({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Trähus vid en sjö

Fotograf: Jonas Ingman

5 västsvenska företag som designar från naturen

Vad har Volvo, Svenskt Tenn och Textilhögskolan i Borås gemensamt? Deras design är inspirerad från ett och samma ställe – den svenska naturen.

Flera av landets största designexporter har sitt ursprung i Västsverige, och det är tydligt att den unika naturen som finns här löper som en röd tråd genom framgångssagan. Men hur kommer det sig att naturen fått en så viktig roll?

Låt oss titta lite i backspegeln.

Sverige är en nation som inte varit i krig på över 200 år. Vi har ett folkhem som en gång i tiden skapades för att vara funktionellt, och våra progressiva värderingar har gett oss en livsstil med pappaledighet, schemalagda fikapauser och ovanligt stark tilltro till myndigheter.

Vi har också den allsmäktiga allemansrätten, som tagit oss närmare naturen än något annat land. Den respekt vi har för naturen återspeglas i produkter som är tänkta att användas om och om igen – inte ställas prydligt bakom glas eller på en piedestal. Det är också i naturen vi hittar mycket av de material som används i form av trä, glas och metaller.

Allt detta har bidragit till att forma svensk design till vad den är idag – stilfullt avskalad, där funktionen ofta integreras i själva utformningen. Det finns med andra ord en naturlig balans i vår design, och konstigt vore det väl annars – här i lilla landet Lagom.

Drivved gav inspiration åt Volvo

Se bara på Volvo. Ända sedan 1927, när den första Volvobilen rullade ut från fabriken i Göteborg, har företaget uppmärksammats världsvida för sin design.

Och den röda tråden känns igen – det är avskalat, funktionellt och anpassat efter den svenska naturen. När det var dags att designa den nya XC60-modellen gick designteamet bokstavligen till havet för att inhämta inspiration. Resultatet blev en träpanel vars ådring påminner om drivved. På Volvo Museum i Göteborg kan du uppleva hela koncernens resa genom tiden.

Fotograf: Jonas Ingman

I Göteborg återfinns också några av Gert Wingårdhs – arkitekten som inte är rädd för att sticka ut hakan – prisbelönta verk, bland annat Universeum och Kuggen vid Lindholmen Science Park. Den sistnämnda är inte bara ett av stadens mest fotograferade hus, dess unika design och smarta solcellslösningar gör Chalmersbyggnaden till en riktig miljövän.

Naturnära arkitektur vid Läckö

Ytterligare ett klockrent exempel på arkitektur som väckt intresse internationellt får du när du besöker naturum Victoriahuset intill barockslottet Läckö, nära Lidköping vid Vänerns södra strand. Med sin brokigt ribbliknande träfasad, inspirerad av Vänerskärgårdens skira vass och råa drivved, nästintill försvinner det vackra Victoriahuset in i den omgivande naturen.

Fotograf: Anders Husa

I Lidköping har även Rörstrandsporslinet sin hemvist, med sina nostalgiskt folkkära, likväl som Nobelfestliga, serviser. I Porslinsfabriken i Lidköping jobbar Anna Elzer Oscarson, som 2016 belönades med Lauritz Konsthantverkspris för sitt hållbara sätt att arbeta med formgivning nära produktionsledet.

Borås designar för nästa generation

På tal om hållbar design; textil- och designstaden Borås, en knapp timme från Göteborg, har verkligen genomgått en utvecklingsresa det senaste decenniet. Här flödar kreativiteten som aldrig förr, och med Textile Fashion Center, Textilmuseet, Smart Textiles och Textilhögskolan har staden antagit en världsledande roll inom innovativ design.

Visste du att forskarteamet i Borås har tagit fram en klänning stickad av garn som spunnits av papper producerat av svensk skogsindustri? Snacka om naturnära design.

Även stadskärnan i Borås har genomgått en förändring och tack vare de två konstbiennalerna, en för skulptur och en för street art, kan du strosa runt i ett gigantiskt utomhusgalleri fyllt av internationellt uppmärksammade skulpturer och hustäckande muralmålningar, flera inspirerade av naturen.

Svenskt Tenn vågade vara annorlunda

Vi måste även nämna Hjobördiga Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn – idag ett av Sveriges främsta designvarumärken. Tillsammans med Josef Frank bröt hon under mellankrigstiden mark med sina lekfullt färgrika mönster, ofta inspirerade av naturen. Hon vågade tänka nytt och förvandla, den annars så nakna, funkisstilen till något mjukt och hemtrevligt.

Fotograf: PG Ylander

Och kanske är det just Estrids passionerade, och samtidigt avkopplande, mentalitet som lagt grunden till den västsvenska designvåg som efterföljt henne. För visst är det lätt att låta sig inspireras här i Västsverige, bland dagliga fikaraster, sinnfulla skogspromenader, reflekterande stunder på granitklipporna och förnöjsamheten i att bara vara?

Tranorna intar kuddar och tapeter

Även mönstergurun Emma von Brömssen har hämtat mycket av sin inspiration från de västgötska kulturlandskapen. Uppvuxen med en pappa som var ornitolog är det inte konstigt att hennes tapeter, kuddfodral och kaffekoppar pryds av lekfullt dansande tranor från Hornborgasjön. Lekfullheten känns även igen i möbelsnickaren Staffan Holms prisbelönta möbler, där fokus ligger på att genom design väcka känslor.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Svensk design domineras alltså av rena linjer och funktionalitet, vilket inspirerat flera av Västsveriges mest renommerade formgivare och arkitekter. Men här finns något mer. Mellan raderna syns tydligt influenser från slättens gulmogna sädesfält, kustens bitande blå och vildmarkens obrutna trolskhet. Det är svensk design – men med en västsvensk touch.