({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
island of Light- en ljusfestival under september måndad på Smögen

Fotograf: Asaf Kliger

Island of Light - Ljuskonstfestival på Smögen

Varje år besöker miljontals människor ljuskonstfestivaler i världens stora metropoler, men få personer har sett ljuskonst lysa upp en saltstänkt ö – på klipporna, bland sjöbodar, i havet och mot stjärnhimlen. Bege dig till Smögen och njut av en magisk hyllning till ljuset.

I takt med att ljuset sakta falnar över oss nordbor anordnas den internationella ljuskonstfestivalen Island of Light på en av västkustens mest kända platser, Smögen i Bohuslän. Det blir en fyra kvällar lång hyllning till det vi sedan kommer att längta efter till nästa sommar – ljuset.

 

En festival som inte liknar något annat

Vad är det då som är så unikt med Island of Light, eller Smögen Light Art Festival som evenemanget också kallas? Jo, den fascinerande kontrasten mellan världsomspännande ljuskonstverk och den lokala kulissen som utgörs av Smögens samhälle och klipplandskap. 

–  Festivaler av detta slag ser man annars i världsstäder som New York, Berlin och Sydney. Detta är helt unikt att det sker i samklang med naturen i en miljö som denna, säger festivalens projektledare Dulce Ahlberg.

Fotograf: Asaf Kliger

Inte ens de världskända namnen som kommer med sina verk till festivalen har sett något liknande. Och det är bland annat därför de kommer. De vill själva se, och de vill att alla besökare ska se hur ljusformationerna levandegör den nordiska naturens skönhet och stillhet. Det blir något helt annat än att ljussätta skyskrapor och stora trafikleder.

 

Succé tidigare år

Festivalens första år 2018 blev en stor succé med omkring 30 000 besökare. Inför 2019 spetsades programmet ytterligare med konstnärer från åtta olika länder, bland annat Kari Kola från Finland, Yvette Mattern från USA och Cooper & Gorfer från Österrike respektive USA. Deras sprakande, ringlande och lekande ljus blandades med fyra stycken ljudkonstverk och flera installationer av svenska konstnärer.

Fotograf: Asaf Kliger

 

Så upplever du festivalen

Festivalen har två stråk med ljuskonstverk, dels på och omkring den berömda Smögenbryggan, men även på norra delen av Smögen, på Sandö. Festivalen kan upplevas från såväl land som till havs. På land följer du utmärkta gångstråk. Vill du se konstverken från vattnet och inte har egen båt går det att boka en guidad båttur.

Parkering och transport

Kommer man med bil så finns satelitparkeringar på olika platser i Kungshamn och därifrån går transferbussar in till Smögen. Det går även att åka kollektivt med buss 860/862 hela vägen från Göteborg. Västtrafik sätter in extra bussturer under festivaldagarna. Från Kungshamn går även transportbåt till Nya hamnen på Smögen och därifrån är det gångavstånd till de båda festivalområdena.

Mat och boende

På Smögen finns flera populära restauranger som givetvis serverar Västkustens specialitet – fisk och skaldjur. Spana in bland annat Musselbaren, Skärets Krog och Smögens Hafvsbad. Vid sidan av Smögens populära restauranger finns det även ett antal food trucks på festivalområdet.

Vill du stanna över natt finns både hotell och camping i närområdet, exempelvis Johannesvik Camping & Stugby, Utpost Hållö, Hotell Smögens Hafvsbad, Ramsvik Stugby & Camping och Bohus-Malmöns pensionat.

Fotograf: Asaf Kliger

 

Folkfest för såväl gäster som lokalbefolkning

Förankringen i Smögen och Sotenäs kommun är central för arbetet med festivalen. Under fyra sensommarkvällar ska människor i alla åldrar, boende och besökare, mötas till en folkfest för ljuset, konsten och för den säregna miljö som Smögen representerar – en ovanligt ren, lugn och fredlig plats på jorden. Till och med kommunens yngre invånare är involverade. Elever från Sotenäs skolor kommer att vara med och skapa egna ljuskonstverk.

– Festivalen vill skapa något vackert och fascinerande för alla som bor på eller besöker Smögen, säger Dulce Ahlberg, men också belysa hur viktigt det är att vi tar hand om den skönhet som naturen själv har skapat. Ta till exempel det alarmerande problemet med all plast i havet. Det ska vi uppmärksamma!

 

Hur skiljer sig festivalen från Lights in Alingsås?

Den som är välbevandrad inom ljusevenemang känner säkert till att hyllningar till ljuset inte är någon ny företeelse i Västsverige. Det årliga evenemanget Lights in Alingsås har sedan slutet av 90-talet lyst upp småstaden i höstmörkret, men det som skiljer Alingsås från Island of Light är vad man gör med ljuset.

– Ja, Lights in Alingsås är verkligen vackert, säger Dulce Ahlberg, men skillnaden är att det är belysning, inte ljuskonst.

Fotograf: Asaf Kliger

Läs mer på islandoflight.se

 

Boenden och restauranger i Smögen

Fler kulturupplevelser i Västsverige