({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En bild på en slingrande väg genom böljande landskap som går i grönt och gult. Asfalten är blöt och morgondimman ligger över fälten.

Fotograf: Gert Olsson

5 anledningar till att besöka oss i sommar

Mellan Borås och Göteborg, inbäddat i lövskogar och lummig grönska, ligger Mark – en liten plats med en stor personlighet. Här får du 5 goda skäl till att besöka oss i sommar. Det finns naturligtvis fler anledningar än så.

 1. Du kan få gåshud av svunna tider
  Oavsett om du är historieintresserad eller inte kan du fängslas av spännande berättelser från förr. Du kan bland annat gå ombord på fartyget ISA och uppleva en dåtida färdrutt på sjön Lygnern eller övernatta på en anrik förläggargård. Gå en historisk promenad runt den unika spinnerifabriken i Rydal, fingra på resterna av en medeltida fästning eller kliva in i en kyrka från 1100-talet.

 2. Du kan imponeras av storslagen natur
  Lockas du av djupa skogar, stilla sjöar och hisnande utsikter? Då har du hittat rätt. Här finns böljande landskap med kullar och dalgångar. Djupa skogar och mossiga stenmurar. Hundratals sjöar och slingriga åar. Här kan du vandra genom skog och mark. Fiska, tälta och dricka kokkaffe från en sten. Du kan cykla på krokiga grusvägar längs med blommiga hagar och skogsdungar. Och tyst glida fram över spegelblank vattenyta.

  Här får du tips på 5 vandringsleder med wow-faktor.
  Vill du uppleva Mark på cykel vill vi tipsa på förläggargårdsturen.

 3. Du kan få smaklökarna att jubla
  Matkulturen i Mark får dig att känna smakerna av de naturliga råvarorna och det genuina hantverket. Smakupplevelserna har fokus på det lokala, det härodlade och närodlade. Här finns lokala matproducenter där du enkelt tar dig runt till mängder av gårdsbutiker, bagerier, caféer, restauranger och odlare.

  Närheten till havet ger oss skaldjur i världsklass, skogarna är fyllda med svamp och bär och det finns många lokala matproducenter som håller högsta kvalitet i allt från miljö och djurhållning till färdig produkt. Och självklart finns här restauranger som ser till att du får fantastisk mat. Vi har certifierat ett antal av dessa lokala producenter, gårdsbutiker och restauranger med varumärket ”Smaka på Västsverige”. Tillsammans arbetar de för att överraska dina smaksinnen och ge dig det bästa från vår region. Märkningen är din garanti för att du som gäst och konsument får bästa tänkbara råvaror, producerade och förädlade i Västsverige. Ät på Sju sjöar eller Två skyttlar för att smaka på Västsverige i Mark.

 4. Du hamnar i ett tygrike
  Textil löper som en röd tråd genom Marks historia. Det var här som den svenska textilindustrien föddes – och textilproduktionen lever kvar än i dag. Vi tillhör Sveriges textila centrum och skapar produkter som efterfrågas i hela världen. Här finns enastående textilshopping hos många lokala aktörer kring inredning, design, hantverk och mode. Tips på besöksmål är: Kasthall, Butik valvet, Blommigt och prickigt, Trendhuset, Arvidssons textil, Edursdotter, Ekelundshuset och Fritsla Tyglager.

 5. Du kommer inte ångra att du läste det här
  Framförallt inte om det leder till att du åker hit. Man ångrar nämligen sällan en maffig naturupplevelse, en vällagad middag, en uppfriskande shoppingtur eller en mytomspunnen berättelse från förr. Välkommen!