({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner cyklar Vänerleden

Fotograf: Jonas Ingman

Vänerleden – Cykla runt Sveriges största sjö

Vänerleden är en nationell cykelled som går runt Sveriges största sjö Vänern. Hela leden är 64 mil men det är lätt att göra kortade cykelutflykter. Under cyklingen bjuds du på vacker och sjönära natur, många sevärdheter, fina stadskärnor, caféer och cykelvänliga boenden.

Fakta Vänerleden

Längd: Vänerleden är 64 mil, uppdelad på 4 etapper som i sin tur är indelade i dagsetapper. Leden går runt Sveriges största sjö Vänern.

Underlag: Mestadels asfalt och grus på lågt trafikerade vägar eller cykelbanor.

Tidsåtgång: Du väljer såklart själv var du vill börja och sluta cykla. Det finns många trevliga sträckor för kortare dagsutflykter och gott om boenden om du vill cykla från ställe till ställe.

Markering: Leden är skyltad som nationell cykelled från sommaren 2022.

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Vänerledens hemsida

Vad är en nationell cykelled?
En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.

Det finns verkligen mycket att upptäcka längs Vänerleden. Vyerna varierar från lummiga skogar och öppna betesmarker till charmiga småstäder med ett rikt kulturliv. Gemensamt för alla delsträckor är att Vänerns klara vatten aldrig är särskilt långt bort och det finns gott om badstränder och klippor för ett härligt dopp.

Boka cykelsemester

Fotograf: Jonas Ingman

 

10 platser att se längs Vänerleden

1. Göta kanal och Sjötorps slussområde

Cyklar du från Otterbäcken och söderut längs Vänerkanten kommer du snart till Sjötorp, samhället där Göta kanal börjar. I Sjötorp finns det inte mindre än åtta slussar, så här har du verkligen chansen att spana in hur en klassisk slussning går till.

Fortsätt sedan cykelturen utmed den gamla dragvägen längs Göta kanal. Strax efter att du passerat Lyrestad cyklar du förbi Norrqvarn Hotell där du kan övernatta i spännande trollstubbar och svampstugor – barnen kommer att älska det!

Fotograf: Jonas Ingman

Nästa anhalt är Hajstorp och här svänger Vänerleden av och lämnar det vimlande båtlivet bakom sig. Innan du säger hej då till kanalen rekommenderar vi att du tittar in hos charmiga Hajstorp Slusscafé för en kaffe med dopp.

 

2. Gamla Stan i Mariestad

Vänerleden går igenom centrala Mariestad, precis intill småbåtshamnen. Visste du att Gamla Stan i Mariestad är klassad som en av Sveriges tio bäst bevarade stadskärnor? Kliv av cykeln och gå ett varv i de gamla kvarteren runt Mariestads ståtliga domkyrka.

Här finns många fina gator med kullerstenar, trähus och charmiga innergårdar. Bebyggelsen är från 1700- och 1800-talet och på många av husen sitter skyltar med information om husets historia, arkitektur och ibland vem som bott där tidigare. Sommartid ges även guidade stadsvandringar.

Fotograf: Jonas Ingman

Övernattningstips i Mariestad är Hotell Vänerport som ligger precis intill cykelleden.

 

3. Kinnekulle – det blommande berget

Vi vågar påstå att få berg i Kinnekulles storlek har ett lika varierande utbud av natur- och kulturupplevelser som du hittar här. Här finns vandrings- och mountainbikeleder, utsiktstorn, antikhandlare, medeltida kyrkor och herrgårdar, fiskevatten, badplatser, gigantiska ramslöksängar, körsbärsblommor, vattenfall, stenbrott och fornlämningar, besöksträdgårdar, flera caféer och hantverksbutiker – samt en av landets vackraste järnvägssträckor med ett pärlband av pittoreska tågstationer.

Fotograf: Viggo Lundberg

Lokalt har det stora stenbrottet på Kinnekulle fått namnet ”Lilla Grand Canyon”. Och det är inte så konstigt med tanke på hur de branta bergskanterna skiftar i färger från rödbrun till beige. Magiskt vackert!

Har du tid bör du absolut göra en avstickare upp till Kinnekulles topp, med cykeln eller till fots, för att njuta av den milsvida utsikten. Och slå dig ner för en fika, medhavd eller på något av de små caféerna på berget.

 

4. Porslinsstaden Lidköping

På vägen ner från Kinnekulle skymtar du Lidköping borta vid horisonten. Staden är kanske mest känd som en porslinsstad med Rörstrand Museum i spetsen där du kan spana in 300 år av svensk porslinshistoria. Och även om du inte hinner besöka museet kan du fortfarande ta del av historien, på nya stadens torg finns nämligen offentliga utsmyckningar i porslin.

Vill du veta mer om sjön Vänern och se vilka fiskar som lever där kan du besöka akvarieavdelningen med det passande namnet På Djupet hos Vänermuseet.

Passa på att stanna till för en fika. I stadskärnan ligger det ett café i nästintill varje kvarter.

Fotograf: TINA STAFREN

 

5. Ekopark Halle- och Hunneberg

Hunneberg utgör tillsammans med sin tvilling Halleberg en naturskön ekopark. Bergen ligger strax öster om Vänersborg och bjuder på storslagen natur, inte minst i form av en dramatisk klippvägg och en av Europas största sammanhängande ädellövskogar. Platsen är också känt som älgens berg och på Hunneberg kan du besöka Kungajaktmuseet Älgens Berg. Vänerleden passerar precis intill anläggningen.

Fotograf: Jonas Ingman

På vägen ner mot Vänersborg cyklar du förbi Ronnums Herrgård där du kan njuta av god mat eller stanna över natten.

 

6. Småstadsidyllen Vänersborg

Vänersborg är en av alla sjönära städer som Vänerleden går igenom. Här upplever du äkta småstadscharm och ett stort utbud av sevärdheter och aktiviteter. Shoppa i stadskärnan, gå på caféer och spana in det som en gång i tiden var Europas längsta klaffbro.

Fotograf: Rune Andersson

Många vänersborgare har Skräckleparken som sin favoritplats i staden. Parken ligger precis vid Vänerns strand och är perfekt för ett fikastopp.

Fortsätter du Vänerleden norrut cyklar du bitvis alldeles intill Vänern. Passa på att stanna till för uppfriskande dopp på någon av alla vackra sandstränder, exempelvis stranden vid Vita Sandars Camping utanför Mellerud.

 

7. Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter. Här sker det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg. Det går lika bra att uppleva platsen från land som slussandes i en kanalbåt eller direkt från vattenytan i en kajak.

Fotograf: Jonas Ingman

En kort bit från Håverud går Vänerleden förbi Upperud där du kan parkera cykeln och ge dig ut på några timmars vandring längs Pilgrimsleden Dalsland om du vill. Mat och boende finns på till exempel Håveruds Hotell och Upperud 9:9.

 

8. Högbyns hällristningar

Dalslands största och märkligaste fornminne hittar du intill sjön Råvarpen i Tisselskog. Här ligger nämligen Högsbyns hällristningar som består av mer än 50 hällar med över 2000 inristade figurer och tecken. De flesta daterar tillbaka till bronsåldern för omkring 2500-3000 år sedan. Kanske kan du gissa vad några av de märkliga krumelurerna betyder?

Fotograf: Christiane Dietz

 

9. Fengersfors – orten som bytte inriktning

Orten Fengersfors ligger omgiven av de djupa dalsländska skogarna och har en lång historia som bruksort. Här har det tillverkats järn och pappersmassa ända fram tills 1978 då maskinerna stängdes ner.

Numera är de vackra tegelbyggnaderna hem för konstnärskooperativet Not Quite, ett nätverk för konstnärer, hantverkare och formgivare. Här finns konsthallar, galleri, butik, café och bistro – och det arrangeras utställningar, konserter, guidningar och workshops. Kliv av cykeln och spana in detta fascinerande besöksmål.

Fotograf: Kajsa Kax

Har du också alltid undrat vad som händer med en gammal nedlagd pappersfabrik? I Fengersfors får du svaret.

Tips! I grannbyn cyklar du förbi två charmiga boenden, Nordic Refuge och Villa Weidling B&B.


10. Shoppingstaden Åmål

Välkommen till Åmål, en charmig stad vid Vänerns strand. Cykelleden tar dig ner till hamnen och stadskärnan där du hittar många spännande butiker och handlare. Här finns nästan inga av de stora butikskedjorna, istället kan du shoppa hos charmiga handlare med unikt utbud.

Åmål har genomgått mycket genom historien, allt ifrån invaderingar till stadsbränder. Idag är det en lugn hamnstad och lyckligtvis har området Gamla Staden undkommit alla stora bränder, vilket innebär att du kan strosa runt i en välbevarad 1700-talsmiljö med fina trähus och den lummiga parken Plantaget.

Varför inte avnjuta en god middag på Åmåls Stadshotell innan du trampar vidare?

Fotograf: Terje Olsen

Simon Parkers cykeläventyr längs Vänerleden

Häng med på Simon Parkers fascinerande cykelresa längs Vänerleden och genom det vackra Västsverige, där han utforskar landskapet, upplever midnattssolen, och tar sig an den utmanande 400-mil långa cyklingen.

Inspireras av Simons resa (artikel på The Times.) 

 

 

Boka en cykelsemester utmed Vänerleden

 

Njut av naturen runt Mariestad

Hotel Vänerport, Mariestad

Utforska Vänerns strand och charmiga Mariestad på två hjul.

 • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, räkmacka, cykelhyra och glass!
 • Missa inte: De vackra trähusen i gamla stan i Mariestad.

Läs mer och boka

 

Njutcykla och bo på herrgård

Ronnums Herrgård, Vargön

Koppla av i vacker herrgårdsmiljö efter cykling i natursköna omgivningar. Trötta cykelmuskler slappnar av i relaxavdelningen och får ny energi av den utsökta maten i herrgårdens restaurang.

 • Missa inte: Vattenfallet Brudslöjan.

Läs mer och boka

 

Mitt i naturen med cykel

Kroppefjäll B&B, Dals Rostock

Slingringa grusvägar, skogsstigar, kultur, natur och bekvämt boende i vackra Kroppefjäll.

 • I paketet ingår: Övernattningar, frukostar, luncher, matpåsar.
 • Missa inte: Laga mat över öppen eld.

Läs mer och boka

 

Charmigt och unikt boende

Upperud 9:9, Åsensbruk

Nästa cykeläventyr väntar i Dalsland. Bekvämt boende i en ombyggd spannmålssilo. 

 • I paketet ingår: Övernattning, frukost, lunch, middag.
 • Missa inte: Se solnedgången från boendets brygga.

Läs mer och boka

 

Cykla hela Vänerleden

Vänerleden med Upplevelsepaket

Kombinera Vänerleden med övernattningar på bekväma boenden och middagar på fina restauranger.

 • I paketet ingår: Övernattningar, frukostbuffé, luncher, middagar, båtturer.
 • Missa inte: Gör en avstickare till Läckö Slott.

Läs mer och boka

 

Cykelsemester runt Lidköping

Lidköpings Stadshotell

På Lidköpings Stadshotell kan du förvara cykeln tryggt och säkert under natten och sedan ge dig ut på upptäcksfärd längs Vänerleden.

 • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, fikapåse, ryggsäck, 3-rätters middag, kartor.
 • Missa inte: Ett besök till Rörstrand Museum.

Läs mer och boka

 

Herrgårdsboende och cykling

 Baldersnäs Herrgård, Dals Långed

En trevlig cykelresa längs Unionsleden med morgondopp, frukost, en härlig cykeltur till Not Quite och en 5-rätters meny som väntar när du kommer tillbaka. 

 • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, fika, flerrätters menyer.
 • Missa inte: Stanna till vid Dalslands Aktiviteter och testa deras höghöjdsbana.

Läs mer och boka

 

Cykelpaket hos charmiga Villa Weidling

Villa Weidling B&B, Fröskog

För dig som älskar att cykla finns det flera möjligheter att ta både kortare och längre turer med utgångspunkt från Villa Weidling.

 • I paketet ingår: Övernattning, frukost, lunchpaket samt middag.
 • Missa inte: Boka till en guidad cykeltur.

Läs mer och boka

 

Cykla gravel i natursköna omgivningar

Dalhall Hotell, Åmål

Dalsland är en fantastisk cykel destination, inte minst för gravel. Slingrande grusvägar i underbar natur med en badsjö bakom varje krök. 

 • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, picknick till cyklingen, kartor samt tillgång till bastu.
 • Missa inte: Stanna till för ett uppfriskande dopp i Vänern.

Läs mer och boka

 

Njut av cykling och god mat

Åmål Stadshotell, Åmål

Mitt i det dalsländska Åmål finner du Åmåls Stadshotell. Här njuter du av bekvämt boende, god mat och naturskön cykling längs Vänerleden.

 • I paketet ingår: Övernattning, frukostbuffé, picknick till cyklingen, 3-rätters middag samt karta.
 • Missa inte: Strosa runt en stund i mysiga Åmål.

Läs mer och boka

 

Cykeläventyr för alla smaker

KronoCamping, Lidköping

I Lidköping och Kinnekulle finns det fantastiska cykelleder för såväl nybörjare och proffs. Allt från MTB-spår till vanliga cykelleder.

 • I paketet ingår: Övernattning, lunchpaket till cyklingen samt 2 timmar relax med bubbelpool. 
 • Missa inte: Planera in ett besök på Rörstrand Museum.

Läs mer och boka

 

Fakta Vänerleden

Längd: Vänerleden är 64 mil, uppdelad på 4 etapper som i sin tur är indelade i dagsetapper. Leden går runt Sveriges största sjö Vänern.

Underlag: Mestadels asfalt och grus på lågt trafikerade vägar eller cykelbanor.

Tidsåtgång: Du väljer såklart själv var du vill börja och sluta cykla. Det finns många trevliga sträckor för kortare dagsutflykter och gott om boenden om du vill cykla från ställe till ställe.

Markering: Leden är skyltad som nationell cykelled från sommaren 2022.

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Vänerledens hemsida

Vad är en nationell cykelled?
En nationell cykelled ska vara längre än 200 kilometer och uppfylla flera kriterier enligt Trafikverket. Leden ska bland annat vara trafiksäker, erbjuda attraktiva naturmiljöer och besöksmål, samt ha bra skyltning och tydlig kommunikation med karta och ledbeskrivning.