({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Kinnekulle vid Vänern

Insjöskärgård, vackra slott och ett upplevelserikt berg

Området kring Kinnekulle bjuder på otroligt vacker natur och närhet till det mesta. Här kan du upptäcka flera fina cykelleder, vandra bland slott och herrgårdar, blicka ut från spektakulära utsiktsplatser eller varför inte ta kajaken på vraksafari i Sveriges största sjö?

Boka din semester nu

Natursköna vandringsleder

Det bästa sättet att upptäcka Sveriges vackra natur är till fots. Biosfärleden är en varierande led som till stor del följer Vänerns kant. Kinnekulleleden tar dig till alla sevärda platser på platåberget Kinnekulle. Det finns även flera fina vandringsstigar vid Läckö slott.

Cykla den nya Vänerleden

Våren 2022 invigs den nya Vänerleden som Sveriges sjätte nationella cykelled. Leden tar dig ett helt varv runt sjön Vänern. Men bara lugn, det går fint att cykla kortare etapper också. Vi rekommenderar sträckan med vidsträckta fält och röda ladugårdar ute på Kållandsö.

MTB-cykling

Uppe på Kinnekulle finns roliga mountainbike-leder i flera olika längder och svårighetsgrader. Banorna passar såväl nybörjare som proffs, med rejält krävande stigningar och branta backar för den som vill få en riktig utmaning. Glöm inte att stanna till och njuta av utsikten då och då.

Läckö Slott

Läckö slott - Sveriges vackraste slott

Det magnifika barockslottet Läckö slott på en udde i Vänern har blivit framröstat till Sveriges vackraste slott. Ett riktigt sagoslott!

Vraksafari och familjepaddling

Bland öarna i Vänerskärgården finns många vrak av förlista skepp. Följ med Naven Outdoor Experience på en guidad kajaktur bland och ta del av den spännande historien. Naven ordnar även guidade familjepaddlingar med fikapaus på någon ö.

Porslinsstaden Lidköping

I den pittoreska staden Lidköping kan du upptäcka historien om Rörstrandsporslinet, som med sitt tidlösa formspråk vann hela svenska folkets hjärtan. Och inte nog med det, Nobelmiddagen serveras på Rörstrandsporslin varje år. En visning på Rörstrand Museum tar dig genom 300 år av porslinshistoria.

Kinnekulle – det lilla berget med stora upplevelser

Det är nog få berg som har ett så varierande utbud av aktiviteter som Kinnekulle har. Här finns en av landets vackraste järnvägssträckor, vandrings- och cykelleder, utsiktstorn, antikhandlare, medeltida kyrkor och herrgårdar, fiskevatten, badplatser, stenbrott och fornlämningar, besöksträdgårdar och flera caféer och hantverksbutiker. Och givetvis en förbluffande vacker natur med gigantiska ramslöksängar, körsbärsblommor och vattenfall.

Övernatta på charmiga hotell och B&B

Det finns gott om mysiga ställen att övernatta på kring Kinnekulle, bland annat Lundsbrunn Resort & SpaBest Western Edward Hotel, Stadshotellet Lidköping, Victoriahuset, Närebo, Bäverli Hills B&B, Kronocamping och Läckö Strand.

Vänern – Europas största insjöskärgård

Vänern är inte bara Sveriges största sjö, här finns också Europas största insjöskärgård med omkring 22 000 öar. På naturum Vänerskärgården - Victoriahuset kan du boka guidade båtturer ut i skärgården, se intressanta utställningar om Vänern och ta med barnen på småkrypssafari.

Smaka på den lokala maten

Området har en stark mattradition och vill du njuta av lokala delikatesser finns det två råvaror som sticker ut. Den ena är löjrom från siklöja fångad i Vänern och den andra ramslök från Kinnekulle. Tips på bra restauranger är Lundsbrunn Resort & Spa, Forshems Gästgifvaregård, Närebo, Restaurang Sjöboden och Mellbygatans Ost & Delikatesser.

Svensk fika när den är som bäst

Det är ingen hemlighet att svenskar älskar att fika, och helst ska kaffet och kanelbullen avnjutas i en mysig atmosfär. Som exempelvis på Café på Klostret, en gammal lada med rejäla träbjälkar i taket. Eller Handens Hus där du kan kombinera fikastunden med ett besök i ateljén eller hantverksboden.

Boka din semester nu

Vad roligt att du är intresserad av att besöka det vackra området kring Kinnekulle. Här finns flera företag som erbjuder färdiga paketupplevelser, ibland i kombination med övernattning. Klicka på länkarna för att läsa mer och boka.

Upptäck fler naturområden