({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
kajak

Lysekil och Skaftö på västkusten

Skaldjursmecka, vandring på öar och charmig kuststad

Längst ut på den svenska västkusten, där fjordarna öppnar upp sig mot havet, ligger den livliga staden Lysekil och den pittoreska skärgårdsön Skaftö. Här kan du vandra och paddla, äta skaldjur och bara andas in den härliga havsbrisen.

Boka din semester nu

Vandra på skärgårdsöar

Den natursköna vandringsleden Kuststigen gör en avstickare ute på Skaftö och i Lysekil. Vi rekommenderar sträckan mellan de pittoreska kustsamhällena Grundsund och Fiskebäckskil, där får du ett par timmars lätt vandring bland skärgårdsvillor och klippor. Det finns även en trevlig rundslinga ute på Skaftö.

Frossa i skaldjur

Skaldjuren som fångas utanför den svenska västkusten är en riktig delikatess. Köp med dig en påse färska räkor och sätt dig på en brygga och bara njut. Eller besök någon av restaurangerna Norra Hamnen 5, Brygghuset, Gullmarsstrand Hotell, Strandflickornas Havshotell eller Grand Hotel Lysekil.

Upptäck hamnstaden Lysekil

Dagarna går fort i hamnstaden Lysekil. Här finns alltid mycket att se och göra. Kallbadhuset, Havsbadsparken, Havets Hus, Curmans villor och Stångehuvud är populära besöksmål. Fiskebäckskil och Skaftö är bara en kort färjetur bort.

Paddla i världens vackraste skärgård

Man ångrar sällan en dag ute i skärgården. Varför inte hyra en havskajak och paddla runt ön Gåsö utanför Skaftös kust? Börja paddlingen i Grundsund och styr sedan kajaken mellan alla kobbar och skär. Glöm inte ta med dig fikakorgen och badkläderna.

Västsveriges mest fotograferade hus?

Strax väster om Lysekil ligger det vackert karga klippområdet Stångehuvud. Om du vandrar längst ut på granitlandskapet ser du ett vitt litet fyrhus som byggdes på slutet av 1800-talet. Gissningsvis hör det till ett av Västsveriges mest fotograferade hus.

Havets Hus och Nordens Ark

Två besöksmål för alla djurälskare. Om du vill känna på livet under ytan är Havets Hus rätt plats att vara på. I det häftiga tunnelakvariet ser du allt från pigghaj till havsålar. I djurparken Nordens Ark en bit bort kan du bekanta dig med amurtiger, snöleopard och varg.

Pittoreska Fiskebäckskil och Grundsund

Ön Skaftö har två större samhällen, Fiskebäckskil och Grundsund, med många likheter. Båda samhällena är tvådelade med ett sund emellan, har charmiga småbåtshamnar med sjöbodar och bryggor, och goda skaldjursrestauranger.

Ta in på ett mysigt hotell

I Lysekil kan du bo på flera gemytliga hotell, såsom Strandflickornas Havshotell, Grand Hotel Lysekil, Vann Spa och Villa Bro. På Skaftö rekommenderar vi en övernattning hos Gullmarsstrand Hotell, Slipens Hotell, Skaftö Golfhotell, Grundéns Hotell eller Hotell Villa Lönndahl.

Luna Café och Vingård

En grönskande vingård mitt på den svenska kusten? Låter nästan lite för bra för att vara sant… men tro oss, det är sant. Hos Luna Vingård & Restaurang kan du njuta av tapas och spansk husmanskost och givetvis prova gårdens egna viner. Trevligt besöksmål!

Upptäck fler naturområden