({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Roger Borgelid

Paddla i Dalsland

Vad är det egentligen som är så speciellt med paddlingen i Dalsland? Man skulle kunna kalla det ”vildmark light”. I Dalsland har du som kanotist möjligheten att uppleva naturen vild, nära och äkta. Känna dig som en äventyrare, hitta lugnet och uppleva avskildhet.

Samtidigt som du befinner dig enbart 180 km från Göteborg och närmaste samhället aldrig är längre bort än några mil. Vindskydd, toaletter och torr ved för en värmande eld har du alltid i närheten. Och sen är det förstås den enastående vackra dalsländska naturen.

Fotograf: Roger Borgelid

DANO-området eller Dalsland-Nordmarkens sjösystem som det heter egentligen, är unikt på många sätt. Området kännetecknas av ett starkt kuperat landskap med många djupt nedskurna och långsmala klarvattensjöar. Ett nästan 10 000 kmstort, mångför grenat system av otaliga sjöar och vattendrag som är sammanknutna med Dalslands kanal förenas genom tvärförbindelser.

Som gjort för kanoting

Detta är helt klart ett av Europas finaste sjösystem med ren luft, friskt vatten och en  rik natur. DANO-området är som skapat för kanoting. Eftersom de flesta av sjöarna är långsmala, går det nästan aldrig några vågor att tala om och när man blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön. Vattnet är kristallklart. Som kanotist kommer du helt klart närmast naturen. Nästan ljudlöst tar du dig fram utan att skrämma djurlivet som omger dig. Du blir en del av naturen.

Fotograf: Roger Borgelid

Varierande natur

De dalsländska paddelvattnen varierar mycket vad gäller karaktär och svårighetsgrad. Här finns möjlighet till allt från idyll till dramatik, från mysiga familjeutflykter till rejäla fysiska utmaningar. Dalsland erbjuder smala sjöar där du aldrig kommer särskilt långt från stranden. Trygga, mysiga och närmast vindstilla om du har tur. Eller så kan du hitta lite mer ”social” paddling som tar dig förbi små samhällen och genom många pittoreska slussmiljöer. Här är du en del av båtlivet på Dalslands kanal, träffar folk, pausar för en glass, tittar på konst. I sjösystemets norra delar väntar dig mer storslagen natur. Vild, vidsträckt och vacker. Här är sjöarna större till ytan, vågorna blir lätt lite högre, avstånden lite längre och naturen mäktigare. Äventyrskänslan infinner sig garanterat.

Fotograf: Roger Borgelid

EXPERTTIPS

När paddling kan se så olika ut beroende på vilken del av Dalsland man väljer så kan det
vara smart att ta del av kanotuthyrarnas kunskap. Gustavsfors Kanotuthyrning kan inte bara tipsa dig om vilken tur som passar just dig utan de ser även till att du får rätt typ av kanot och har med dig all den utrustning du behöver. Allt för att du ska få en så fin och säker paddlingsupplevelse som möjligt. 

Destination