({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Roger Borgelid

Paddla i Dalslands förtrollande sjösystem

Vad är det egentligen som är så speciellt med paddlingen i Dalsland? Man skulle kunna kalla det ”vildmark light”. Som kanotist i Dalsland kan du uppleva den vilda naturen, nära och äkta. Känn dig som en äventyrare, hitta lugnet och njut av avskildheten.

Dalsland-Nordmarkens sjösystem är unikt på många sätt. Området kännetecknas av ett starkt kuperat landskap där inlandsisen efterlämnat sig många djupt nedskurna och långsmala sprickdalssjöar. Här breder ett enormt sjösystem ut sig likt en labyrint, omgärdat av trolska skogar. Vattnet är lika klart som luften är ren. 

Fotograf: Roger Borgelid

Dalsland ligger i norra hörnet av Västsverige. I väst angränsar Norge och Bohuslän, medan Vänern – Sveriges största insjö – vilar i öst. Du når de bästa paddlingsvattnen på drygt två timmars bilfärd från såväl Göteborg som Oslo.

Som gjort för paddling

Detta är helt klart ett av Europas vackraste sjösystem och på många sätt som skapat för kanoting. Eftersom de flesta av sjöarna är långsmala går det nästan aldrig några vågor att tala om och när du blir fikasugen är det bara att doppa ner kaffepannan i sjön, så kristallklart är vattnet. Som kanotist kommer du närmare naturen än vid många andra typer av friluftsaktiviteter. Nästan ljudlöst tar du dig fram utan att skrämma djurlivet som omger dig. Du blir en del av naturen.

Fotograf: Roger Borgelid

Varierande natur

De dalsländska paddelvattnen varierar mycket vad gäller karaktär och svårighetsgrad. Här finns möjlighet till allt från idyll till dramatik, från mysiga familjeutflykter till rejält fysiska utmaningar. Dalslands sjöar är smala, vilket gör att du aldrig kommer särskilt långt från stranden. Och trots att du befinner dig mitt i naturen är det närmaste samhället aldrig längre än några mil bort.

Dalslands södra sjöar erbjuder trygga, mysiga och om du har tur närmast vindstilla paddelturer. Upptäck området för dess vackra natur eller sök dig till mer ”social” paddling som tar dig förbi små samhällen och genom pittoreska slussmiljöer längs Dalslands kanal. Där blir du en del av kanalens båtliv, träffar folk, pausar för en glass, äter goda middagar och övernattar bekvämt.

I sjösystemets norra delar väntar mer storslagen natur. Vild, vidsträckt och vresigt vacker. Här är sjöarna större till ytan, vågorna blir lätt lite högre, avstånden lite längre och naturen mäktigare. Äventyrskänslan infinner sig garanterat. Här uppe är det extra viktigt att packa med sig tältet och stormköket.

Fotograf: Roger Borgelid

Hyr kanot och ta del av värdefulla tips

För en lyckad paddlingstur krävs planering. En bra paddlingskarta över området är en förutsättning. Eftersom paddlingen kan se väldigt olik ut beroende på vilken del av Dalsland du väljer kan det vara smart att ta del av de lokala kanotuthyrarnas kunskaper. Silverlake Camp & Kanot, Bootshaus och Dalslands Aktiviteter kan inte bara tipsa dig om vilken tur som passar just dig utan ser även till att du får rätt typ av kanot och har med dig all den utrustning du behöver. Allt för att du ska få en så fin och säker paddlingsupplevelse som möjligt.

Välkommen att paddla i ett av Europas vackraste sjösystem!

Paddla i Västsverige

Att paddla i Västsverige är en fantastisk upplevelse! Här finns dessutom mycket variation - paddla kajak längs den bohuslänska kustlinjen, kanot i Dalslands stora sjösystem eller upptäck några av Västergötlands sjöar och vattendrag, till exempel Göta kanal.

 

Andra har också läst