({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Hanna Falk

Fotograf: Emma Ekstrand

Hanna Falk – elitskidåkaren från Ulricehamn

Ett pannben värdigt en sann elitidrottare, det har elitskidåkaren Hanna Falk. Hon flyttade nyligen tillbaka till sin hemstad, den mysiga småstaden Ulricehamn, och är ständigt på jakt efter nya framgångar.

Hanna Falk är en av Sveriges absolut främsta sprintåkare och trots att det gått omkring ett decennium sedan Ulricehamnsåkaren gjorde sitt internationella genombrott har gnistan inte falnat, tvärtom.

– Jag har ingen medalj från något mästerskap, men jag har vunnit några världscuper och jag vet att jag kan vara bäst i världen, så det gäller bara att allt klaffar.

Nej, hon har visserligen inte lyckats nå upp till de allra främsta platserna på de internationella mästerskapen, men hon har många fina meriter i bagaget, däribland 15 världscupsmedaljer varav fyra guld. Och hon deltog på världscupstävlingarna hemma i Ulricehamn såväl 2017 som 2019. Det samlades då omkring 30 000 entusiastiska besökare varje dag på målområdet och utmed spåren. Vintern 2021 kommer Världscupen än en gång tillbaka till Ulricehamn, men då med betydligt mindre publik på grund av den rådande pandemin.

 

Fotograf: Mats Lind

Speciell känsla som hemmaåkare

Redan som ungdom gjorde Hanna Falk sin beskärda del av träningstimmar i Ulricehamn, såväl vinter- som sommartid. Ett av hennes bästa upplevelser som skidåkare är just den där helgen 2017, när världscupen var på plats, då visade Lassalyckans friluftsområde upp sig från en helt ny sida.

– Jag kommer ihåg att jag var ganska nervös på morgonen. Vi bodde här på Lassalyckan så jag såg ju redan när jag gick upp att läktarna var nästan fulla, så jag insåg att det skulle bli mycket folk och många som skulle heja på mig.

Engagerat berättar hon om känslan av att stå på startlinjen på hemmaplan. Hur hon i inledningen av loppet hade svårt att känna sina ben och att kroppen var lite ur balans av nervositet och förväntan. Redan i första backen ut från stadion kändes det som att kroppen inte skulle kunna bära henne hela vägen runt. Men snabbt därefter hittade hon in i den där mentala tunneln, eller fokusbubblan om man så vill, där elitidrottare presterar som allra bäst. Det dröjde sedan inte länge innan publikens glada hejarop hade förvandlat skakiga ben till ren glädje.

– Folk har berättat att det var som en orm som gick genom skogen. Och det har varit bra tryck på andra banor när man varit i städer, eller när jag åkte hemma-VM i Falun, men jag har aldrig upplevt något sånt här. Det var runt hela banan, varenda meter.

Fotograf: Mats Lind

Ulricehamn – en stad för alla årstider

Hanna har sedan en längre tid bott en bit norrut i landet, Falun närmare bestämt, men har nu flyttat tillbaka söderut till hemstaden Ulricehamn. Med över 200 resdagar om året har hon värdesatt lugnet hemma hos föräldrarna i Ulricehamn och när hon kommit hit har det varit just familjen som prioriteras, men även naturen i området har lockat.

– Antingen är jag hemma och vilar upp mig eller så är jag ute och tränar. Vintertid åker jag skidor här på Lassalyckan, men jag tycker att det är minst lika fint på sommaren. Jag tar gärna ett varv runt Åsunden med rullskidor och då njuter jag varje sekund runt sjön. Ulricehamn är verkligen en stad för alla årstider.

Och nu är det just det som står på agendan – att åter igen kunna uppleva Ulricehamn året runt. Hanna har nämligen bestämt sig för att flytta hem till Ulricehamn för att fortsätta sin skidsatsning.

– Nu är Ulricehamn hem på riktigt igen! Jag ser verkligen fram emot att ha Ulricehamn som bas i min skidsatsning! Så nu tar jag sikte mot en starkare kropp, kommande mästerskap och World Cup Ulricehamn hemma på Lassalyckan 2021!

Fotograf: Niels Moesgaard Jörgensen

 

Andra har också läst: