({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Längdskidåkning - Skidspår i Västsverige och Göteborg

Skidspår för nybörjare och proffs

Att åka längdskidor är en härlig friluftsaktivitet som passar de allra flesta. I Västsverige finns flera skidanläggningar med välpreparerade längdspår för dig tränar längdskidor regelbundet, för dig som vill samla mil inför Vasaloppet eller för dig som bara vill njuta av vackra vinterlandskap en stund.

Lassalyckan i Ulricehamn.

Lassalyckan, Ulricehamn

– Välkommen till världscuparenan!

Lassalyckans idrotts- och friluftsområde ligger i utkanten av Ulricehamn. Här finns längdspår som vid goda väderförhållanden är 5, 10 eller 15 kilometer långa och med varierande svårighetsgrad, från en nybörjarvänlig sträckning till riktigt tuffa spår som ställer höga fysiska och tekniska krav på dig som skidåkare. Lassalyckan är ett officiellt Vasaloppscenter.

Den toppmoderna konstsnöanläggningen ser till att vintern varar extra länge med konstsnöspår upp emot 10 kilometer långt. Elljusspåret möjliggör stillsam kvällsåkning, där allt som hörs är ljudet av stavisättningen och dina egna andetag.

Att skidspåren uppe på Lassalyckan håller absoluta världsklass rådet ingen tvekan om. Såväl elitåkarna och publiken var mäkta imponerade av stämningen när världscupen i längskidor gästade Ulricehamn vintern 2017. Tävlingarna blev så pass lyckade att Lassalyckan fick stå värd även 2019 och 2021. 

Läs mer om Lassalyckan

Billingen, Skövde

– Ett berg av upplevelser!

Uppe på berget Billingen i Skövde råder ett klimat som närmast kan liknas vid södra Dalarna. Även om det töar nere i samhället så kan det vara minusgrader och snötäckt uppe på berget. Här finns en av Sveriges längsta konstsnöanläggningar med 10 kilometer elbelysta konstsnöspår för både klassiskt och skate, för såväl nybörjaren som elitskidåkaren.

När tillgången till natursnö blir tillräcklig spåras även fyra längre skidspår samt ett spår som går över vackra Blängsmossen. Sammantaget rymmer Billingen inte mindre än 35 kilometer längdskidspår av olika karaktär. Billingen är ett officiellt Vasaloppscenter.

Direkt intill spåren finns skiduthyrning, sportbutik, hotell, stugby, camping, grillplatser och omklädningsrum.

Läs mer om Billingen

Billingen i Skövde.

Mösseberg, Falköping

– Skidåkning nära dig!

Uppe på vackra Mösseberg i Falköping finns goda möjligheter till längdskidåkning när vintern har kommit. När det är tillräckligt kallt prepareras konstsnöspåret på 3,7 kilometer. Spår med elljus är tända såväl på morgonen som på kvällen. 

Totalt finns drygt 25 kilometer spår i olika längder och svårighetsgrader, alltifrån lätt kupering till en mer backig sträckning som prepareras vid natursnö.

Vid Skogssjön på Mösseberg ligger spårcentralen och där hittar du även värmestuga, omklädning, dusch och bastu.

Läs mer om Mösseberg

Mösseberg i Falköping.

Skidome, Göteborg

– Vinter året om!

Göteborg ligger precis vid havet och är väl inte direkt känt för sina kalla och snösäkra vintrar. Då är det glädjande att man som skidåkare kan njuta av fyra minusgrader och aldrig någon motvind inne på Skidome, strax utanför Göteborgs centrum.

Inne i skidhallen råder ett ständigt kallt klimat och hit är alla skidåkare välkomna, såväl ung som gammal och nybörjare som elit. Det 1,2 kilometer långa skidspåret har två klassiska spår och ett skatespår. Skidome är ett officiellt Vasaloppscenter.

Skiduthyrning och försäljning av skidutrustning finns i direkt anslutning till anläggningen. Om du vill kan du även testa på skidskytte inne i skidhallen.

Läs mer om Skidome

Skidome i Göteborg.

Officiellt Vasaloppscenter
– vad innebär det?

Lassalyckan, Billingen och Skidome är alla tre officiella Vasaloppscenter, tillsammans med ett 20-tal andra anläggningar runt om i Sverige. Det innebär att Vasaloppet har ett starkt samarbete med dessa platser. För att bli ett officiellt Vasaloppscenter ska man ha en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

Hanna Falk om att tävla på hemmaplan

Hon är elitskidåkaren från Ulricehamn som har flera världscupssegrar i bagaget. Läs om vad Hanna Falk tyckte om att åka skidor inför 30 000 besökare på hemmaplan och varför hon bestämde sig för att flytta tillbaka hem till Ulricehamn.

10 tips för att åka skidor med barn

Skidåkning med barn är hur mysigt som helst, men det innebär också en del prövningar. Här kommer våra bästa tips för en lyckad tur i backen eller spåren.

Utförsåkning

Visste du att du kan åka alpint på flera platser i Västsverige, mindre än två timmar från Göteborg?

Smidig skidsemester

Här finns tips på färdiga paketerbjudanden som kombinerar övernattning med fantastisk skidåkning. Perfekt för dig som planerar en skidresa i vinter!

Skidorter i Västsverige

Läs mer om de olika skidorterna som finns i Västsverige, som alla erbjuder kvalitativa skidanläggningarna för utförsåkning och längdskidåkning.