({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Längdskidåkning - Skidspår i Västsverige och Göteborg

Skidspår för nybörjare och proffs

Att åka längdskidor är en härlig friluftsaktivitet som passar de allra flesta. I Västsverige finns flera skidanläggningar med välpreparerade längdspår för dig tränar längdskidor regelbundet, för dig som vill samla mil inför Vasaloppet eller för dig som bara vill njuta av vackra vinterlandskap en stund.

Lassalyckan i Ulricehamn.

Lassalyckan, Ulricehamn

– Välkommen till världscuparenan!

Lassalyckans idrotts- och friluftsområde ligger i utkanten av Ulricehamn. Här finns längdspår som vid goda väderförhållanden är 5, 10 eller 15 kilometer långa och med varierande svårighetsgrad, från en nybörjarvänlig sträckning till riktigt tuffa spår som ställer höga fysiska och tekniska krav på dig som skidåkare. Lassalyckan är ett officiellt Vasaloppscenter.

Den toppmoderna konstsnöanläggningen ser till att vintern varar extra länge med konstsnöspår upp emot 11 kilometer långt. Elljusspåret möjliggör stillsam kvällsåkning, där allt som hörs är ljudet av stavisättningen och dina egna andetag.

Att skidspåren uppe på Lassalyckan håller absoluta världsklass rådet ingen tvekan om. Såväl elitåkarna och publiken var mäkta imponerade av stämningen när världscupen i längskidor gästade Ulricehamn vintern 2017. Tävlingarna blev så pass lyckade att Lassalyckan fick stå värd även 2019 och 2021. 

Läs mer om Lassalyckan

Billingen i Skövde.

Billingen, Skövde

– Ett berg av upplevelser!

Uppe på berget Billingen i Skövde råder ett klimat som närmast kan liknas vid södra Dalarna. Även om det töar nere i samhället så kan det vara minusgrader och snötäckt uppe på berget. Här finns en av Sveriges längsta konstsnöanläggningar med med 11 kilometer konstsnöspår (varav 10 kilometer elbelyst) för både klassiskt och skate, för såväl nybörjaren som elitskidåkaren.

När tillgången till natursnö blir tillräcklig spåras även fyra längre skidspår samt ett spår som går över vackra Blängsmossen. Sammantaget rymmer Billingen inte mindre än 30 kilometer längdskidspår av olika karaktär. Billingen är ett officiellt Vasaloppscenter.

Direkt intill spåren finns isbana, slalombacke, skiduthyrning, sportbutik, restaurang, stugby och camping, grillplatser och omklädningsrum.

Läs mer om Billingen

Mösseberg i Falköping.

Mösseberg, Falköping

– Skidåkning nära dig!

Uppe på vackra Mösseberg i Falköping finns goda möjligheter till längdskidåkning när vintern har kommit. När det är tillräckligt kallt prepareras konstsnöspåret på 2,5 kilometer. Spår med elljus är tända såväl på morgonen som på kvällen. Skidspår prepareras även på motionsspåren i olika längd och svårighetsgrad i mån av natursnön.

Vid Skogssjön på Mösseberg ligger spårcentralen och där hittar du även värmestuga, omklädning, dusch och bastu.

Läs mer om Mösseberg

Längdskidåkning i Trollhättan och Vänersborg.

Längdskidspår i Trollhättan och Vänersborg

- Här finns flera spår att välja mellan. 

Kom ut i naturen i vinter och upptäck vinterlandskapet med skidor. I både Trollhättan och Vänersborg finns det gott om spår att välja mellan när snön har lagt sig. Trollhättan har även en konstsnöanläggning som även är belyst så du kan åka även när mörkret lagt sig. 

Borås

Längdskidåkning i Borås

- Vintriga aktivitetsstips

En riktigt vacker vinterdag är svårslagen. En sådan där dag med minusgrader då snön glittrar och gnistrar, solen lyser från en klarblå himmel och både underställ, termobyxor och raggsockor åker på. I Borås hittar du både skidspår i toppklass, spolad is för alla skridskofantaster och grillplatser i hundratal.

Hindås

Längdskidåkning i Hindås

- En härlig vintersportanläggning

I Hindås finns fina skidspår med tillverkad snö så fort kylan har kommit. Upp till 2,2km belyst skidspår med konstsnö för skate och klassisik stil i lagom kuperad terräng. För de mindre finns en pulkabacke ,skidspår för nybörjare samt skidor och pjäxor att låna. Klubbstuga med, toaletter, och omklädningsrum som är öppna när skidspåren är öppna.

Skidome i Göteborg.

Skidome, Göteborg

– Längdskidåkning året om!

Göteborg ligger precis vid havet och är inte känt för kalla och snösäkra vintrar. Då är det glädjande att man som skidåkare kan njuta av skidåkning året om i Skidome, strax utanför Göteborgs centrum.

I Skidome är det garanterat regnfritt, vindstilla och alltid 4 minusgrader, sommar som vinter! Till Skidome är alla välkomna, ung som gammal, nybörjare som elitåkare. Spåret är 1,2 kilometer långt med två klassiska spår och en skatebädd. Skiduthyrning och försäljning av valla, stavar, kläder och tillbehör finns i direkt anslutning till anläggningen. Vill du öva på tekniken eller testa på Skidskytte kan du boka en av Skidomes duktiga instruktörer.

Läs mer om Skidome

Officiellt Vasaloppscenter
– vad innebär det?

Lassalyckan, Billingen och Skidome är alla tre officiella Vasaloppscenter, tillsammans med ett 20-tal andra anläggningar runt om i Sverige. Det innebär att Vasaloppet har ett starkt samarbete med dessa platser. För att bli ett officiellt Vasaloppscenter ska man ha en medveten satsning mot längdskidåkning, cykling eller löpning.

Två barn i färgglada kläder åker slalom på Ulricehamn Ski Center samtidigt som de håller varandra i handen.

10 tips för att åka skidor med barn

Skidåkning med barn är hur mysigt som helst, men det innebär också en del prövningar. Här kommer våra bästa tips för en lyckad tur i backen eller spåren.

Tre barn i färgglada kläder på skidor på toppen av Ulricehamn Ski Center.

Utförsåkning

Visste du att du kan åka alpint på flera platser i Västsverige, mindre än två timmar från Göteborg?

Soligt vinterlandskap där en person står i snön med skidor på fötterna och stavar i händerna.

Smidig skidsemester

Här finns tips på boenden och färdiga paketerbjudanden för hela familjen med närhet till skidbacken och skidspåren. Smidigare kan det knappast bli!

skidbacke

Skidorter i Västsverige

Läs mer om de olika skidorterna som finns i Västsverige, som alla erbjuder kvalitativa skidanläggningarna för utförsåkning och längdskidåkning.