({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jesper Anhede

10 saker du inte visste om tranan

Redan i mitten av mars anländer de första tranorna till Hornborgasjön mellan Falköping, Skara och Skövde. Några veckor senare är området fullt av tusentals dansande tranor, men vet du egentligen varför fåglarna samlas just här?

Frosten börjar släppa i marken och ljuset kryper allt närmare på morgonkvisten. Vägkanten fylls av gyllengula tussilagos, och allt fler plockar fram cykeln från sin vinterdvala. Tecknen på att våren gör sitt intåg är många, men en av de säkraste signalerna här i Västsverige är ändå tranornas ankomst till Hornborgasjön.

Fotograf: Jonas Ingman

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar, och den bästa platsen att beskåda de ståtliga tranorna och deras dans är vid sjöns sydspets – det som kallas för Trandansen. Här finns utsiktsplatser, en informationsbyggnad och under transäsongen är kunniga fågelvärdar på plats dagligen och lär dig allt om fågellivet. Men redan här och nu har du chansen att öka ditt kunnande om Västergötlands landskapsdjur – tranan (som på latin har det skojiga namnet Grus grus). 

Visste du att…?

  1. Tranorna har olika personligheter! Vissa är måna om att få den allra bästa häckningsplatsen och anländer tidigt till Hornborgasjön för att muta in sitt revir – ungefär som att paxa solstolen med en handduk under charterresan. Andra tar det mer mañana.

  2. Precis som de flesta människor är tranorna monogamister, det vill säga att de lever i par, ofta samma par genom hela livet. Det är därför så få tranor jobbar som skilsmässoadvokater!

  3. Den röda fläck som tranorna har på huvudet blir större eller mindre beroende på tranans humör. Det röda området är blod som syns eftersom tranorna inte har några fjädrar just där, de är helt enkelt skalliga på den delen av huvudet.

  4. Tranorna flyger från Rügen i norra Tyskland till Hornborgasjön – under en dag! En sträcka på 43 mil. De utnyttjar termiken i luften precis som ett segelflygplan och kommer upp i 70–80 km/h.

  5. Tranorna matas vid Hornborgasjön med korn, rättare sagt 150 ton korn varje år. Förr i tiden fanns det mycket potatis i marken eftersom traktens brännvinsbrännerier var i behov av potatisodlingen. Numera är det istället korn som står på menyn. Tranorna är dock allätare och norpar gärna åt sig både fisk, grodor, ägg, fågelungar och insekter.

  6. Det finns ingen specifik tid på dygnet då tranorna utför sin mytomspunna dans. När helst andan faller på spänner de ut sina vingar och gör hetsiga, lite ryckiga språng följt av djupa bugningar och en ljudlig fanfar. Ibland är dansen så intensiv att grästuvorna flyger i luften! När spontandansade du senast?

  7. Antalet tranor räknas dagligen under säsongen. Räkningen sker när det börjar skymma och när alla tranor lämnar utfodringsplatsen vid Trandansen för att flyga norr ut i sjöområdet för att sova. Tranorna räknas för hand med hjälp av kikare när de passerar den osynliga linje som räknarna tar ut. Som mest har det varit 27 300 tranor vid Trandansen samtidigt (3 april 2019).

  8. Genom ringmärkning har ornitologerna noterat åldern på några tranor och den äldsta ringmärkta tranan är 27 år. En fullvuxen trana väger mellan 4 och 7 kilo, och mäter cirka 2 meter mellan vingspetsarna.

  9. Det är samma tranor som återkommer till Hornborgasjön varje år. Anledningen till att tranorna kommer hit är den goda maten, det trygga boendet och för att ha grymt skoj! Vissa tranor har sin häckningsplats i södra delen av Sverige.

  10.  Förr i tiden sa man att tranan bär ljus i säng. Vad menas med det då? Jo, det betyder kort och gott att när tranorna anländer behöver man inte längre tända lampan på morgonen för då har vårsolen anlänt.

 

Vad äter tranor?

Tranor är allätare och har en varierad kost som inkluderar föda från både växt- och djurriket. Här är några exempel på vad tranor kan äta:

  • Växter. Tranornas föda domineras av vegetarisk kost som de får i sig genom att beta på gräsängar och åkrar. De äter olika typer av växter såsom gräs, rotfrukter, frön och bär.
  • Insekter och smådjur. Tranor kan äta insekter, maskar, sniglar, ormar och mindre ryggradslösa djur. Framför allt under häckningstiden utgör den animaliska födan en viktig del av näringsintaget.
  • Groddjur och småfisk. I våtmarker äter tranor ibland grodor och småfisk.
  • Spannmål. Tranor kan även äta spannmål som vete, korn och majs. Som till exempel vid Hornborgasjön där tranorna utfordras med korn.

 

Hur länge lever tranor?

Tranors livslängd varierar beroende på art och miljön de lever i. Generellt sett kan man säga att tranor har en relativt lång livslängd jämfört med många andra fågelarter. Den äldsta tranan som ornitologerna noterat genom ringmärkning var 27 år.

 

Mat och fika vid Hornborgasjön

Det finns gott om mysiga restauranger, krogar och caféer i området kring Hornborgasjön. Här hittar du bland annat Café Doppingen, Löfwings Ateljé & Krog, Mellomgården Café & Gårdsbutik och Herrtorps Qvarn. Se hela listan över matställen vid Hornborgasjön här.

Fotograf: Mårten Bergkvist

Vårerbjudanden och boendepaket

Kombinera ett mysigt boende med en vacker vandring, kika på tranor eller upptäck historiska platser, konst och mysiga caféer i Falköping, Skara och Skövde. Här hittar du tips på trevliga boendepaket med mat och övernattning och erbjudanden med rabatt på boende