({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Marko T Wramén

Ny bok tipsar om hur du upplever Bohuslän utan båt

Han är asfaltskillen från Rosengård i Malmö som redan som 12-åring besökte Bohuslän för första gången tack var ett fridykarläger. Därefter har han återkommit med jämna mellanrum – bland annat som kapten på en undervattensafaribåt i Smögen sommaren 1990! 2021, lite drygt 40 år efter det där fridykarlägret, samlar resejournalisten Marko T Wramén tillsammans med hustrun och journalistkollegan Anna W Thorbjörnsson sina alla sina bästa Bohusläntips i boken ”Magiska Bohuslän +250 tips om västkustens bästa naturupplevelser, badliv och strandhugg”.

Ingången i den nyutkomna boken är att det finns så otroligt mycket att uppleva i Bohuslän även om man inte är båtägare själv.

- Det är ju trots allt fler som inte äger än båt än de som faktiskt gör det. Därför ville vi med den här boken göra det så lätt som möjligt för så många som möjligt att upptäcka Bohuslän med fokus på havet, öarna och kusten. Man måste inte vara havsmänniska för att kunna njuta av skärgården – det går lika bra att ta buss, tåg eller bil och sedan åka med både vägfärjor och organiserad skärgårdstrafik ut i skärgården, menar Marko.

Vackert och unikt landskap

Marko har jobbat i 70 länder och bott i 11 – men Bohuslän står bra i konkurrensen om hans gunst. Ändå sedan det där fridykarlägret har Marko varit svag för Bohuslän. Men var är det då som framkallar dessa varma känslor?

- Jag skulle vilja säga att Bohuslän är något av det vackraste och mest unika landskap vi har i Sverige. Det är något alldeles speciellt med den vidsträckta skärgården med sina härligt rosa klippor, som slipats av inlandsisen. Och så det friska havet med sitt rika bestånd när det kommer till fisk och skaldjur, för att inte tala om alla gulliga fiskelägen längs kusten.

Fotograf: Marko T Wramén

Hur går man då tillväga när man ska skriva en guidebok av det här slaget? Marko berättar:

- Vi börjar alltid med att diskutera vad vi vill berätta. Vad tycker vi mest om med resmålet? Ofta sitter vi med en karta som utgångspunkt och tittar på ställen som vi redan känner till. Sedan är det bara att ge sig ut och resa. Man måste ju ha upplevt allt man skriver om. Och det är inte förrän man är på plats som man hittar de där små unika smultronställena. Fältarbetet är helt avgörande för hur bra boken ska bli.

Svemester populärt även i år

Så här i pandemitider är det säkert många svenskar som för andra sommaren i rad planerar någon form av ”svemester” istället för att åka utomlands. Marko hoppas att ”Magiska Bohuslän” ska vara en bra hjälp på vägen för alla som vill upptäcka något nytt i sommar.

Fotograf: Marko T Wramén

- Det har blivit väldigt tydligt när jag talar med vänner och bekanta. Jag pratade med en god vän som rest till Italien varje sommar de senaste 20 åren, men som skulle stanna på hemmaplan i år. Jag tror och hoppas att folk inser att hela den budget man tidigare lagt på flygbiljetter och boende utomlands istället kan spenderas på hemmaplan – då får man så otroligt mycket mer för pengarna.

 


5 tips från boken "Magiska Bohuslän"

Som en liten bonus till denna artikel avslutar Marko T Wramén med att ge några av sina allra bästa Bohuslän-tips med tillhörande motiveringar. Mycket nöje!

 

1. Isolerade öar

- Romantisk "get away", 50-årsdag eller bröllop? Oavsett vilket så är det en exotisk upplevelse att ta sig ut i det bohuslänska ytterbandet. Varför inte göra en dagsutflykt till Väderöarna eller Hållö? Vill man lyxa till det ordentligt kan jag även rekommendera Hamneskär och Pater Noster – där några duktiga entreprenörer har byggt om hela den gamla fyrmästarbostaden till ett exklusivt designhotell.

2. Paddling

- Bohuslän är perfekt lämpat för kajakpaddling. Det finns väldigt vackra områden i till exempel Grundsund, Fjällbacka och Smögen där man kan hyra kajaker och hitta vackra platser som är relativt oskyddade och som passar utmärkt för sol och bad.

3. Gastronomi

- Det är så himla svårt att välja när man ska rekommendera om bra matupplevelser i Bohuslän. Vi har ätit jättefina havskräftor i Fjällbacka och Mollösund och varit på ostron och blåmussel-safari i Lysekil. Det är fantastiskt att få komma ut på havet och vara med och få smaka färska skaldjur direkt från vattnet.

4. Bortom högsäsong

- Marstrand är ju väldigt känt och välbesökt, men jag kan verkligen rekommendera att stanna kvar här när högsäsongen är över. Här finns massor av mysiga områden som passar för till exempel vandring. Vi bodde över på Carlstens fästning också – vår då femårige son tyckte att det var väldigt spännande att bo i det gamla fängelset.

5. Kontrasterna

- Det är något speciellt att besöka välbesökta destinationer som Gullholmen. Där kan man gå från den härliga hamnmiljön där det myllrar av folk till den södra delen av ön som är ett naturreservat där lugnet råder och man till och med kan spana efter bävrar vid bäverdammen. Även Käringön har samma kontraster. Det är välbesökt vid hamnen, men om man rör sig mot andra sidan av ön så är det helt öde och otroligt fina bad. Det finns alltid något att hitta runt hörnet.