({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner väntar på båt

Fotograf: Roger Borgelid

Från hoppilandkalle till Kapten Calle

Han började som däcksman och båtvärd på Skärgårdsbåtarna i Uddevalla som 16-åring. Sedan elva år tillbaka styr kapten Calle Thorell bolagets skutor i den bohuslänska skärgården med van hand – och får den underbara arbetsmiljön på köpet. Att få spendera så mycket tid i den fantastiska miljön är få förunnat.

—     Det är otroligt vackert här vid Nordströmmarna. Det jag gillar bäst är att Nordströmmarna är en kanal som bara finns där i landskapet, den är inte byggd. Naturen är varierande. Enda stunden är det lummiga miljöer med rikt djurliv och mycket gröna färger – 20 minuter senare är vi ute i det karga klassiska klipplandskapet, säger Calle.

Calle är född och uppvuxen i Lödöse, som är ett litet samhälle fyra mil nordost om Göteborg – blott ett stenkast från Göta Älv. Livet på havet har gått i arv i generationer i familjen Thorell – här hittas både skeppare, sjöräddare och fiskare bland annat.

—     Jag såg kanaltrafiken glida förbi som liten, så mina första ord var faktiskt ”båt” och lampa”, säger Calle.

”Hoppilandkalle” från början

Skärgårdsbåtarna har trafikerat fjordarna i området i olika former ända sedan 1800-talet. Och med dessa förutsättningar – hur är det ens möjligt för en båttokig yngling att tänka sig en annan sysselsättning än till havs? Som 16-åring började Calle därför att jobba extra som ”hoppilandkalle”, eller däcksman/båtvärd om vi ska vara lite mer formella. I arbetet ingick att ta hand om passagerarna ombord, att ta betalt för biljetter och kasta tamp. Men redan här fick Calle faktiskt ta sina första stapplande steg i riktning mot kaptenshytten.

—     Kaptenerna lät mig prova på att köra båt redan då. Det var en av dem som skojade och sa att ”nu kan jag trilla av pinnen, så kan du ta över”. Redan där minns jag att jag tänkte att ”oj, det går ju faktiskt att utbilda sig till det här – vilket drömjobb!”

Fotograf: Uddevalla Turism

Hjälper gärna till med annat

Skärgårdsbåtarna kör dagsturer i Uddevalla skärgård och hela vägen till Ljungskile. Under sommaren (juli och en vecka in i augusti) avgår också turer till Smögen (via Bassholmen och Lysekil) samt till Käringön (via Bokenäset). Dessutom är fartygsflottan bokningsbar till skräddarsydda konferens- bröllops- och balturer, för att nämna några exempel.  Trots att det bokstavligt talat är han som styr skutan är Calle inte främmande för att hoppa in och hjälpa till med andra saker under resans gång.

—     Jag brukar putsa lite bestick eller ställa mig i baren när det är julbordsturer till exempel. Det är roligt att få variera sig lite.

Förutom att få verka i en så betagande arbetsmiljö – vad är det roligaste med att vara kapten på Skärgårdsbåtarna?

—     Det är nog när det händer något oväntat och man får koncentrera sig lite extra– om det någon gång är hård sjögång och det blåser mycket när vi lägger till. Sedan är vi ett fantastiskt bra gäng – jag har jobbat med flera av mina arbetskamrater sedan jag var 16 – så vi har verkligen blivit vänner för livet, avslutar Calle Thorell.

 

Mina fem smultronställen – Calle Thorell, kapten Skärgårdsbåtarna

1.      Bassholmen vid Nordströmmarna

—     Den här lilla ön hör till Uddevalla kommun, men gränsar till Skaftö/Lysekil, och är en riktig liten pärla. Här finns inga året runt-boende, utan endast ett gästhem som vi på Skärgårdsbåtarna driver, och som man kan hyra in sig på om man vill ha en mysig helg till exempel. Bassholmen har ett jättefint allmogemuseum och ett mysigt våffelcafé som är öppna dagligen på sommaren. Dessutom finns här ett fantastiskt naturreservat och jättebra paddlingsmöjligheter.

2.      Slussens Pensionat, Orust

—      Hit man kan åka med Skärgårdsbåtarnas Ljungskiletur. Här finns supergod mat, bra bad och framför allt – otroliga konserter som är så intima att det känns som att man sitter på scen själv också. Varje sommar kommer några av Sveriges största artister hit och spelar. Jag kan verkligen rekommendera att man tar båten hit och bokar in sig en natt på pensionatet i samband med någon konsert.

3.      Kosteröarna

—     Jag var faktiskt där häromveckan och gick på en av vandringsstigarna. Naturen är ute är helt otrolig: Sandstränder, rullstensåsar och kor som betar fritt. Mitt tips är åka ut hit lite före eller efter sommarsäsongen – det är ännu mer magiskt när det är mindre folk på plats. 

4.      Gustafsbergs badort, Uddevalla

—     Sveriges äldsta badort med massor av historik. Folk har kommit hit ända sedan slutet av 1700-talet för att dricka vattnet i hälsokällan. Man trodde då att det mineralrika vattnet kunde bota alla möjliga sjukdomar. Vi trafikerar Gustafsberg dagligen med vår Uddevallatur. Här finns hur mycket kul som helst: Utomhuspooler, beachvolleyboll och bra kajakpaddling bara för att nämna några saker.

5.      Lyckorna, Ljungskile

—     Också en gammal fin badort. Lyckorna är dessutom lättillgängligt både med båt och med tåg från Göteborg. Här finns den fantastiska restaurangen Musselbaren.

 

Hitta din båttur

Det är enkelt att ta sig ut bland Bohusläns tusentals öar med hjälp av lokala rederier och fasta båtlinjer. Här finns tips på hur du kan hitta din egen favoritplats på västkusten – från Kosterhavet i norr till Göteborgs skärgård i söder.