({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Bada på Dyrön

Fotograf: Katja Ragnstam

Kallbadsexperternas tips till dig som vill testa kallbad

Kallbadstrenden har verkligen exploderat de senaste åren, och av sociala medieflöden att döma så är en folkrörelse på väg att växa fram där alla har en sak gemensam: Längtan efter de där speciella endorfinkickarna som ett riktigt stärkande bad i vintertid ger.

Några som har tagit fasta på detta är Katrin Lemming-Thulin och Carina Lindström, boende i Lerum respektive Göteborg. Tillsammans driver de kallbad.nu – webbplatsen under de senaste 18 månaderna blivit en samlingsplats för svenska kallbadare. Katrin är kallbadsveteranen som fick nybörjaren Carina att upptäcka kallbadandets ädla konst. Vastverige.com hörde av sig för att prata lite om historien bakom sidan, och för att få lite tips ifall man är nyfiken på kallbad.

 • Vi arbetade på samma reklambyrå för många år sedan, och när Katrin tog kontakt med mig i ett jobbrelaterat ärendet för två år sedan så började vi prata bland annat om kallbad, säger Carina.

 • Jag har kallbadat i många år för att lindra mina problem med reumatisk värk. Det hjälper väldigt bra. Sedan har kallbadet nästan blivit en livsstil – kicken man får blir som en omstart av hela systemet på något sätt – det är helt underbart och fungerar nästan som en slags terapi, säger Katrin.

Från vänster: Katrin Lemming-Thulin och Carina Lindström från Kallbad.nu

Första kallbadet 2020

Carina gjorde sitt första kallbad så sent som i mars 2020, bara någon månad innan kallbad.nu lanserades med egen webbplats och Instagram-konto. Det allra första doppet var inte enbart förknippat med glädje.

 • Jag ska villigt erkänna att det inte var så himla skönt första gången. Jag tror att jag bara var i vattnet kring 15-20 sekunder – det blev så fruktansvärt kallt om anklarna, och kylan man får i händer och fötter kändes nästan som en smärta. Men redan andra gången kunde jag vara i upp till tre minuter. Då kände jag euforin och den där energikicken som alla talar om, säger Carina.

Det blir väldigt tydligt när vi pratar att vi i den här duon har att göra med två olika typer av kallbadare.

 • Jag är nog mer ”hardcore” och badar gärna i alla typer av förhållanden, skrattar Katrin.

Carina håller med:

 • Jag kan snarare bli sugen på att bada om det är vindstilla och klart ute och när havet är jättefint. Jag föredrar nog helst en krispig vinterdag med hög luft, vindstilla och sol, så jag är väl lite mer av en lyxbadare i så fall, säger hon och ler.

Thumbnail image

Samlingsplats för kallbadare

Kallbad.nu har alltså under de senaste 18 månader växt till en riktig samlingsplats för kallbadare. Här kan man komma i kontakt med andra likasinnade, få information om kallbadsevent, olika badplatser, fakta och forskning kring varför det är bra att kallbada samt läsa intervjuer med kända kallbadare och även köpa rätt kallbadsutrusning i webbshopen.

 • Det har funnits och finns Facebookgrupper med kallbadstema sedan tidigare, men det gensvaret vi har fått på kallbad.nu är helt otroligt. Folk älskar att dela bilder och utbyta tips med varandra – det har nästan blivit som en form av fritidsgård för kallbadare, menar Carina.

Vinterbad i Västsverige

Den iskalla hälsotrenden att kallbada har aldrig varit hetare och hälsofördelarna är flera. På portalen för vinterbad hittar du bland annat tips på badplatser, kallbadhus och bastubad i Västsverige samt kallbad.nu som guidar dig inför ditt nästa kallbad.

Tips inför ditt kallbad!

Kallbad.nu:s tips för hur du vänjer dig vid att kallbada under säkra förhållanden.

 • Kallbada regelbundet, cirka 2-3 gånger i veckan för att acklimatisera kroppen.

 • Låt hela kroppen upp till nacken omges av vattnet för att få igång det bruna fettet och kroppens egen värmealstring.

 • Doppa inte huvudet om du inte är en van badare.

 • Stanna i så länge så att du bemästrar “Flight-or-fightkänslan” och får kontroll på andningen, men pressa inte gränserna. 2–3 minuter kan räcka i ett lågtempererat vatten.

 • Om du inte provat att bada kallt tidigare, börja att duscha kallt hemma, variera varmt och kallt för att “träna” blodkärlen.

 • Bada tillsammans och ha koll på varandra.

 • Ha en mobiltelefon tillgänglig med 112-appen installerad
 

Var försiktig om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdomar – hör med din läkare innan du börjar bada kallt.

Här finns alla tipsen samlade i en pdf för nedladdning och utskrift, bra att ta med inför ditt nästa kallbad.