Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Familj vid Gunnebo

    Fotograf: Happy Visuals

Gunnebo slott – unika 1700-talsmiljöer

En knapp halvtimme från Göteborg ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar – ett utmärkt val om du vill strosa omkring i vacker parkmiljö, äta god mat och fika. Perfekt för en dagsutflykt!

Omgivet av lummiga skogar ligger Gunnebo slott på en kulle mellan Stensjön och Rådasjön. Det första som du lägger märke till är trädgårdarna. Under sommaren är buskar och träd perfekt trimmade, gräsmattorna nyklippta och blomrabatterna stoltserar i en färgsprakande prakt. Lika vackert är slottet med en stil som vittnar om en tid när detaljer var viktiga och fick kosta vad som krävdes för att skapa något i världsklass.

Idag är Gunnebo en levande 1700-talsmiljö och ett kulturreservat där du kan gå på egen upptäcktsfärd, få en guidad tur eller besöka ett av många evenemang. Trädgården och slottsparken är öppna året om. Det är verkligen ett besöksmål för alla åldrar och smaker.

Gunneboslotts trädgård

Så tar du dig hit

Gunnebo slott ligger i Mölndal, ungefär en mil sydost om Göteborgs centrum. Närmaste hållplats är Gunnebo Park och härifrån är det en kilometers promenad upp till slottet. Ta Västtåget till Mölndals station och sedan buss 753, alternativt spårvagn 2, 4 eller 13 till Korsvägen och sedan buss 753. Hela resan tar knappt 30 minuter. I Västtrafiks reseplanerare hittar du snabbaste resvägen. Sök på Gunnebo Park.

Slottet

Gunnebo slott ritades som ett allkonstverk av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg under 1780-talet. Drygt två hundra originalritningarna har lagt grunden för flera omfattande rekonstruktionsprojekt som gjort att anläggningen idag återställts till sitt ursprungliga utseende. En guidad visning på 45 minuter tar dig genom hela byggnaden, med många intressanta historier och anekdoter från förr. Under vinterhalvåret ges det slottsvisning på helgerna och på sommaren dagligen.

Gunnebo slott

Fotograf: Happy Visuals

Trädgårdarna

Kring slottet grönskar det i både ordnade trädgårdar och det vilda landskapet. Närmast slottet ligger den formella trädgården med statyer, prakturnor, exotiska växter, formklippta buskar och alléer.

.

Fotograf: Lina Ikse


En liten bit bort ligger den engelska parken, med stigar som tar dig till stilla sjöar och dramatiska bergsklippor. På Gunnebo finns det också två stora köksträdgårdar, där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen. Trädgården är öppen att strosa i året om. Parken och skogsområdet kring slottet har en barnvagns- och rullstolsvänlig promenadslinga.

Råvaror från Gunnebo

Fotograf: Happy Visuals

Kaffehus och Krog

Gunnebo Kaffehus och Krog ligger i tjänstefolksbyggnaden, strax intill slottet. Här serveras det dagligen både lunch och fika. Alla råvaror är ekologiska och KRAV-märkta och menyn komponeras utifrån säsong, med anknytning till platsen och 1700-talet.

Råvaror från Gunnebo

Fotograf: Happy Visuals

Testa på The Edible Country

The Edible Country är ett koncept som ger dig möjlighet att boka speciella bord ute i naturen och laga mat tillsammans med goda vänner. Borden finns på flera platser i Sverige. När ni bokar bordet vid Gunnebo Slott och Trädgårdar får ni njuta av slottsträdgårdens goda råvaror, omgiven av ståtliga ekar i det vackra kulturreservatet. Bordet är bokningsbart från maj till september. Överraska vännerna med denna unika upplevelse!

.

Fotograf: TINA STAFREN

Missa inte…

  • Alla aktiviteter som anordnas. Det kan vara värt att spana in kalendariet på Gunnebos hemsida när du planerar ditt besök. Här arrangeras nämligen aktiviteter året om. Välkommen på slottskonserter, Familjens Frödag på våren, midsommarfirande, sommarteater, skördemarknaden Jordens mat på hösten och den traditionsenliga julmarknaden i november.

  • Ett besök till öppna lantgården. Strax öster om köksträdgårdarna ligger en uppsättning faluröda byggnader. Det är Gunnebos lantgård där barnen kan hälsa på hästar och kossor, och leka i lekplatsen.

  • Att köpa med dig något gott hem. I butiken hittar du nybakat bröd från det prisbelönta bageriet och flera andra Gunneboprodukter, såsom teblandningar och marmelader. Här finns även trädgårdsverktyg, lokala hantverk, leksaker och litteratur.

Strax utanför Göteborg

Det räcker att åka några hållplatser utanför Göteborg för att komma till Hönö, Gunnebo slott, Marstrand, Alingsås, Styrsö & Vrångö och Floda & Nääs. Sex utmärkta resmål värda en dagsutflykt.

 

Andra har också läst: