({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gunnebo Slott

Fotograf: Happy Visuals

Gunnebo Slott och Trädgårdar – unika 1700-talsmiljöer

Bara en kvart från Göteborg ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar – ett utmärkt val om du vill strosa omkring i genuin 1700-talsmiljö, gå en guidad visning och njuta av ekologisk mat och fika i restaurangen. Perfekt för en dagsutflykt! Hundar är också välkomna till uteserveringen.

På gång!


Så tar du dig till Gunnebo Slott

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal, ungefär en mil sydost om Göteborgs centrum. Det går fint att cykla hit! Här hittar du en vägbeskrivning till Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Sök i To Go Reseplanering

 

Trädgårdar som gjorda för promenader

Det första som du lägger märke till när du kommer till Gunnebo Slott och Trädgårdar är trädgårdarna. Under sommaren är buskar och träd hantverksmässigt trimmade, gräsmattorna nyklippta och blomrabatterna stoltserar i en färgsprakande prakt. Närmast slottet ligger den formella trädgården med statyer, prakturnor, exotiska växter, formklippta buskar och alléer.

Fotograf: Sören Håkanlind

En liten bit bort ligger den engelska parken, med stigar som tar dig till stilla sjöar och dramatiska bergsklippor. På Gunnebo Slott och Trädgårdar finns också två stora köksträdgårdar, där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen. Parken och naturområdet kring slottet har en barnvagns- och rullstolsvänlig promenadslinga. Trädgårdarna är öppna att strosa i året om och området har fri entré. 

 

Ett slott där detaljerna bevarats

Lika vackert som trädgårdarna är slottet med en stil som vittnar om en tid när detaljer var viktiga och fick kosta vad som krävdes för att skapa något i världsklass. Gunnebo slott ritades som ett allkonstverk av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg under 1780-talet. Drygt 200 originalritningar har lagt grunden för flera omfattande rekonstruktionsprojekt och som gjort att anläggningen idag återställts till sitt ursprungliga utseende. Sydost om slottet ligger det nyinvigda Gunnebo orangeri som är omsorgsfullt och hantverksmässigt rekonstruerat.

Bästa sättet att upptäcka slottet och orangeriet är att gå en guidad visning. Guidningen varar i 45 minuter och guiden berättar om det gedigna hantverket, ägarfamiljerna och anekdoter från förr. Under vinterhalvåret ges det visningar på helgerna och på sommaren dagligen.

 

Tre saker du nog inte visste om Gunnebo Slott och Trädgårdar!

1. Överblivna kanelbullar får nytt liv

Hållbarhet är viktigt på Gunnebo bageri, och de gör vad de kan för att minska matsvinn. Om det finns kanelbullar kvar i slutet av dagen mals de till mjöl som sedan används för att göra kanelbullesnittar dagen efter.. Läs mer om Gunnebos miljöarbete.

2. Gunnebo utbildar en ny generation hantverkare

Gunnebos orangeri har rekonstruerats efter Carl Wilhelm ca 30 ursprungliga ritningar, akvareller, historiska källor och resultat från arkeologiska utgrävningar, vilket har möjliggjort framställningen av 300 reviderade ritningar. Bevarandet av kunskapen om kulturarvshantverk är en central del av detta projekt.. 

3. Har inspirerat Venezuelas flagga

Det sägs att Christina Hall, vars make lät bygga Gunnebo, har inspirerat till Venezuelas flagga. Frihetshjälten Fransisco de Miranda besökte Gunnebo 1787 och förälskade sig i Christina. Man säger att den gula färgen på flaggan skulle representera hennes gyllene hår, det blåa hennes ögon och det röda hennes läppar.

 

Kaffehus, lantgård och marknader

Gunnebo Kaffehus och Krog ligger i tjänstefolksbyggnaden, strax intill slottet. Här serveras det dagligen både lunch och fika. Alla råvaror är ekologiska och menyn komponeras utifrån säsong med det som trädgårdsmästarna kommer in med till köket och med anknytning till 1700-talet.

Ett hundvänlig café

Till Gunnebo Kaffehus och Krog är våra fyrbenta vänner också välkomna. Se hemsidan för mer info HÄR! 

Fotograf: Gunnebo Slott och Trädgårdar

Strax öster om köksträdgårdarna ligger en uppsättning faluröda byggnader. Det är Gunnebos lantgård där barnen kan hälsa på våra höns, kaniner och ankor och leka på lekberget.

Det kan vara värt att spana in kalendariet på Gunnebo Slott och Trädgårdars hemsida när du planerar ditt besök. Här arrangeras slottskonserter, föreläsningar, bukettbindningar, temamiddagar och marknader.

Fotograf: Studiografen

 

Köp med dig skorpor, nybakat bröd och marmelader

I butiken hittar du bland annat nybakat bröd och knapriga skorpor från det prisbelönta bageriet och flera andra Gunneboprodukter, såsom teblandningar och marmelader. Här finns även trädgårdsverktyg, lokala hantverk, leksaker och litteratur. Alla produkter har en ekologisk profil.

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!


Så tar du dig till Gunnebo Slott

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal, ungefär en mil sydost om Göteborgs centrum. Det går fint att cykla hit! Här hittar du en vägbeskrivning till Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst: