({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Jonas Ingman

Gunnebo Slott och Trädgårdar – unika 1700-talsmiljöer

Bara en kvart från Göteborg ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar – ett utmärkt val om du vill strosa omkring i genuin 1700-talsmiljö, gå en guidad tur och njuta av ekologisk mat och fika i restaurangen. Perfekt för en dagsutflykt! Hundar är också välkomna.

 

Trädgårdar som gjorda för promenader

Det första som du lägger märke till när du kommer till Gunnebo Slott och Trädgårdar är trädgårdarna. Under sommaren är buskar och träd hantverksmässigt trimmade, gräsmattorna nyklippta och blomrabatterna stoltserar i en färgsprakande prakt. Närmast slottet ligger den formella trädgården med statyer, prakturnor, exotiska växter, formklippta buskar och alléer.

Fotograf: Lina Ikse

En liten bit bort ligger den engelska parken, med stigar som tar dig till stilla sjöar och dramatiska bergsklippor. På Gunnebo Slott och Trädgårdar finns också två stora köksträdgårdar, där grönsaker och kryddor tas tillvara och serveras i restaurangen. Parken och naturområdet kring slottet har en barnvagns- och rullstolsvänlig promenadslinga. Trädgårdarna är öppna att strosa i året om och området har fri entré. 

 

Ett slott där detaljerna bevarats

Lika vackert som trädgårdarna är slottet med en stil som vittnar om en tid när detaljer var viktiga och fick kosta vad som krävdes för att skapa något i världsklass. Gunnebo slott ritades som ett allkonstverk av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg under 1780-talet. Drygt 200 originalritningar har lagt grunden för flera omfattande rekonstruktionsprojekt och som gjort att anläggningen idag återställts till sitt ursprungliga utseende.

Bästa sättet att upptäcka slottet och dess charm är att gå en guidad visning. Guidningen varar i 45 minuter och tar dig genom hela byggnaden, med många intressanta historier och anekdoter från förr. Under vinterhalvåret ges det slottsvisning på helgerna och på sommaren dagligen.

 

Tre saker du nog inte visste om Gunnebo Slott och Trädgårdar!

1. Överblivna kanelbullar får nytt liv

Hållbarhet är viktigt och på Gunnebo Bageri gör personalen vad de kan för att minska matsvinnet. Blir det några kanelbullar över efter dagens fika mals de ner till mjöl som sedan får nytt liv i knapriga kanelbullesnittar dagen efter. Läs mer om Gunnebos miljöarbete.

2. Du kan laga mat utomhus

Gunnebo är en del av The Edible Country - där du tillsammans med goda vänner har möjlighet att laga och äta mat ute i naturen. Konceptet finns på flera platser runt om i Sverige och består av olika bord som du kan boka. Klart värt att testa under nästa middag med vännerna!

3. Har inspirerat Venezuelas flagga

Legenden säger att Christina Hall, vars make lät bygga Gunnebo, har inspirerat till Venezuelas flagga. Frihetshjälten Fransisco de Miranda besökte Gunnebo 1787 och förälskade sig i Christina. Flaggans gula färg sägs representera hennes gyllene hår, den blåa färgen hennes ögon och det röda hennes varma läppar.

 

Kaffehus, lantgård och marknader

Gunnebo Kaffehus och Krog ligger i tjänstefolksbyggnaden, strax intill slottet. Här serveras det dagligen både lunch och fika. Alla råvaror är ekologiska och menyn komponeras utifrån säsong med det som trädgårdsmästarna kommer in med till köket och med anknytning till 1700-talet.

Ett hundvänlig café

Till Gunnebo Kaffehus och Krog är våra fyrbenta vänner också välkomna. Se hemsidan för mer info HÄR! 

Fotograf: Lina Ikse

Strax öster om köksträdgårdarna ligger en uppsättning faluröda byggnader. Det är Gunnebos lantgård där barnen kan hälsa på Hedemorahöns och leka på lekberget. Här finns också en klättervänlig trä-ko för barnen att utforska.

Det kan vara värt att spana in kalendariet på Gunnebo Slott och Trädgårdars hemsida när du planerar ditt besök. Här arrangeras slottskonserter, föreläsningar, bukettbindningar, temamiddagar och marknader.

Fotograf: Studiografen

 

Köp med dig skorpor, nybakat bröd och marmelader

I butiken hittar du bland annat nybakat bröd och knapriga skorpor från det prisbelönta bageriet och flera andra Gunneboprodukter, såsom teblandningar och marmelader. Här finns även trädgårdsverktyg, lokala hantverk, leksaker och litteratur. Alla produkter har en ekologisk profil.

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!

Fler utflyktstips!

Hitta tips på evenemang och aktiviteter för höstens alla utflykter till närliggande platser runt Göteborg. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs. 

Höjdpunkter

 

Så tar du dig till Gunnebo Slott

Gunnebo Slott och Trädgårdar ligger i Mölndal, ungefär en mil sydost om Göteborgs centrum. Det går fint att cykla hit! Här hittar du en vägbeskrivning till Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst: