({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Hönö – ett fiskeparadis i skärgården

På Hönö upplever du genuin skärgårdsmiljö där fisket står i centrum. Här guppar charmiga fiskebåtar omkring ute på havet i jakt på makrill, krabba, hummer och andra läckerheter.

Fiskrika vatten sedan tusentals år tillbaka

Bara en timme från Göteborgs centralstation når du Hönö – en av de största öarna i Göteborgs skärgård, och något av det svenska fiskets vagga. Öckerööarnas fiskehistoria går tillbaka tusentals år i tiden. De rika fiskevattnen skapades när inlandsisen drogs tillbaka och öarna steg ur havet, vilket skapade goda förutsättningar för folk att bosätta sig häromkring.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Upplev fisket med de riktiga proffsen

Att Hönö är ett riktigt fiskesamhälle är inte bara något vi säger – det kan dessutom stärkas med fakta! Visste du till exempel att var tionde svensk yrkesfiskare är bosatt i Öckerö kommun? Och att dessa tillsammans med kollegorna i Fiskebäck i sydvästra Göteborg levererar 75 procent av all fisk som fångas i Sverige? Inte dåligt, eller hur?

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Vill du själv prova fiskelyckan i de rika vattnen ute i de allra sydligaste delarna av Bohusläns skärgård? Inga problem alls! Du kan följa med Marine Event i deras toppmoderna katamaran, åka med Kastor Boat Trips charmiga gamla fiskebåt eller gå ombord tillsammans med Hönö Båtturer och fiska med yrkesfiskare ombord på fiskebåten GG 100.

I vattnen kring Hönö finns gott om krabba, kräfta och makrill, men också den allra lyxigaste råvaran – hummer. Frågar du en bohusläning om vilken som är årets bästa dag så är det inte omöjligt att du näst efter jul- och midsommarafton får svaret ”Hummerpremiären”. Den inträffar alltid på den första måndagen efter den 20 september. Då åker i princip alla som har båt ut i de saltrika skärgårdsvattnen med siktena inställda på det som brukar kallas för havets svarta guld. Hitta din skaldjursupplevelse här.

Fiskemuseet

Är du intresserad av fiskenäring och dess historia? Eller är du total novis och vill lära dig allt värt att veta? Oavsett vilket rekommenderas ett besök på Fiskemuseet när du ändå är på Hönö. Här finns alltifrån båtmodeller och fiskeredskap till fotoutställning kring fiskets historia.

Lär dig allt om de fyra stora sillperioder till exempel! Vet du inte vad land- och snörpvadar, driv- och bottengarn är? Eller hur fiskenäringen har utvecklats från dessa redskap fram till dagens motordrivna trålar? Frukta inte – Fiskemuseet stillar kunskapstörsten för den vetgirige och påminner den fiskekunnige om sådant du trodde att du glömt.

 

Andra har också läst: