({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Pilgrimsleden Falköping - Varnhem
Falköping - Hornborgasjön - Varnhem

44 km, lätt/medel

Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem i Skaraborg är en gemytlig led för hela familjen. Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner och det rika fågellivet runt Hornborgasjön.

 

Snabbfakta

Längd: 43,7 km

Tidsåtgång: ca. 14,5 timmar, lagom för tre dagsetapper.

Svårighetsgrad: lätt/medel

Terräng: skogsstigar, beteshagar och grusvägar

 

Vackert kulturlandskap kring Hornborgasjön

I Västergötland finns ett brett nätverk av vandringsleder och en av de vackraste sträckorna är den 43,7 kilometer långa leden mellan Varnhem och Falköping. Det är också den sträckning som har mest historisk anknytning till pilgrimsfenomenet. 

Längs leden finns mycket att upptäcka, bland annat en av Europas viktigaste fågelsjöar, Hornborgasjön, som varje vår är skådeplats för tusentals dansande tranor. På naturum Hornborgasjön kan du ta del av en utställning om den fascinerande trandansen samt lära dig mer om fåglarna i området.

Klosterruiner och Sveriges äldsta rum

Klosterruinerna i Varnhem och Gudhem är två andra historiskt sevärda hållpunkter. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger dessutom ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor. Platsen kallas Kata Gård och historikerna misstänker att kyrkans krypta mycket väl kan vara landets äldsta bevarade rum. 

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Missa inte Ekornavallen som är ett imponerande fornlämningsområde med gravlämningar från förhistoriens tre huvudepoker. Den äldsta graven byggdes under bondestenåldern cirka 3300 fKr. 

Njut av utsikten från två berg

En brant passage tar dig uppför det natursköna berget Billingen, som bjuder på vacker utsikt över slätterna. Längst i söder passerar leden sluttningen till Mösseberg i Falköping. Detta platåberg är fullt av upplevelser, bland annat motionsspår, mountainbikeleder och skidåkning såväl utför som på längden. Billingen och Mösseberg ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

Flera depåstopp utmed vägen

Att vandra tar på krafterna och det är därför viktigt att fylla på energidepåerna emellanåt. Utmed Pilgrimsleden finns flera matställen och caféer, varav Löfwings Ateljé och Krog och Kdesign är väl värda ett besök. Du kan även äta gott på Mössebergs Kurort och njuta av massage eller kurbad, samt övernatta. Mysiga Nästegården B&B och Konstnärsvillan vid Löfwings är två andra boendeförslag utmed leden.

Du hittar mer information om besöksmålen utmed Pilgrimsleden här.

Synpunkter

Lederna är väl utmärkta men väder och vind kan ha gjort att ledmarkeringar saknas. Saknas markeringar, har något träd blåst ner över stigen eller finns det något annat som behöver åtgärdas? Välkommen att höra av dig via Falköpings kommuns synpunktsformulär!  

Synpunkter

Fakta om leden

Längd:

Leden från Falköping till Varnhem är 43,7 kilometer lång men kan delas in i tre dagsetapper. Första etappen är från S:t Olofs kyrka till Gudhem på cirka 13 kilometer, andra etappen går från Gudhem till naturum Hornborgasjön på 18,8 kilometer och sista etappen är på cirka 11,5 kilometer från naturum Hornborgasjön till Varnhem.

Ungefärlig tid:

Hela leden tar cirka 14,5 timmar att vandra (då är inte stopp medräknat) och passar bra att vandra på tre dagar. Detta är såklart väldigt individuellt och beroende på hur terrängen ser ut på de olika etapperna.

Markering:

Leden är utmärkt med klassisk pilgrimsmarkering i form av det röda S:t Olofsmärket.

Fotograf: Jonas Ingman

Svårighetsgrad:

Överlag klassificeras leden som lätt till medelsvår. Terrängen är förhållandevis lätt med vissa brantare partier och underlaget varierar från små skogsstigar och beteshagar till grusvägar. Vissa partier går även på asfalterade vägar med relativt lite biltrafik och även i stadsmiljö. På några ställen passerar du genom hagar där det kan gå betesdjur. Leden är väldigt varierande inom respektive sträcka, nedan följer mer utförlig information om de olika delsträckorna.

  • S:t Olofs kyrka – Gudhems kyrka: Första delen går på gator genom Falköping stad för att via större stigar ta sig uppför Mössebergs sluttning och vidare över berget. Innan nedfart väntar ett par kilometer på slingrande stigar för att sista halvmilen via landsväg och lätt nedförsbacke ansluta till Gudhems kyrka.
  • Gudhems kyrka – Naturum Hornborgasjön: Denna sträcka karaktäriseras av lätt och flack vandring. Första delen går på skogsstigar, därefter på landsväg med biltrafik för att avslutas på mjuka, lätt böljande stigar utmed Hornborgasjöns strand.
  • Naturum Hornborgasjön – Varnhem: Sträckan går i huvudsak på mindre stig i skogsmark uppe på kanten av Sydbillingen. Turen inleds dock i öppna hagmarker och en bit på landsväg innan rutten via en rejäl backe leder upp på berget. Avslutningen är lättgången innan du skymtar och når Varnhems klosterkyrka.

Fotograf: Lukasz Warzecha

Start och mål:

Det går att påbörja vandringen på flera platser utmed leden. Falköping är en järnvägsknutpunkt och till Varnhem går det regelbundna bussar från både Skövde och Skara.

  • Etapp S:t Olofs kyrka - Gudhem på (cirka 13 kilometer). S:t Olofs kyrka ligger centralt i Falköping och hit är enkelt att ta sig kollektivt (Busshållsplats Centrum ligger ca 350 meter bort.  Till Centralstationen är det cirka 1,7 km). I Falköpings stad finns också ett flertal parkeringar både i centrum och vid resecentrum. 
     
  • Etapp Gudhem - Naturum Hornborgasjön (18,8 kilometer). Om du vill påbörja din vandring nära Gudhems klosterruin så finns busshållplatsen Kabelstationen precis vid leden och cirka 500 meter från ruinen. Vid Gudhems klosterruin finns också en parkeringsplats.

  • Etapp Naturum Hornborgasjön - Varnhem (11,5 kilometer). Till Hornborgasjön kan du ta bussen och gå av vid hållplatsen Bolum, cirka 2 kilometer från leden. (Denna tur går sparsamt, se busstider.) I Varnhem hittar du Varnhems busshållplats cirka 300 meter från leden. Vid Naturum Hornborgasjön och Varnhems klosterkyrka finns parkeringsplatser.

Hitta hit:

Pilgrimsleden Falköping - Varnhem ligger i Västsverige mitt emellan Vänern och Vättern cirka 120 kilometer från Göteborg. Väljer du att åka tåg så finns det bra förbindelser till resecentrum i Falköping och Skövde. Med tåg tar det ungefär en timme från Göteborg till Falköping och från Göteborg till Skövde tar det cirka 90 minuter. Tågtider hittar du på Västtrafik eller SJ. Vill du hellre ta bilen så finns det ett flertal parkeringar både i centrum och vid resecentrum. 

Det finns också parkeringsplatser vid startpunkterna Gudhems klosterruin, naturum Hornborgasjön och Varnhems klosterkyrka.

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

 

Karta:

Du hittar en digital karta över leden på Falköpings kommuns hemsida. En tryckt översiktskarta över leden med sevärdheter, boende och matställen hittar du på turistbyråerna i Falköping och Skara. Här finns också kartan i pdf, med både kartsträckning och information om sevärdheter.

Här hittar du en kort sammanfattning av leden i utskriftsvänligt format.

Fler vandringstips!

Vid Östra Tunhems kyrka går det att ansluta till Vilskeleden som går från Östra Tunhem till Jäla via Floby. Upplev bland annat Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet utmed leden. Vandringsleden är 44 km lång och är uppdelad på 6 etapper som går från kyrka till kyrka. Leden är ingen rundslinga utan går från A till B och den är uppmärkt med Brynolfsmärket. Ledkarta och mer information hittar du här!

Kontaktinformation

Falköpings Turistbyrå

Stora Torget 11

521 42 Falköping


Telefon: +46 515 887050


E-post: turism@falkoping.se

Hemsida: Till hemsida