({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Trähus vid en sjö

Fotograf: Jonas Ingman

Din guide till design i Västsverige

Svensk design domineras av rena linjer och funktionalitet, vilket inspirerat flera av Västsveriges mest renommerade formgivare och arkitekter. Men här finns något mer. Mellan raderna syns tydligt influenser från slättens gulmogna sädesfält, kustens bitande blå och vildmarkens obrutna trolskhet. Det är svensk design – men med en västsvensk touch.

Sverige är en nation som inte varit i krig på över 200 år. Vi har ett folkhem som en gång i tiden skapades för att vara funktionellt, och våra progressiva värderingar har gett oss en livsstil med pappaledighet, schemalagda fikapauser och ovanligt stark tilltro till myndigheter.

Vi har också den allsmäktiga allemansrätten, som tagit oss närmare naturen än något annat land. Den respekt vi har för naturen återspeglas i produkter som är tänkta att användas om och om igen – inte ställas prydligt bakom glas eller på en piedestal. Det är också i naturen vi hittar mycket av de material som används i form av trä, glas och metaller.

Allt detta har bidragit till att forma svensk design till vad den är idag – stilfullt avskalad, där funktionen ofta integreras i själva utformningen. Det finns med andra ord en naturlig balans i vår design, och konstigt vore det väl annars – här i lilla landet Lagom.

Drivved gav inspiration åt Volvo

Flera av landets största designexporter har sitt ursprung i Västsverige, och det är tydligt att den unika naturen löper som en röd tråd genom framgångssagan. Se bara på Volvo.

Ända sedan 1927, när den första Volvobilen rullade ut från fabriken i Göteborg, har företaget uppmärksammats världsvida för sin design. Och den röda tråden känns igen – det är avskalat, funktionellt och anpassat efter den svenska naturen. När det var dags att designa den nya XC60-modellen gick designteamet bokstavligen till havet för att inhämta inspiration. Resultatet blev en träpanel vars ådring påminner om drivved. På Volvo Museum i Göteborg kan du uppleva hela koncernens resa genom tiden.

I Göteborg hittar du även Artilleriet, en av landets absolut vassaste butiker för design och heminredning. Här återfinns också några av Gert Wingårdhs – arkitekten som inte är rädd för att sticka ut hakan – prisbelönta verk, bland annat Universeum och Kuggen vid Lindholmen Science Park. Den sistnämnda är inte bara ett av stadens mest fotograferade hus, dess unika design och smarta solcellslösningar gör Chalmersbyggnaden till en riktig miljövän.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

Naturnära arkitektur

Ytterligare ett klockrent exempel på arkitektur som väckt intresse internationellt får du när du besöker naturum Victoriahuset intill barockslottet Läckö, nära Lidköping vid Vänerns södra strand. Med sin brokigt ribbliknande träfasad, inspirerad av Vänerskärgårdens skira vass och råa drivved, nästintill försvinner det vackra Victoriahuset in i den omgivande naturen.

Fotograf: Jonas Ingman

Även mönstergurun Emma von Brömssen har hämtat mycket av sin inspiration från de västgötska kulturlandskapen. Uppvuxen med en pappa som var ornitolog är det inte konstigt att hennes tapeter, kuddfodral och kaffekoppar pryds av lekfullt dansande tranor. Lekfullheten känns även igen i möbelsnickaren Staffan Holms prisbelönta möbler, där fokus ligger på att genom design väcka känslor.

Fotograf: Anders von Brömssen

I Lidköping har även Rörstrandsporslinet sin hemvist, med sina nostalgiskt folkkära, likväl som Nobelfestliga, serviser. I Porslinsfabriken i Lidköping – Sveriges kanske minsta porslinsfabrik – jobbar Anna Elzer Oscarsson, som 2016 belönades med Lauritz Konsthantverkspris för sitt hållbara sätt att arbeta med formgivning nära produktionsledet.

Nudie Jeans går framgångsrikt emot trenden

Vi lämnar arkitektur och porslin, och tar klivet över till textilbranschen. Lyfter du lite på locket till denna miljardindustri ser du snabbt att arbetsförhållanden och löner på många håll i världen är skäl nog att bli permanent mörkrädd. Men det finns de som vågar stå emot. Hållbarhet och schysta arbetsvillkor har tagit det Göteborgsbaserade företaget Nudie Jeans till oanade framgångar. Hela företagskedjan genomsyras av ett välmående – allt ifrån bomullsplantagen och sömnaden till hur plaggen lagas eller designas om och återsäljs som vintage.

Borås designar för nästa generation

På tal om hållbar design; textil- och designstaden Borås, en knapp timme från Göteborg, har verkligen genomgått en utvecklingsresa det senaste decenniet. Här flödar kreativiteten som aldrig förr, och med Textile Fashion Center, Textilmuseet, Smart Textiles och Textilhögskolan har staden antagit en världsledande roll inom innovativ design.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG


Även stadskärnan har genomgått en förändring och tack vare de två konstbiennalerna, en för skulptur och en för street art, kan du strosa runt i ett gigantiskt utomhusgalleri fyllt av hustäckande muralmålningar och internationellt uppmärksammade skulpturer.

Fotograf: ROBERT DAHLBERG

I Boråsregionen hittar du även Sveriges äldsta linneväveri – familjeföretaget Ekelund – som sedan slutet på 1600-talet skapat hemlängtan med sina hållbart tillverkade handdukar, dukar och mattor. Välkommen till tygriket i Marks kommun och upptäck företagets fascinerande historia i museet, gå på väverivisning och handla i fabriksbutiken.

Svenskt Tenn vågade vara annorlunda

Avslutningsvis måste även nämnas Hjobördiga Estrid Ericson, som grundade Svenskt Tenn – idag ett av Sveriges främsta designvarumärken. Tillsammans med Josef Frank bröt hon under mellankrigstiden mark med sina lekfullt färgrika mönster, ofta inspirerade av naturen. Hon vågade tänka nytt och förvandla, den annars så nakna, funkisstilen till något mjukt och hemtrevligt.

Och kanske är det just Estrids passionerade, och samtidigt avkopplande, mentalitet som lagt grunden till den västsvenska designvåg som efterföljt henne. För visst är det lätt att låta sig inspireras här i Västsverige, bland dagliga fikaraster, sinnfulla skogspromenader, reflekterande stunder på granitklipporna och förnöjsamheten i att bara vara?

                                                                                                                     

Andra har också läst: