({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Illustration Roadtrip Skaraborg

Trädgårdsresan i Skaraborg i Platåbergens Geopark

Här kommer ett tips på en roadtrip till vackra besöksträdgårdar bland slott och säterier i Skaraborg. Mellan trädgårdarna passerar du ett gytter av trevliga stopp, såsom historiska guldkorn, platåberg, kaféer, gårdsbutiker, hantverksaffärer och mysiga boenden.

Fakta Roadtrip

Längd: 2-4 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan

Detta är verkligen roadtripen för dig som har beslutsångest när semestern ska planeras – här får du nämligen en perfekt blandning av upplevelser. I centrum står trädgårdarna som omsluts av pampiga slott, klosterruiner och herrgårdsliknande säterier. Däremellan väntar lokala inredningsbutiker, historiska fornlämningar, spahotell, trädgårdskaféer, restauranger och alltihop sker i Platåbergens Geopark som bjuder på spännande natur och milsvida utsiktsplatser. Du väljer självklart i vilken riktning du vill färdas!

 

Trädgård 1 – Lilla Slottsträdgården på Läckö Slott

Vi inleder vår roadtrip längst ut på Kållandsö norr om Lidköping. Här tornar det majestätiska Läckö Slott upp sig. På ena sidan om slottet ligger sjön Vänern som en obruten kuliss och på andra sidan hittar du Lilla Slottsträdgården inramad av höga, vita stenmurar.


Bakom murarna väntar en oas av grödor och grönska. Trädgårdsmästare Simon Irvine satte under 30 år sin prägel på köksträdgården och i hans anda sköts den vidare även efter hans pensionering. Odlingen är ekologisk och allt ätbart som odlas skördas och bärs omedelbart ner till köket där det tillagas. Det är närodlat i sin ärligaste form.

”Ingenting lämnas åt slumpen. Jorden vänds varsamt för hand av de kunniga trädgårdsmästarna, och när hösten kommer läggs en kompost på hög under valnötsträden.”

Här kan du strosa runt och förundras över köksträdgården en lång stund, för att sedan ta en fika på Café Stallet eller Victoriahuset. Givetvis bör du även ta dig tid för en guidad visning av slottet.

 

I närheten av Läckö Slott kan du bland annat besöka dessa platser.

 • Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset ligger strax intill Läckö Slott. Förutom att besöka naturum och lära dig mer om Vänern och Djurö nationalpark så kan du övernatta här. Byggnaden är prisad för sin naturinspirerade arkitektur.
 • Läckö Strand är ett annat sjönära boende som erbjuder campingplatser, stugor och kafé.
 • Vill du smaka på Vänerlöjrom, en av få svenska produkter med skyddad ursprungsbeteckning, kan vi rekommendera Restaurang Sjöboden i Spikens mysiga fiskehamn.

Fotograf: Jonas Ingman


Gör ett stopp i porslinsstaden Lidköping

Dags att rulla vidare mot nästa trädgård. På vägen dit passerar du Lidköping som gjort sig känd som en riktig porslinsstad.

 • Ett besök på Rörstrand Museum tar dig genom svensk porslinshistoria, från 1726 till idag. Här kan du dessutom ta en kaffe på finaste Rörstrandsporslin i museets kafé.
 • Övernatta med hemkänsla på Best Western Plus Edward Hotel i gamla delen av Lidköping.
 • Strax söder om Lidköping ligger Resville Mathantverk vars produkter du säkert sett skymta förbi i butikshyllan. Bland annat marmelader, safter, såser och oljor. Botanisera i gårdsbutiken och ta en kaka i kaféet.

 

Trädgård 2 – Smedja Therese, Möjligheternas Trädgård och Skulpturpark Ouroboros

Välkommen till en trädgård där det alltid händer spännande saker, vilket också hörs på namnet. Möjligheternas Trädgård, i kombination med Skulpturpark Ouroboros och Smedja Therese hittar du vid foten av Kinnekulle.

”Det är ett riktigt äventyr att strosa runt bland stenpartier, blomsterodlingar och skulpturer – du vet aldrig vad du ska upptäcka härnäst!”

Trädgården har karaktären ”engelsk cottage” och är indelad i flera olika rum där vackra ekar och fruktträd varvas med bärbuskar och perenner. Ja, du kan till och med upptäcka gift- och trolldomsörter på den 7000 kvadratmeter stora tomten. Här hittar du även ett lusthus, flera stenpartier, ett litet växthus och möjlighet att köpa hembakat fika.


Skulpturerna i parken kommer från lokala skapare och konstnärer. Boka ett besök i smedjan för att ta del av alla fina smideshantverk.

 

Trädgård 3 – Handens Hus

Det första du lägger märke till när du kommer till Handens Hus är den vackra stenladan som direkt för tankarna till sjöbodarna på Ölands steniga kust. På ladans ena gavel har vildvuxna rosenbuskar brett ut sig och på andra sidan står sittgrupperna och väntar på kaffesugna gäster.

”Allt är precis så där pittoreskt som man önskar sig av ett utflyktsmål.”


Själva trädgården är inte den största du sett, men här finns mycket inspiration att hämta. I rabatterna hittar du alltifrån lavendel och malvor till kärleksört och daglilja. Och det finns många fina detaljer i form av utsmyckade krukor, skulpturer i järn och antika trädgårdsprydnader.

Inne i stenladan samsas vävateljé med antikhandel med fokus på svensk allmoge. Givetvis kan du även handla massor av sköna trädgårdsprylar.

 

Mycket att upptäcka på Kinnekulle

Se till att ha en stund över för att upptäcka mer av Kinnekulles natur och historia. Det finns så många spännande platser, bland annat Stora Stenbrottet, Munkängarna, Lasses Grotta, samt flera medeltida kyrkor och charmiga stationshus.

Fotograf: Fedja Salihbasic


Trädgård 4 – Hellekis Säteri

Fortsätter du norrut längs Kinnekulles rand dröjer det inte länge förrän du når nästa gröna oas. Hellekis Säteri blev år 1746 omtalat av botanikens fader Carl von Linné under hans resa genom Västergötland. Platsen har genom historien stått för såväl skönhet som rofylldhet.

Kinnekulles kalkrika jord tillsammans med det gynnsamma läget på västsluttningen mot Vänern bidrar till ett växtklimat som möjliggör odling även av exotiska växter. Här finns en väldoftande rosenträdgård med gammaldags rosor och under försommaren står den rosapuderfärgade vallmon i full blom.

”Säteriets parkområde har blivit känt för sina många och ovanliga lövträd, såsom valnöt, äkta kastanj, poppelmagnolia och två praktfulla ginkgoträd.”

Här finns mycket fint att strosa runt och kika på. Stanna gärna på en bit mat. Restaurangen ligger i det ursprungliga växthuset och ett tips är att testa ramlökssoppan när den är i säsong, en lokal klassiker.

 

Övernatta bland konst och historia

Nu är det dags att lämna Kinnekulle och bege sig söderut mot Varnhem på Billingens västra sida. Kanske är det också läge att stanna till och övernatta, här är några förslag.

 • Mitt i den sagolika Vallebygden ligger Fredriksons Vilt, Vin & Pensionat. Här bor du i mysiga rum och äter vällagad mat från lokala bönder, fiskare och den egna köksträdgården.
  • Vill du lyxa till det lite extra rekommenderar vi ett besök på Lundsbrunn Resort & Spa. Avkoppling och njutning i vackra Lundsbrunn med spa, golf och aktiviteter i idyllisk miljö. 
 • Skara Stadshotell är ett anrikt hotell i hjärtat av Skara. Hotellet har restaurang och är stilfullt renoverat med många vackra detaljer.
 • Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors är några av konstnärerna vars originalverk du kan njuta av i konsthallen på Skara Konsthotell. Kombinera med middag, gym och relax.
 • Den 600 år gamla biskopsgården utanför Skara rymmer idag både hotell, lägenheter och B&B. Brunsbo Gästgifveri har boende för alla smaker och dessutom en trevlig restaurang.

Fotograf: Skara Konsthotell


Trädgård 5 – Dahliarabatten i Varnhem

På sätt och vis står tiden still i den lilla byn Varnhem utanför Skara, men ändå sker det nya saker här hela tiden. Den medeltida klosterkyrkan med sin välbevarade klosterruin är en av Västsveriges populäraste historiska sevärdheter. På senare år har området dessutom berikats med utställningen Kata Gård, Klostersjön har återskapats och samlingen av dahlior har tillkommit.

Dahliarabatten i Varnhem ligger i anslutning till klosterområdets entré och granne med klosterkaféet. Under blomningen kan du se ett 70-tal olika sorters dahlior här i en riktig färgkaskad.

”Visste du att blomman fick namnet Dahlia efter den svenska botanisten Andreas Dahl (1751-1789) som föddes i just Varnhem?”


Intill klosterruinen ligger Örtagården som visar ett urval av munkarnas nyttoväxter, och runt hela klosterområdet slingrar sig Rosenstigen. Den två kilometer långa vandringsleden tar dig förbi vackra rosenrabatter, kalkstenstrappor och en fin gammal stenbro. För dig som gillar att vandra kan vi även tipsa om Pilgrimsleden som går mellan Varnhem och Falköping.

 

Perfekt läge för en avstickare

Du befinner dig nu mitt i Skaraborg och vilket håll du än vänder dig åt väntar natur- och kulturhistoriska pärlor. Norrut har du Vallebygden med sina böljande kullar och makalösa körsbärsblomning. Åt väster hittar du Skara med museer och antikhandlare. Till öster ligger Billingen med naturupplevelser för hela familjen. Och söderut har du Hornborgasjöns rika fågelliv, och det är just söderut som vår roadtrip fortsätter.

På väg mot nästa trädgård kan vi tipsa om dessa stopp.

 • När åt du en galette senast? På Mellomgården Café & Gårdsbutik kan du glida in för en riktig gofika med nygräddade galetter som är ett mellanting mellan tunna crêpes och traditionella pannkakor. Dessutom finns gårdsbutik och stugor för övernattning.
 • Precis intill naturum Hornborgasjön ligger Café Doppingen, ett trevligt fik vars byggnad inspirerats av de lador som finns i området med vasstak och stenväggar. Sippa på en kaffe och blicka ut över sjön.
 • Löfwings Ateljé och Krog är lite som ett guldkantat Kinderägg. På den mysiga gården bjuder konstnären Göran Löfwing och frun, tillika kocken, Linda in till utomhusutställning i parken, ateljé, B&B, butik, kafé och krog.
 • Hos Kdesign kan du fika eller ta en enklare lunch och handla inredning, designföremål, växter, krukor, lampor och allt som hör därtill.
 • Upplevelsemuseet Åsle Tå har Sveriges största bevarade samling av backstugor. Promenera längs den idylliska tågatan och kika in i de små stugorna. Finns även kafé.

Fotograf: Mårten Bergkvist


Ost och spa, vilken kombo!

Visst, det kanske inte hör till vanligheten att kombinera just ost och spa, men faktum är att dessa två ting hör till några av Falköpings mest kända arv. Staden är även förknippad med sina platåberg Mösseberg och Ålleberg som är en riktig lekstuga för naturälskare.

 • Vilhelmsro Gårdscafé ligger förvånansvärt centralt tros att det är just en gård. Här bakas fikabrödet på äkta råvaror och titt som tätt anordnas konserter i det gamla stallet, numera matsalen.
 • Till Mössebergs Kurort har folk kommit sedan över ett sekel tillbaka för att bo, äta gott och koppla av. Varmpooler, utomhuskällor, fotbad och ångbastu är några av spaupplevelserna.
 • Hotell Falköping är ett klassiskt stadshotell med en rejäl dos hemtrevnad. Inga krångligheter, bara ett trivsamt boende med nära till det mesta i stan.
 • Och så var det det här med osten. Falbygdens Osteria är ett paradis för dig som inte kan få nog av ostar i alla dess slag. Butiken har över 300 sorters ostar och i restaurangen finns det alltid något gott på menyn. Kolla in den stora ost- och delikatessbuffén.

 

Trädgård 6 – Alphems Arboretum

Vi har kommit fram till roadtripens sista trädgård, och håll i hatten för nu väntar en sällan skådad samling av träd och ett hus som inspirerat självaste Disney. Det vill du inte missa!

Det hela började år 1903 då lantbrevbärare Frans Johan Gegerfeldt flyttade med sin fru till Alphem. Här spenderade han sedan 50 år med att plantera sällsynta träd och buskar från hela världen, bygga stenmurar och grottor – ja, han anlade till och med en egen ”alptopp” precis intill stugan. Växterna fick han från svenska och utländska plantskolor, ofta i utbyte med frön från den egna trädsamlingen.

”Under sin levnad hann Gegerfeldt slita ut inte mindre än elva skottkärror. Tänk på det nästa gång du påtar i trädgården där hemma!”


Idag finns 300 olika sorters träd och buskar kring Alphems Arboretum, och du kan läsa om de olika arterna på små skyltar runt om i den stora trädgården. Platsen är öppen att besöka året om och det finns guidade visningar att boka. Under sommaren är kaffestugan öppen.

Nu är du säkert nyfiken på vad Disney har med Alphem att göra. Jo, den pittoreska stugan har stått förebild för dvärgarnas stuga i filmen om Snövit. Inte svårt att förstå med tanke på hur charmig stugan och dess trädgård är!

 

Platåbergens Geopark – först i Sverige

Som du märker finns det mycket att se och utforska i Skaraborg. Utöver trädgårdarna och alla mysiga kaféer och boenden vi tipsat om så är naturen i sig en sevärdhet. 2022 blev området utsett till Sveriges första Unesco global geopark. Platåbergens Geopark består av 15 unika platåberg som är sprängfyllda med spännande berättelser om planetens utveckling och människans historia.

I området hittar du även flera fornlämningar. Några av de mest välkända är Ekornavallen, Amundtorps skeppssättning, Skalundahögen och Flyhofs hällristningar.

Hitta fler trädgårdsupplevelser

På trädgårdssidan hittar du fler tips och guider på besöksträdgårdar du inte får missa, mysiga trädgårdscaféer och blomstrande destinationer att besöka. 

 

Fakta Roadtrip

Längd: 2-4 dagar
Rekommenderad period: Vår till tidig höst
Tänk på: Kolla öppettider före ditt besök

Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till alla besöksträdgårdar.

Ladda ner kartan

Fler trädgårdsupplevelser