({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner cyklar Vänerleden

Fotograf: Jonas Ingman

Cykelupplevelser runt om i Västsverige

För den som vill uppleva Västsverige från cykelsadeln finns massor av möjligheter. Allt från att ”öluffa” i Bohuslän till att trampa fram i maklig takt längs Göta kanal. Här finns mängder av natursköna leder som ringlar sig genom ett varierande landskap.

 

Till huvudsidan för cykling: Cykla i Västsverige

 

Milsvida skogar, öppna fält och närhet till både sjöar och hav. Dessutom går upplevelsen att lyxa till med bekvämt boende och fantastiska matupplevelser.

Att cykla i skärgården är en upplevelse som lockar cyklister från när och fjärran. Här erbjuds det en mångfald av havsnära dagsturer. Kombinationen av kortare cykelsträckor på upp till några mil och härliga båtturer mellan öarna och sköna stopp gör kustcyklingen riktigt attraktiv.

Fotograf: Jonas Ingman

Via cykelvägar från centrala Göteborg når du snart en bit upp längst bohuskusten. Man kan också ta skärgårdsfärjorna direkt från stan vid Saltholmen direkt ut till öarna i den södra skärgården. Brännö utforskas till exempel utmärkt från cykelsadeln.

Det finns flera trevliga paket som är sammansatta med sköna turer och bra boende, alla med sin speciella karaktär. Ett gott exempel som erbjuds är Salt & Sills cykelpaket. Bo på Sveriges första flytande hotell och ha det berömda Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn en cykelutflykt bort. Eller varför inte ta en tur runt på Klädesholmen, ”sillens ö”.

Fotograf: None

Ett smultronställe som förtjänar mer uppmärksamhet är Orust innerskärgård. Öns östra sida är betydligt lugnare än den västra och lämpar sig särskilt bra för just cykling. Ta skärgårdsbåten vid Slussen och cykla kuststräckan från Lyckorna, utanför Ljungskile, upp till Uddevalla. I Lyckorna är både Musselbaren och Villa Sjötorp väl värda ett besök, innan du trampar vidare norrut.

Fotograf: Krisitn Wiktorsson

Lite längre norrut rekommenderas de många fina områdena kring Lysekil. Här finns guidade cykelturer där man kan få uppleva Skaftö bokskog eller naturreservatet Stångehuvud. Kring Fjällbacka erbjuds cykling i Ingrid Bergmans och Camilla Läckbergs hemtrakter och det är ett måste att ta sig upp till världsarvet Vitlycke i Tanum .

Vi vill också slå ett slag för Kosteröarna med pittoreska grusvägar genom fårhagar och magiska klippor med utsikt över öppet hav och den marina nationalparken. Håll utkik efter säl och tumlare när du är nära havet!

Fotograf: GORAN ASSNER

Mellan Falköping och Falkenberg slingrar sig Ätradalsleden fram genom ett landskap där variationen i naturen är stor. Här möter du öppna landskap, milsvida skogar, sjöar och vattendrag. Det är en härlig cykelupplevelse där naturen fullkomligt breder ut sig. Leden är knappt 20 mil lång där 15 mil går på banvall och resten på natursköna små landsvägar. I Falkenberg ansluter leden till Kattegattleden.

Längs leden kan du också uppleva annorlunda boenden på lantbruksgårdar eller i pittoreska sjöstugor.

Med över 100 sjöar, djupa skogar, ett rikt naturliv och vägar kantade av blommor så bjuder Sjuhäradsrundan på vackra omgivningar att uppleva på cykel – i din egen takt. Rundan är cirka 15 mil lång, varav 12 mil är bilfria och den är lättrampad där den drar fram på stora delar av den gamla banvallen.

Ett fantastiskt sätt att ta sig fram längs Göta kanal är genom att cykla på den bilfria grusvägen som löper parallellt med kanalen. Här kan du uppleva slussar och båtliv och glida fram längs vattnet. Sjötorps upplevelsecenter är en bra startpunkt, de har massor med information om cykling och hyr dessutom ut cyklar. Du kan även välja att bo bekvämt nära kanalen och helt enkelt cykla dagsetapper mellan hotellen. 

Fotograf: Åsa Dahlgren

Dalsland erbjuder också fina och vilda cyklingsmöjligheter, här är ett lite av ett eldorado för mountainbike-cykling (vanliga citybikes går också bra om däcken är lite bredare). Till skillnad från många andra områden kan man här cykla på alla vandringsleder. Men cykla med respekt för djur, natur och andra människor. Möter du vandrare så stanna och låt dem passera, ge dem företräde - ”respekt”.

Oavsett om det är lugn och fin cykling längs Dalslands kanal-området eller om det är mer utmanande singeltrackstigar genom den dalsländska vildmarken, så görs det dock bäst på en mountainbike.

Fotograf: Roger Borgelid

Passa också på att åka en tur på kanalen och upplev slussarna.

Bo över och ät gott på Baldersnäs herrgård. Ett besök på Dalslands Aktiviteter rekommenderas varmt. Dalslandsleden är en 36 mil lång led som erbjuder fantastiska naturupplevelser. Leden går genom Tresticklans nationalpark och du kan även uppleva Kroppefjälls fjällnatur från sadeln.

Är du sugen på att mäta dina krafter med andra (eller bara dig själv) är Dalsland X-Country, ett 60 km långt mountainbike-lopp en rolig tävling som har en bansträckning som passar såväl elit som motionär.

Västsverige är ett givet alternativ för din cykelsemester. Och om du inte har egen cykel så finns här olika uthyrningsalternativ, guidade turer och cykelpaket som inkluderar boende.

Sex tips för cykelsemestern

  1. Ta med rejält med vatten, på vissa av vägarna kan det vara mil till närmsta vattenkran.
  2. Tänk på att du tar dig fram snabbt på cykelsadeln och att det tar lång tid att gå tillbaka samma väg. Ta därför med ett litet reparationskit för att kunna hantera en punktering.
  3. Använd hjälm. En självklarhet.
  4. Kläder efter väder och tänk på att det kan skifta snabbt här i Västsverige, så en liten ryggsäck med regnkläder och annat smått och gott är bra att ha med.
  5. Använd glasögon. Mygg gör ont att få i ögonen.
  6. För en behaglig resa- köp ett par cykelbyxor med vaddering i rumpan!

Andra har också läst: