({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna vid lägerplats i Dalsland

Fotograf: HENRIK TRYGG

Därför mår du bättre i Dalsland

Ju mer tid vi spenderar i naturen, desto bättre mår vi. Det är världens forskare eniga om. Den intensiva naturen i Dalsland är därför helt oslagbar för dig som söker en rejäl boost av återhämtning och välbefinnande. Välkommen till en plats med sinnesupplevelser utöver det vanliga!

 

Har du någon gång funderat över varför du mår så bra i naturen? Svaret är väldigt enkelt. Du mår bra i naturen eftersom det är där du hör hemma – egentligen. Vi människor levde i naturen i hundratusentals år, innan vi nyligen fick för oss att börja bygga städer och leva inomhus. Våra sinnen är fortfarande inställda på ett liv i naturen, vilket är den främsta anledningen till att vi idag känner oss mer stressade än någonsin.

Dalsland ligger i norra hörnet av Västsverige, med Norge och Bohuslän som grannar i väst och Vänern – Sveriges största insjö – i öst. På mindre än två timmars bilfärd från Göteborg och Oslo befinner du dig mitt i den avkopplande naturen. Och det bästa av allt är hur varierad den dalsländska naturen är, med allt från fjäll och sagoskogar till slättmarker, kust och otaliga sjöar, samt ett rikt djurliv. Det var förmodligen det som fick Prins Eugen, i slutet av 1800-talet, att beskriva Dalsland som ett Sverige i miniatyr.

Den här mångsidigheten gör att du har ett gigantiskt urval av natursköna alternativ att välja bland. Men bara lugn. Vi har hjälpt dig på traven genom att samla våra tio bästa tips på vad Dalsland har att erbjuda dig. Välj och vraka!

 

Tips 1: Varva ner i ett glashus

Övernatta i ett av de unika glashusen från projektet The 72 Hour Cabin. De vackra husen ligger mitt i naturen och bjuder på makalös utsikt över både skog, sjö och stjärnhimmel. Stress och vardagskrav kommer snabbt att begravas djupt ner i den dalsländska myllan. Glashusen finns på flera ställen, bland annat på Henriksholm vid Stenebynäs och vid Dalslands Aktiviteter.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Tips 2: Vandra Pilgrimsleden

Att pilgrimsvandra i Dalsland är att ta ett steg rakt ut i den vresiga naturen. Längs turen passeras många platser med historisk anknytning, alltifrån stengärdsgårdar och torpargrunder till flera vackra kyrkor från 1200-talet. Roligast sträckning är från Upperud till Edsleskog. Vill du övernatta rekommenderas Upperud 9:9, Villa WeidlingEdsleskogs Wärldshus, Högsbyns Camping eller Håveruds Hotell.

Fotograf: HENRIK TRYGG

 

Tips 3: Njut av herrgårdslivet

På en grönskande halvö i Laxsjön ligger Baldersnäs Herrgård med det mesta som hör herrgårdslivet till. Symmetriska flyglar, en strosvänlig park, god mat, välfylld vinkällare, spa och yoga, vedeldad badtunna, bastu vid sjökanten, möjlighet till ridning, paddling, golf och mycket mer.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Tips 4: Upptäck kulturmeckat Not Quite

Kulturcentrum, konstnärskollektiv eller bara en kreativ plats. Oavsett hur du väljer att benämna Not Quite i Fengersfors så är det ett ställe som inte lämnar någon oberörd. Varje liten vrå av det gamla, rustika bruket är fylld med kreativa konstverk. Ett levande kulturmecka i en högst sinnlig miljö. Kombinera med övernattning på Villa Weidling.

Fotograf: Katrin Bååth

 

Tips 5: Paddla i Sveriges främsta sjöområde

11 % av Dalslands yta täcks av vatten, vilket gör det till Sveriges sjörikaste landskap. Det är därför inte särskilt konstigt att kanot- och kajakpaddling är så populärt här. Här finns ren luft, friskt vatten, ett rikt djurliv och gott om vindskydd och lägerplatser. Närmare naturen kommer du inte! Hyr kanot/kajak hos Silverlake Camp & Kanot, eller delta i Dalslands Kanotmaraton som arrangeras av Camp Dalsland.

 

Tips 6: Upplev Dalslands kanal

Dalslands kanal anses vara en av Europas vackraste kanaler tack vare sitt naturliga sjösystem. 2018 firade den 150 år. Kanalens, och kanske hela Dalslands, mest spektakulära passage är akvedukten i Håverud som förenar både vatten-, järn- och en landsväg på en och samma plats.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Tips 7: Testa ett annorlunda boende

Vad sägs om att bo i en hundraårig spannmålssilo som förvandlats till ett modernt designhotell? Rummen på Upperud 9:9 är fint infogade i gamla strukturer, med franska balkonger som öppnar upp mot vatten och ljus. Eventuellt finns ett vetekorn eller två kvar i golvspringorna.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

 

Tips 8: Skogsbada

Den japanska hälsotrenden Shinrin-Yoku betyder ”att ta in skogsatmosfären med alla sinnen” eller bokstavligen att ”skogsbada”. En halvtimme i skogen räcker för att sänka stressnivån, blodtrycket och pulsen. Spendera en hel helg i naturen och ditt immunförsvar är boostat i en månad framöver.

 

Tips 9: Cykla mountainbike

Den dramatiska vildmarken i norra Dalsland vittnar om en tid då inlandsisen styrde. Och mitt bland sprickdalssjöar, långsmala höjdryggar och myrbeklädda dalgångar sprider ett rikt stignät ut sig med nästintill magiska single tracks. Perfekt för dig som uppskattar ett riktigt äventyr på två hjul! Söker du boende kan du spana in Ragnerudssjöns Camping eller Kroppefjäll Bed & Breakfast.

Fotograf: Roger Borgelid

 

Tips 10: Prova fiskelyckan

I Dalsland finns djupa, kalla sjöar, små tjärnar samt grundare, näringsrika sjöar. Och så Vänern förstås. Här frodas arter som abborre, gädda, gös, insjölax, lake, regnbåge, röding och öring. Optimala förutsättningar oavsett om du gillar mete, spinn-, trolling- eller flugfiske. Om du behöver fiskeutrustning eller vill ha tips på bra fiskevatten kan du kontakta Sportfishing Dalsland.

Fotograf: HENRIK TRYGG

Som du märker är naturen central i Dalsland. Följ med upplevelsecentret Dalslands Aktiviteter på äventyr eller ge dig ut på spännande upptäcktsfärder på egen hand.

 

Välkommen till Dalsland!

dalsland.com finns allt du behöver veta om du vill besöka ett av Sveriges vackraste landskap. Välkommen till Dalsland - tillbaka till naturen!

 

Andra har också läst: