({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Kvinna som vandrar Kuststigen genom Lysekil

Fotograf: Melanie Haas

Förslag på vandringsrundresa med kollektivtrafik i Bohuslän

Fin vandringsrundresa som startar i Göteborg och tar dig till fots och med kollektivtrafik upp genom Bohuslän och tillbaka. Drygt 50 km av naturskön och omväxlande vandring genom Bohusläns vilda och vackra natur.

 

#1 Bohusleden och Kuststigen

Det är inspiration till dig som vill uppleva Bohusleden och ge dig ut på ett äventyr, bo i trädtält och laga mat över öppen eld. Besöka fästningar, idylliska kustsamhällen och charmiga boenden. Kuststigen - som präglas av hav och kust – ger dig det typiskt Bohuslänska landskapet med granitklippor och storslagna vyer.

Fotograf: Lukasz Warzecha

En fin period att besöka Västsverige för att vandra är på vår och höst. Ta del av naturens färger som skiftar och njut av lugnet som infinner sig denna tid. Lägg upp resan på det sätt som passar dig bäst. Stanna gärna lite längre på vissa av platserna för att ha tid att utforska allt som finns att uppleva i form av natur, kultur och smakupplevelser. Du kan också förlänga din resa genom att addera fler stopp till din resa, såväl under som efter.

 

Stopp ett

Välkommen till Göteborg – Sveriges näst största stad. Här finns väldigt mycket att uppleva på relativt liten yta, och för att få en äkta känsla för staden föreslår vi att ta hjälp av en expert: en local. Möt Peter och upplev Göteborg till fots – ta del av stadens historia, kika på gömda pärlor och njut av en svensk fika tillsammans. Vill du hellre upptäcka på egen hand kan du vandra en tur i vackra Änggårdsbergen, fika i mysiga Haga eller göra en utflykt till historiska Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Utbudet av goda restauranger och sköna boenden är stort. Kanske en middag på Sjöbaren i Haga passar följt av en härlig natt på Comfort Hotel Göteborg. Fler tips hittar du här.

 

Stopp två

Bohusleden är en perfekt vandringsled att ge sig ut på med Göteborg som utgångspunkt. Vissa sträckor är mer vildmarksbetonade och det finns verkligen mycket att se och uppleva utmed Bohusleden, allt ifrån mäktiga vattenfall och panoramavyer till vackra slott och fästningar.

Ta buss X3 från Polhemsplatsen i centrala Göteborg till Angereds Kyrka. Bussen tar cirka 25 minuter och du kan köpa biljett på en av Västtrafiks biljettkontor eller i appen Västtrafik To-Go. Vandra halva etapp 6 av Bohusleden. Vid Skyrsjön finns en avstickare som leder dig in på Pilgrimsleden Göta Älv. Följ markeringen hela vägen till Björsjöås och Pevon Ecoturism i Vättjefjäll.

Vättlefjäll är ett tätortsnära men vilt och vackert naturreservat. Här bjuder naturen på en rik variation av ljunghedar, mossar samt löv- och barrskog i ett vackert kuperat landskap. Vid ankomst väntar en välförtjänt fika, du kan plocka svamp och bär eller hyra en kanot och paddla i sjön. När det är dags för middag värmer du den över öppen eld och du tillbringar natten i ett trädtält – ett häftigt och bekvämt sätt att uppleva den västsvenska naturen. Perfekt efter cirka 11 km vandring!

Etapp 6 Angereds kyrka - Fontin, 17 km 

 

Stopp tre

Efter en härlig natt i naturen har det blivit dags att vandra andra halvan av etapp 6 av Bohusleden som är en sträcka på cirka 10 km. Leden går genom samhället Bohus och på en holme i Göta Älv ligger ruinen av Bohus Fästning. Fästningen anlades redan på 1300-talet, och här kan du gå en guidad tur och ta del av berättelser om kungar, helgon, maktkamper, förrädare och fångar. Vandringen fortsätter in i Kungälv. Här ligger Kungälvs kyrka från 1600-talet, och rådhuset. Följ Östra Gatans sekelskiftsbygge in i centrum.

Från Kungälvs resecentrum kan du med buss 841 ta dig två timmar norrut till Lysekil och kusten. Checka in på Strandflickornas Havshotell och njut av en underbar middag och få lite välförtjänt sömn. Finns tid rekommenderar vi en båttur på kvällen över till idylliska kustorten Fiskebäckskil. Här kan du strosa omkring längs slingrande gator och bland skärgårdsvillor och sjöbodar.

 

Stopp fyra

Har du bokat vandringspaketet hos Strandflickornas Havshotell så får du med dig lunch inför dagens vandring. Med start i Lysekil går etapp 12 av Kuststigen. Vill du ha guidning denna sträcka är det bokningsbart hos Salta Guiden. Leden passerar Havets Hus och når snart Stångehuvuds naturreservat. Utsikten över havet är fantastisk och leden går över ett spännande granitlandskap.

Vid etappmålet, efter dryga 13 km, tar du en buss till Brodalen. Ät och bo på Villa Bro. Här finns olika boendeformer – allt från familjerum till trädtält och glamping. Välj det som passar dig bäst!

Etapp 12 Lysekil – Skal, 12,5 km

 

Stopp fem

Få med dig ett lunchpaket och fortsätt på etapp 16 av Kuststigen som går mellan Brodalen och Nordens Ark. Sträckan är på 16 km och bjuder på Lysekils hösta punkt, Sötorpsberget och en fantastisk utsikt över havet och Åbyfjorden.

Checka in på Nordens Ark, välj mellan hotell och stuga och vila upp dig efter dagens härliga, men kanske utmanande, vandring.

Etapp 16 Brodalen – Nordens Ark, 16 km

 

Stopp sex

Avsluta den här resan med ett besök på Nordens Ark. Här finns ett sjuttiotal av världens utrotningshotade djur, och Nordens Ark arbetar just för att ge dessa djur en framtid. Du får möta allt från varg och snöleopard till amurtigrar.

Från Nordens Ark tar du bussen tillbaka till Göteborg (buss 860 till Torp i Uddevalla, byte till buss 841 till Göteborg).

 

Är du sugen på fler rundturer med kollektivtrafik, kan du fortsätta din rundresa genom Västsverige.

Till nästa tips

 

Res med kollektivtrafiken:

Stopp 1: Njut av Göteborg

Stopp 2: Ta buss X3 från Polhemsplatsen till Angereds kyrka, vandra 11 km. Övernatta Pevon Ecoturism.

Stopp 3: Vandra 10 km, ta buss 842 från Kungälv till Lysekil. Övernatta hos Strandflickorna.

Stopp 4: Vandra 13 km, ta bussen från Skal till Brodalen

Stopp 5: Vandra 16 km. Övernatta Nordens Ark.

Stopp 6: Besök på Nordens Ark. Ta buss 860 från Nordens Ark till Torp, byt till buss 841 till Göteborg.

 

Sök och planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar.