({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Gotaleden

Fotograf: Jonas Ingman

Förslag på vandringsrundresa med kollektivtrafik i Västergötland

Den här rundresan startar i Göteborg och tar dig till fots och med kollektivtrafik in i landet, genom vacker skog, lummiga trädgårdar och höga berg med underbar utsikt.

 

#2 Gotaleden, Pilgrimsleden Falköping-Varnhem, Billingen

Njut av spabehandling och varma bubbelbad efter en härlig dag i naturen och fika så mycket du bara orkar. Det bjuds på såväl stadsnära vandring som Pilgrimsvandring – en underbar kombination!

Fotograf: Jonas Ingman

En fin period att besöka Västsverige för att vandra är på vår och höst. Ta del av naturens färger som skiftar och njut av lugnet som infinner sig denna tid. Lägg upp resan på det sätt som passar dig bäst. Stanna gärna lite längre på vissa av platserna för att ha tid att utforska allt som finns att uppleva i form av natur, kultur och smakupplevelser. Du kan också förlänga din resa genom att addera fler stopp till din resa, såväl under som efter.


Stopp ett

I en vacker herrgårdsmiljö ligger Jonsereds trädgårdar. Det tar bara 12 minuter med tåget från Göteborgs Centralstation till hållplats Jonsereds station, därefter följer du skyltarna mot Jonsereds herrgård. Parkens trädgårdskvarter har ett tydligt 1800-talstema och i den anrika herrgården finns ett mysigt kafé med hembakade kakor. I Jonsered ligger också det lokala bryggeriet Poppels som är Sveriges näststörsta ekobryggeri. Här kan du njuta av god mat och öl, boka bryggerivandring och såklart ölprovning.

Genom Jonsered går Gotaleden. Det är en 71 km lång vandringsled mellan Göteborg och Alingsås och från såväl Poppels som Jonsereds Trädgårdar kan du ansluta till leden och ta dig 6 km på etapp 4 till Aspenäs Herrgård. Du tar dig över små porlande bäckar och när du når toppen av Goråsberget får du en storslagen utsikt över sjön Aspen i Lerum. Även Aspenäs Herrgård bjuder på utsikt över Aspen och ligger i ett lugnt och avskilt naturskönt område. Här serveras ekologisk och närproducerad mat.

Etapp 4 Jonsered - Lerum 

 

Stopp två

Fortsätt på Gotaleden tills du når Floda, en sträcka på ca 9 km. Den här etappen av Gotaleden går delvis genom Säveåns naturreservat, en alldeles egen värld fylld av fågelsång. Här rinner Säveån i en trolsk dalgång med lummig lövskog, med den unika Säveålaxen samt djur som bäver.

Från Floda tar du tåget till Alingsås – också kallat Sveriges fikahuvudstad. I denna mysiga småstad kantas smala kullerstensgator av snickarglada trähus med konditorier och bagerier i nästan varje gatuhörn. Det finns ett trettiotal kaféer, varav de äldsta daterar tillbaka till slutet av 1800-talet. Följ med på en fikavandring - lär dig om den svenska fikatradition samtidigt som du får prova svenska munsbitar från kaféerna du besöker. Fikavandringen avslutas med en äkta prinsesstårta på Grand Hotel Alingsås. Stanna här för kvällens middag och övernattning och njut ordentligt av en god natts sömn.

Etapp 5 Lerum - Floda

 

Stopp tre

Åk vidare med tåg till Falköping. Falköping ligger drygt 12 mil öster om Göteborg och här, vid S:t Olofs Kyrka, startar Pilgrimsleden Falköping-Varnhem som totalt är 43,7 km lång. Första delen av leden går genom staden och slingrar sig sedan via större stigar upp för Mössebergs sluttning. Här ligger Mössebergs Kurort – checka in och få med dig ett gott lunchpaket inför dagens vandring. Fortsätt sedan vandringen på Pilgrimsleden hela vägen till Gudhem, en sträcka på 13 km. Missa inte Gudhems kyrka och klosterruin innan du med buss tar dig tillbaka till Kurorten Mösseberg för spa, återhämtning och god mat.

Tips! Lite längre utmed Pilgrimsleden ligger Hornborgasjön. Här stannar tiotusentals tranor till varje vår på sin färd norrut. En otrolig upplevelse!

Sankt Olofs kyrka - Gudhem

 

Stopp fyra

Lämna Falköping och ta dig med tåg vidare till Skövde. Ta buss 8 upp till Billingeberget. Här bor du på Billingens stugby & camping eller Hotell Billingehus och är du äventyrlig av dig kan du hos Upzone testa höghöjdsklättring. För en härlig vandringsupplevelse så finns flera dagsturer att välja bland både på Billingeleden och Trollstigen.

Hela Skövde omges av en fantastisk natur och du vandrar längs lummiga åsar och får se platser med vidunderlig utsikt.

Dagsvandringar i Skövde

 

Stopp fem

Det har blivit dags att runda av, och bege dig hemåt. Samla ihop dina minnen, hoppa på tåget tillbaka hela vägen till Göteborg och vidare hem, och dela med dig av dina upplevelser till nära och kära!

Fotograf: Jonas Ingman

Är du sugen på fler rundturer med kollektivtrafik, kan du fortsätta din rundresa genom Västsverige.

Till nästa tips

Res med kollektivtrafiken:

Stopp 1: Ta tåget från Göteborg till Jonsered, vandra 6 km, övernatta på Aspenäs Herrgård.

Stopp 2: Vandra 9 km, ta tåget från Floda till Alingsås. Övernatta Grand Hotel Alingsås.

Stopp 3: Ta tåg mellan Alingsås till Falköping, vandra 13 km- Ta buss 203 från Gudhem via väg 184 till Falköping resecentrum.

Stopp 4: Ta tåget från Falköping till Skövde, ta sen buss 8 till Billingen. Vandring på 12 km. Övernatta på Billingen stugby eller First hotel Billingehus.

Stopp 5: Ta tåget från Skövde tillbaka Göteborg.

Sök och planera din resa i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett eller dygnsbiljett 1-3 dagar.