({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

Litet hotell, stora drömmar – Upperud 9:9

Under din vandring av Pilgrimsleden, Norra Dalsland, i höjd med Åsensbruk, hittar du Upperud 9:9. Ett perfekt ställe för en välförtjänt paus, som erbjuder både mat, logi och levande musik.

Längs Pilgrimsledens norra del i Dalsland finns flera lägerplatser med eldstad och vindskydd för övernattning, vilket gör att leden passar för såväl endags- som flerdagsturer. Men här finns det också bra möjligheter att bo på hotell eller vandrarhem utmed vandringen, till exempel det gamla spannmålslagret Upperud 9:9, som numera inrymmer fem modernt designade hotellrum.  

Nej, det är knappast en slump att Upperud blivit ett populärt stopp när man vandrar Pilgrimsleden. Området har en fantastisk natur med massvis av vattendrag och fina naturstigar. Hotellet ter sig kanske just därför lite som en hamn på land för en vandrare. Du kommer in till en välkomnande värme, där man får vila upp sig med en drink, lite god mat och en bekväm säng över natten.

Fotograf: Scott Snyder

Gammalt blir till nytt 

Det första man ser är ett stort rött hus, nästan som en gigantisk lada placerad precis intill vattnet. Men när du närmar dig märker du snart att byggnaden också domineras av en nybyggd struktur som kompletterat det gamla spannmålslagret med hiss och trapphus. 

De moderna rummen på Upperud 9:9 är fint infogade i gamla strukturer. Det finns bara fem rum till antal, men allt är med fingertoppskänsla vilket gör att begreppet ”kvalité före kvantitet” blir aktuellt att hänvisa till. Rummen är ljusa och rymliga och byggda i två etage, med kök, matplats, sittmöbler och fransk balkong med utsikt mot vattnet. Gamla detaljer och strukturer från husets historia har behållits och varsamt rustats upp. 

 

En förälskelse som blev verklighet

Kerstin Söderlund heter geniet bakom idén. Hon kommer ursprungligen från Göteborg, och flyttade till Dalsland på 1970-talet, utan att vända blicken igen. Men det var först 2013 hon upptäckte det gamla bruket, som hon bestämde sig för att ta sig an tillsammans med sin dotter Bodil.

– Jag blev helt förälskad i leden, som löper norrut genom skogar, över berg och utmed blanka skogsjöar och tjärn. Sträckan mellan Upperud och Edsleskog löper genom väglöst land där man omsluts av naturen och alla dess ljud – fåglar, vind i trädkronor och vågskvalp, berättar Kerstin.

Under tiden Kerstin förälskade sig i området och arbetade med att rusta upp leden blev det väldigt tydligt för henne att det krävs viss grundläggande service för att gäster ska kunna resa till Dalsland och njuta av att vandra.

– Avsaknad av caféer, boende och bemannade verksamheter överhuvudtaget saknades i stort sett helt. Även tryckta infotavlor var väldigt sparsamma, berättar Kerstin. Det slutade med att jag själv, år 2013, satsade genom att köpa den gamla spannmålssilon i Upperud. Den ligger just där leden går en liten bit längs en bilväg. Ett perfekt läge för att serva Pilgrimsvandrare med boende, måltider och information.

Fotograf: HENRIK TRYGG

Hon driver hotellet tillsammans med dottern Bodil Söderlund. Hotellet är öppet för bokning mars-november medan kaféet är öppet varje dag under sommaren.

– Vår primära målgrupp är fortfarande naturälskare – de vandrar, cyklar och paddlar eller ror i vår fina träeka. Vi servar med det som var grundtanken – boende, måltider, information och gemenskap. Även naturälskare vill träffa andra människor ibland och det är perfekt på bryggan hos oss – i kvällssol med en kall öl eller något annat läskande, avslutar Kerstin.

Intresset och antalet människor som vill uppleva naturen men samtidigt bo bekvämt och äta gott växer snabbt.

Smakförnimmelser väcker liksom luktförnimmelser starka känslor. Somliga smaker älskar man och somliga kan man inte tåla. Därför skapar vi ofta kära minnen i samband med måltider eller fantastiska måltidsupplevelser i naturen. Vilka smakminnen får du när du tänker på vandring och skogen?

 

Fotograf: Anna Hållams

På Upperud 9:9 bakar och lagar personalen all mat från grunden och efter säsong i sitt eget kök. Råvarorna hämtas från skogen, sjön och lokala odlare. Maten är huvudsakligen grön, med några få inslag av kött, fågel och fisk. Under sommarsäsongen bedrivs daglig kaféverksamhet och fredagspubar med livemusik och mat på baren, som man kan stanna och ta del av även om du inte skulle stanna över natten. När du är redo att börja vandra igen kan du be om att få en god och grön matsäck med dig ut för att samla energi tills du når nästa hamn.

Fotograf: Sara Arnald

Kerstin tipsar:

  1. Vandra fler delar av Pilgrimsleden – världens vackraste vildmarksled. Småkuperad natur med många blanka vatten gör vandringen intressant och omväxlande.
  2. Paddla kanot eller kajak i Dalslands kanal med många öar och flikiga vatten. Hoppa iland på en ö och öppna ditt lunchpaket. Ta ett dopp! Kolla in resterna av ett båtvarv på Björkön.
  3. Cykla på slingrande småvägar med fika i cykelkorgen. Stanna och bada längs vägen. Besök örtagården, konstnärsateljé och textilmuseum i Dals Rostock och köp en glass!

Fotograf: Roger Borgelid

En bit ifrån leden finns boendet Swedish Country Living som också är värt ett stopp om du är på besök i Dalsland!

 

Fakta Pilgrimsleden norra Dalsland

Längd: 82 km.

Tidsåtgång: Hela leden tar ca 4-5 dagar att vandra.

Svårighetsgrad: Olika beroende på vilken sträcka du vandrar. Generallt sett är svårighetsgraden medel, men bitvis förekommer svårare partier.

Terräng: Skogsstigar, traktorvägar och landsvägar i ett vackert landskap.

Insta-moments: Det finns några riktigt häftiga utsiktspunkter, bland annat strax norr om Upperud.

Kläder & utrustning: För dagsvandringar behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning. Se till att boka in en natt hos Kerstin på Upperud 9:9.

Att tänka på: Det är bitvis glest mellan ställen där du kan köpa mat eller sova i en riktig säng. Så om du inte är så sugen på att sova i vindskydd kan det vara bättre att sikta på att göra dagsetapper. 

Mer info om pilgrimsleden

Du kanske även gillar