({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Kuststigen – Vandra från by till by på Västkusten

Kuststigen är kontrasternas vandringsled. Karga klippor och storslagen skärgårdsnatur varvas med pittoreska byar och historiska kvarlämningar. Från Tjörn i söder, längs Västkusten och hela vägen upp till Oslo sträcker sig Kuststigen.

Kuststigen är lite av Sveriges svar på den klassiska leden ”cinque terre” i Italien. Konstrasterna utmed vandringen är slående, med alltifrån pittoreska sjöbodar till lövskogar. Men leden är också en vandring genom tiden. För den som tittar noga, syns spår av forntida kultur och naturfenomen genom ledens alla etapper. Kuststigen sammanlöper till stora delar med Soteleden.

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

 

10 platser att se längs Kuststigen

1. Medelhavslaguner på Bohus-Malmön

Flera av etapperna längs Kuststigen ligger ute på öarna och är rundslingor som är perfekta dagsturer för dig som vill uppleva öarna till fots. Bohus-Malmön ligger i Sotenäs kommun och har en svindlande vacker vandringsled som tar dig över karga klipplandskap, förbi fantastiska laguner med finkornig vit sant och kristallklart turkost vatten som för tankarna till medelhavet. Badmöjligheterna är många: njut av den lena sanden på den populära Pärlane-stranden som omringas av vatten på båda sidor. Eller hitta din alldeles egna solvarma klippa att ta ett svalkande dopp ifrån.

 

2. Anneröds unika bokskog

En naturupplevelse utöver det vanliga väntar i Anneröds bokskog. En av Sveriges nordligaste spontant uppkomna bokskogar: ek dominerar på bergssidorna och bok i dalgångarna.

Stanna upp och betrakta den rika floran. Under våren lyses skogen upp i gult och blått av gullvivor och blåsippor.

 

3. Jättegrytorna utanför Väjern

Moräner, slipade klipphällar och bergsfördjupningar är alla spår av inlandsisens framfart. Stanna till en bit utanför Väjern och spana in jättegrytorna Dyrstolen och Predikstolen, som bildades genom att strömmande vatten fick en sten att rotera tillsammans med grus och mindre stenar.

 

4. Mufflonfåren på Dyrön

Likt så många andra av Kuststigens etapper kan även Dyröleden betraktas som en enskild led. Den populära ön mellan Tjörn och Marstrand omgärdas av en vacker men också krävande vandringsslinga. Har du tur får du span på öns fyrfota invånare – de karakteristiska mufflonfåren. Ett tips är att boka den charmiga bastun på Dyrön, den går att abonnera av vem som helst.

Bohus-Malmön.

Nordens Ark.

Dyrön.

 

5. Hällristningar nära Nordens Ark

En hälsning från bronsåldern är Åbyristningen, strax utanför djurparken Nordens Ark. På en yta om 40 x 25 meter är ett hundratal figurer inhuggna. De flesta motiven är typiska för bronsåldern: här finns grupper av skepp, människor, djur och andra symboler. Trots sin imponerande storlek upptäcktes inte hällen förrän 1967.

Instagramtips: De rödmålade hällristningarna är ett måste att föreviga på bild och sprida till kommande generationer.

 

6. Mor Lenas stuga

Gör ännu ett hopp i tiden, och kliv in i Mor Lenas stuga. Den lilla stugan som är byggd av fältsten och med grästak ligger vackert vid Sotekanalen innan du vandrar ut på ön Ramsvik. Stugan som byggdes redan på 1700-talet ger en inblick i den tidens hårda livsvillkor. Stugan har fått sitt namn efter Carolena Andreadotter (kallad Lena) som bodde här under andra halvan av 1800-talet tillsammans med sina barn.

 

7. Klippornas rike

En av de häftigaste platserna är naturreservatet Ramsviklandet, också känt som Klippornas rike. Den rödskimrande bohusgraniten breder ut sig på ett enormt klippområde precis intill havet. Här kan man också se inlandsisen spår i form av jättegrytor och isräfflor.

Upplev de vackra vidsträckta klippområdena med ljunghedar och blommande ängar på Ramsvikslandet.

Ramsvikslandet.

Mor Lenas stuga.

Hällristningar.

 

8. Stenhuggeri i Hunnebostrand

Pausa i Hunnebostrand, ett av Bohusläns allra äldsta kustsamhällen från 1200-talet, där stennäringen satt stor prägel på samhället. Sommartid rekommenderas ett besök på Lyckans gård, stilla sötsuget med självplock av jordgubbar eller njut av vila och färska bär i deras Jordgubbscafé. Stenhuggerimuseet är ett måste för dig som vill ha en inblick i det tuffa och hårda arbetet med att bryta sten och granit under tidigt 1900-tal.

Instagramtips: Alldeles i närheten av Stenhuggerimuseet finns en vittringsförkastning och häftiga bergsformationer i en förtrollande vacker skog. Värda att uppleva och spara på bild!

 

9. Pittoreska Bovallstrand

De olika etapperna som binder samman Kuststigen tar dig förbi flertalet pittoreska och gemytliga samhällen. Gemensamt för dem alla är att de är präglade av sin historia, som ofta kretsat kring fiske, havstransporter och stenbrytning. Stanna till i Bovallstrand som ligger precis där Bottnafjorden öppnar sig mot Västerhavet.

Promenera runt bland de vackra och tidstypiska husen från 1900-talets början: spana efter säregna detaljer som terrassmurar, trappor, grindstolpar och verandapelare av huggen sten.

 

10. Kungsklyftan i Fjällbacka

Gör en promenad runt och upp på Vetteberget i Fjällbacka. Det är en bitvis brant vandring, men en rad trappor gör slingan mer tillgänglig. Genom berget går den mäktiga Kungsklyftan, döpt efter att kung Oscar II var på besök 1887. Den 200 meter långa klyftan användes vid inspelningen av filmen Ronja Rövardotter och där kallas den för Vargklämman.

Kungsklyftan Fjällbacka.

Hunnebostrand.

Bovallstrand.

 

Fakta Kuststigen

Längd: Leden går från Tjörn till Oslo och är uppdelad på 38 etapper.

Tidsåtgång: Leden passar bra som dagsetapper.

Svårighetsgrad: Från lätt till svår – olika nivåer för olika etapper.

Terräng: Mycket varierad, från havsnära klippor, skogsstigar, betesmarker till mindre grus- och asfaltvägar. 

Insta-moments: Bara fantasin sätter gränser. Här kan du fota alltifrån karga och dramatiska havsvyer till färgglada sjöbodar.

Kläder & utrustning: För enstaka etapper behövs bra vandringsskor, ryggsäck med matsäck, vattenflaska och kläder efter väder. För hela leden krävs ombyten och planer för övernattning.  

Att tänka på: Vissa delar kan innehålla branta och blöta partier, så ta med ombyten/torra strumpor även vid kortare dagsetapper.

Kuststigen.se

Du kanske även gillar