({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Gömda guldkorn i slott, stad och sjö

Mysiga småstäder, ett elegant slott och en vilsam kurort. Sveriges främsta fågelsjö och Västsveriges bästa golfbana. Konst, design och ett måste för ostälskare. Upptäck Skaraborgs dolda pärlor – och gör en avstickare till en medeltida klostermiljö på vägen.

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 172 km, 3 dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 


Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett 1-3 dagar eller sommarbiljett 30 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering

Skaraborg ligger mellan de stora sjöarna Vänern och Vättern. I den här artikeln tipsar vi om upplevelser i inlandet mellan sjöarna – ett smörgåsbord av nya upptäckter inom en timmes bilfärd.

 

Dag 1:

Börja dagen i Vara

Vara är en trevlig småstad mitt på den bördiga Västgötaslätten. Missa inte att besöka Sivans osthandel, ett familjeföretag som jobbat med ost i fem generationer och som älskas av ostfantaster i hela Sverige. Sivan själv växte bokstavligt talat upp bland ostar, och idag är det hennes två döttrar som driver verksamheten.

Passa också på att ta en fika eller lunch på legendariska Konditori Nordpolen, i centrala Vara, med anor från 1903. Konditoriet är döpt efter ballongflygaren S.A. André. Han drömde om att flyga till Nordpolen och under en tidig provflygning från Göteborg landade han på en åker utanför Vara. På konditoriet präglas besöket av personlig service, enastående bakverk, stenugnsbakat bröd och lättare lunchmat som kan ätas inomhus eller ute i trädgården.

Närmaste hållplats: Vara station

 

 Åk vidare till Bjertorp slott

På eftermiddagen kan färden gå vidare till Bjertorp slott för incheckning. Slottet stod klart 1914 och är byggt i vacker jugendstil och ritat av dåtidens store svenske arkitekt Ferdinand Boberg. Här bor du i elegant och samtidigt personlig miljö, fylld av historia i både rummen och de allmänna ytorna.

För dig som gärna tar med golfklubborna på semestern kan vi tipsa om att den intilliggande golfbanan på området har utnämnts till Västra Götalands bästa av tidningen Golf Digests läsare. Föredrar du annan typ av aktivitet rekommenderas en skön promenad bland slottets vackra omgivningar. Middagen intas i hotellets restaurang som år efter år omnämns i White Guide och ingår i nätverket  Smaka på Västsverige. Matsalens mahognyklädda väggar ger en ståtlig inramning och extra lyxig känsla till maten som baseras på lokala och hållbara råvaror.

Närmaste hållplats: Bjertorp

 

Dag 2:

 Åk vidare till Hornborgasjön

Hornborgasjön är kanske Sveriges främsta fågelsjö och bjuder på unika naturupplevelser året om. Mest känd är sjön för att tranorna varje år dansar in våren här. Vid Hornborgasjön finns två besökscenter med information om sjön och naturen. Naturum Hornborgasjön är störst och ligger på östra sidan. I sjöns södra del finns Infocenter Trandansen som är öppet på våren. 

I området ligger Löfwings Ateljé och Krog - en kulturoas med galleri, ateljé, B&B, konferens, kafé, butik och krog som drivs av paret Löfwing, konstnären Göran och kocken Linda. I närheten finns också K-Design med kafé och en 350 kvadratmeter stor butik med ett brett utbud av stilren inredning, spännande form, design och härliga färger. Söker du dig norr om Hornborgasjön kommer du till Mellomgården, där det serveras hembakt fikabröd, galetter, våfflor och lättare luncher. I gårdsbutiken kan du med fördel botanisera bland kläder, leksaker och lokalproducerade delikatesser.

Hållplats K-Design: Kabelstationen

 

 Upptäck Varnhem

Väl på plats får du inte missa att besöka Varnhems klosterkyrka och klosterruiner - en vacker och fantasieggande plats. Res tillbaka till medeltidens klostermiljö, och vandra in under kyrkans romansk-gotiska valv, besök den tusenåriga klosterruinen där du nästan kan förnimma de dåtida munkarnas mässor och sånger. Varnhem var länge både andligt och politiskt centrum i Sverige – till exempel ligger fyra svenska medeltidskungar och Stockholms grundare Birger Jarl begravda här.

Närmaste hållplats: Varnhem

 

 Checka in på Mössebergs Kurort

Mössebergs Kurort har anor från 1867 och är idag ett modernt spa-hotell i klassisk miljö med behandlingar, restaurang och vin- och champagnebar. På den Citta slow-diplomerade anläggningen får både kropp och själ vila och stimulans. Njut av massage (antingen i klassisk eller i hot stone-tappning) kurbad, manikyr, pedikyr eller ansiktsbehandlingar. När denna avkopplande dag går mot sitt slut, vad kan passa bättre än en härlig middag på Arvids Restaurang & Bar? Inte mycket faktiskt! Här serveras du kulinariska upplevelser präglade av jordbrukslandskapet runt Falbygden.

Närmaste hållplats: Falköpings resecentrum

 

Dag 3:

Utforska Falköping och Osterian

Börja dagen med en tur i Falköping, en liten stad med lokal handel och småbutiker. Passa på att besöka Falbygdens Osteria som är ett paradis för ostälskare. Här finns allt från butik och restaurang till ostlager och olika typer av ostprovningar och guidade turer. En unik möjlighet att lära sig mer om ost – och ta med sig goda smaker hem.

  Åk vidare till Skövde

Vill du uppleva stadsliv på skaraborgskt vis? Då är det läge att åka vidare till Skövde – en något större ort med bra shopping, småstadscharm och ett fint utbud av restauranger. Här finns de stora varumärkena men också unika vintage- och designbutiker. Ät en sen lunch på Den lilla krogen, med utsikt över Hertig Johans torg.

Skulle lusten att röra på sig lite extra uppstå är det bara att bege sig till Billingens friluftsområde. Ett stenkast ifrån stadens myller befinner du dig plötsligt bland sjöar och vandringsleder och med en bedårande utsikt över det centrum du nyss lämnat. På toppen av berget ligger  Hotell Billingehus, där kan du både bo och njuta av god mat med en fantastisk utsikt över hela Skövde.

 

Närmaste hållplats: Skövde resecentrum

 

 Checka in på Knistad herrgård

Strax utanför Skövde ligger Knistad herrgård, en plats med lantligt lugn och natur i kombination med förstklassig service och mat baserad på lokala mattraditioner och råvaror. Precis utanför knuten finns en omväxlande och välskött 18-hålsgolfbana. Föredrar du hellre att ta en promenad i de vackra omgivningarna och avsluta med bad i bastu eller badtunna så finns alla möjligheter även till detta. I restaurangen väntar sedan en matupplevelse med råvaror från bygden och smaker som du kanske känner igen – fast tillagade på ett spännande sätt!

 

Fler roadtrips i Västsverige

Här hittar du fler förslag på turer som tar dig genom Västsveriges tre landskap och bjuder på vacker natur, herrgårdsmiljöer, lokala smaker, avkopplande spa och spännande historia och kultur. 

Till roadtrips för livsnjutare

Fakta Roadtrip

Längd på vistelsen: 172 km, 3 dagar

Rekommenderad period: Vår, sommar och höst

Tänk på: kolla öppettider före ditt besök

 


Planera din resa

Flera av besöksmålen går att ta sig till kollektivt med buss eller tåg. Under resmålen tipsar vi om den närmaste hållplatsen som trafikeras av Västtrafik.

Resan söker du enkelt i appen Västtrafik To Go eller på vasttrafik.se. Här väljer du även vilken biljett som passar, exempelvis enkelbiljett, dygnsbiljett 1-3 dagar eller sommarbiljett 30 dagar. 

Sök i To Go Reseplanering