({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Västsvenska upplevelser för hela familjen

  • Pål Johansson

Västsverige är minst sagt ett eldorado för barnfamiljen. Här blandas de stora publikdragande anläggningarna med de mindre och mer jordnära. Från nöjesparkernas fartfyllda åkturer till spännande natur- och vildmarksupplevelser i skog och vatten och utforskande äventyr på historiska platser.

Fartfyllt i karuseller och vattenrutschbanor

Är ni på jakt efter action, lek och hisnande upplevelser så behöver ni aldrig färdas särskilt långt för att hitta det ni söker. Ett äventyr för hela familjen är Skandinaviens största vattenpark, Skara Sommarland. Här hittar ni förutom det stora vattenlandskapet fyllt av pooler, rutschkanor och forsfärder även ett tivoli och gokartbanor. På behagligt avstånd från parken finns dessutom en stor stugby och camping.
  
Storstaden Göteborg, 13 mil söderut, erbjuder året runt ett smörgåsbord av aktiviteter och evenemang för alla tänkbara smaker och åldrar. Ett givet utflyktsmål för familjen är Liseberg, Nordens största nöjespark. I den vackra blomstersmyckade parken blandas häftiga åkattraktioner och scenunderhållning med kramiga kaniner, restauranger och kaféer. Alldeles intill Liseberg ligger Nordens största science center Universeum, med sju våningar fyllda med alltifrån tropisk regnskog och jättelika akvarier till mängder av spännande experiment.

Fotograf: goteborg.com

Andra anläggningar med karusell- och vattentema är nöjesparken Daftöland i Strömstad samt Arena Skövdes Upplevelsebad, som utsetts till Sveriges bästa äventyrsbad flera år i rad av barnsemester.se.

Vilda djur och glada barn

Den som vill lära sig mer om exotiska eller svenska djur och bevittna dem på riktigt nära håll ska bege sig till någon av våra fina djurparker. På Nordens Ark får besökaren närkontakt med ett 80-tal av världens utrotningshotade djurarter, som exempelvis snöleopard, amurtiger och varg. Några mil därifrån, i Lysekil, bjuder Havets Hus på en inblick i Västerhavets djurliv. I anläggningens 40-talet akvarier träffar du på hundratals fascinerande arter som göms under ytan, som småfläckig rödhaj och knorrande knot.

I den gröna oasen Borås Djurpark får du chansen att uppleva savannens elefanter, giraffer och noshörningar, djungelns apor och våra nordiska vilda djur i deras naturliga miljöer.

Ut i naturen

Vår västsvenska flora och fauna måste även upplevas live. Oavsett om du helst upplever naturen till fots, på cykelsadeln eller via kanot eller båt så finns goda möjligheter över hela regionen. I det varierande landskapet Dalsland kan du paddla runt bland sjöar och kanaler, följa med på ridturer och vaska guld. Akvedukten i Håverud är ett mäktigt byggnadsverk som du inte bör missa. På Dalslands Aktiviteter i Dals Långed hittar du ett brett aktivitetsutbud som tillfredsställer även de mest äventyrslystna familjerna. De riktigt vågade testar ziplinebanan eller den roliga jättegungan. 

Längre västerut återfinns saltstänkta upplevelser utöver det vanliga. Upplev Kosterhavets marina nationalpark från sittbrunnen på en kajak, cykla runt på Bohusläns bilfria öar, njut av fina badplatser och krabbfiske eller följ med ut på spänningsfyllda sälsafaris.
  
I Västergötland lockar bland annat båtlivet eller cykelutflykterna längs med vackra Göta Kanal. I omgivningarna runt kanalen finns mycket spännande att uppleva. I Norrkvarn, 2 mil norr om Mariestad, är ett härligt besöksmål för familjen med barnens egen minikanal och äventyrligt boende i stora stubbar och svampar. Landskapet bjuder även på goda möjligheter till spännande kräftfiske och under vinterhalvåret öppnar skidanläggningarna i Falköping, Ulricehamn och Billingen upp för längd- och utförsåkning.

Känn historiens vingslag 

I Västsverige är det alltid nära till historien. Vid Vitlyckes världsberömda hällristningar ges en unik inblick i bronsålderns bohuslänningars liv och vid Ekehagens Forntidsby kliver du rätt in i ett levande museum från sten-, brons- och järnåldern. På Vanäs Udde kan ni besöka den mäktiga Karlsborgs Fästning, som förutom en imponerande utsikt över Vättern bjuder på fängslande och äventyrliga upplevelser för hela familjen. Här kan ni till exempel följa med på den historiska Äventyrsturen, Jakten på den försvunna guldreserven och Lilla Guldjakten.

Några mil norrut på Kållandsö i Vänern ligger det sagolikt vackra och välbesökta barockslottet Läckö. Förtrollas av blomsterprakten i Lilla Slottsträdgården, låt dig guidas runt på slottet eller utforska det på egen hand.  

Upplev Västsverige kollektivt

Lämna bilen hemma och upplev Västsverige med tåg och buss. Du har väl inte missat att du kan köpa 1- eller 3-dygnskort hos Västtrafik och att du som är över 20 år och reser med periodbiljett eller under lågtrafik får ta med dig upp till tre personer under 20 år utan extra kostnad? Läs mer på vasttrafik.se.