({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vänner som cyklar Ätradalsleden

Fotograf: Jonas Ingman

Cykla dig genom Västsverige – Här är de 9 bästa dagsturerna

Varsågod, här är nio härliga cykelutflykter för dig som vill ha en lagom lång cykeltur som du enkelt kan klara av på en dag. Vi har förslag både för dig med fritidscykel och för dig som vill cykla mountainbike. Upptäck vacker natur, mysiga fikaställen och sevärda stopp.


1. Cykla på Koster

FRITIDSCYKLING, 5-15 km. Att utforska Kosteröarna från cykelsadeln är en perfekt dagsutflykt. Ta Kosterfärjan från Strömstad ut till Sydkoster på morgonen, spendera dagen med att upptäcka ön och res med färjan hem igen på kvällen. Glöm inte packa med dig badkläder!

  • Hos Koster Adventure i Kilesand kan du hyra cyklar. Det går även bra att ta med egna cyklar ombord på färjan.
  • När magen kurrar kan du fika eller äta mat hos Kläpphagen Koster. Här kan du även övernatta.
  • Vill du ha en längre vistelse kan du boka cykelpaket hos Lagunen Camping.

Fotograf: Jonas Ingman

 

2. Cykla på Kinnekulle

MTB-CYKLING. Kinnekulle är ett paradis för alla MTB-nördar. Här finns flera MTB-leder i olika svårighetsgrader och längder. Det är riktigt rolig cykling och det finns gott om trevliga ställena för att pausa och titta på utsikten. Ta med din mountainbike och en cykelglad vän hit på en gång!

Fotograf: Daniel Breece

 

3. Ätradalsleden Ulricehamn-Limmared

FRITIDSCYKLING, 60 km. Cykla en delsträcka av den populära Ätradalsleden. Starta i Ulricehamn och trampa söderut på den bilfria banvallen utmed sjön Åsunden. När du efter tre mil når Limmared är det dags att vända tillbaka igen, men däremellan finns många fina rastplatser.

Fotograf: Jonas Ingman

 

4. Cykla på Billingen

MTB-CYKLING. Skövdeberget Billingen har det mesta för naturälskaren, däribland många fina leder för MTB-cykling och en teknikpark med lagom utmanande hinder. En dagstur hit innebär många roliga cykeltimmar för hela familjen.

  • Billingen Mountainbike Area har pumptrail med doserade kurvor, flera teknikleder och hoppleder. Härifrån når du även många stigar och MTB-leder.
  • På Billingecentret finns sportshop med cyklar att hyra. Här hittar du även toalett, dusch, omklädningsrum, mat och fika.
  • Vill du cykla en extra dag så kan du övernatta på Billingens Stugby eller Hotell Billingehus.

Fotograf: Tobias Andersson

 

5. Vänerleden etapp 4 Mariestad-Lidköping

FRITIDSCYKLING, 66 km. Lite längre dagstur för dig som vill uppleva två hamnstäder och massor av spännande sevärdheter däremellan. Vänerledens fjärde etapp går från Mariestad till Lidköping via Kinnekulle. Väl framme kan du ta med cykeln ombord på Västtågen tillbaka till din startplats igen.

Fotograf: Jonas Ingman

 

6. Cykla mellan konsten på Tjörn

FRITIDSCYKLING, 37 km. Tjörn är ett populärt resmål för cykelutflykter. Längs denna cykeltur som fått namnet ”Tjörn – Island of Art-rundan” passerar du flera av öns stora sevärdheter, mysiga skärgårdsbyar och såklart havsnära naturscenerier. Rundan startar och slutar på Klädesholmen.

Fotograf: Jonas Ingman

 

7. Cykla på klippor och bikepark i Strömstad

MTB-CYKLING. Norra delen av Bohuslän bjuder på flera cykelupplevelser för såväl erfarna MTB-cyklister som nybörjare. Utforska de saltstänkta granitklipporna på MTB med en certifierad guide eller testa stigarna i Lagunen Bikepark på egen hand. Roliga dagsutflykter för hela familjen!

Fotograf: Peter Eriksson


8. Cykla Brommö runt

FRITIDSCYKLING, 16 km. I Vänerns skärgård utanför Mariestad ligger de två öarna Torsö och Brommö. En kort färjetur (5 minuter) tar dig från Torsö över till Brommö som i stort är helt bilfri. Här slingrar sig en mysig och lättcyklad cykelled runt hela ön. Bra familjeaktivitet!

  • Brommö har flera fina badstränder, men kom ihåg att ta med egen picknickkorg eftersom det varken finns kiosk eller restaurang på ön.
  • Vid färjeläget på Torsö ligger Laxhall Hamnkrog med restaurang och boende i stugor.

Fotograf: Elisabet Johansson

 

9. Unionsleden etapp 5 Bengtsfors-Edsleskog

FRITIDSCYKLING, 42 km. Unionsledens femte etapp går mellan de dalsländska orterna Bengtsfors och Edsleskog. Här cyklar du mestadels på grusvägar, genom vacker natur och förbi skogssjöar. Notera att etappen inte startar och slutar på samma ställe, men det finns gott om övernattningsmöjligheter innan du trampar tillbaka.

Fotograf: Daniel Breece

 

Hoppas du hittat någon cykeltur som du tycker verkar lockande. I så fall är det bara att packa ryggsäcken eller cykelväskan och bege dig ut på äventyr. Och du, glöm inte hjälmen!