({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Drönarvy över Göta Kanal

Göta kanal

Populär cykelled, härlig natur och småstadsidyll

Du får sällan en tråkig stund när du besöker Göta kanal mellan Sveriges två största sjöar. Det populära semesterområdet bjuder på familjevänliga cykeläventyr, vandring på öar, häftiga boenden, fika i mängder och landets mest grandiosa sevärdhet.

Boka din semester nu

Cykla längs kanalen

Göta kanal är en av Sveriges populäraste cykelleder. Här cyklar du längs den gamla bilfria dragvägen utmed kanalen. Det är tätt mellan de små byarna så en fika- eller lunchpaus är aldrig långt borta. Cyklar går att hyra på flera platser och du väljer själv om du vill göra en kortare cykeltur eller en flerdagarstur med övernattning.

Äventyr för hela familjen

För barnfamiljer som är sugna på en semesterresa i Sverige är Göta kanal det perfekta alternativet. Här kan du kombinera sköna och lättrampade cykelturer med bad, lek och glasscaféer. Glöm inte att stanna till då och då för att klappa kanalfåren.

Se de spektakulära slussningarna

Varje år glider tusentals fritids-och kanalbåtar genom Göta kanal och dess 58 slussar. Det är väldigt mysigt att bara sitta en stund vid kanalen och titta på alla båtar som glider förbi, och givetvis spana in hur slussningarna går till.

Biosfärleden – unikt område för vandring

Vill du ha ett längre vandringsäventyr rekommenderas Biosfärleden. Den börjar i Mariestad och vill du vandra hela vägen till Läckö Slott är det totalt 13 mil. Men det går såklart bra att göra kortare etapper också. Berget Kinnekulle med sin unika natur hör till en av de populäraste passagerna.

Upptäck öarna Brommö och Torsö till fots

En kort bit från Sjötorp, där Göta kanal övergår i sjön Vänern, ligger de två öarna Torsö och Brommö. Här kan du vandra i en terräng som närmast påminner om den svenska västkusten – med berghällar, sanddyner och klarblått vatten. Brommöleden är perfekt för en härlig dagsutflykt!

Promenera runt i Mariestad

Hamnstaden Mariestad är väl värd ett besök. Området kring domkyrkan tillhör en av Sveriges tio bäst bevarade stadskärnor med bebyggelse från 1700- och 1800-talet. En kort bit från Gamla Stan går en vandringstig ut på Ekudden, ett riktigt vackert område!

Njut av klassisk svensk fika

Är det något det finns gott om längs Göta kanal är det fikaställen, alltifrån små glasskiosker till mysiga caféer och konditorier. Tre ställen du inte bör missa är Hajstorps Slusscafé, Café Visthuset och Norrqvarn Hotell.

Övernatta i en trollstubbe

Vill du ha ett minnesvärt boende är det Norrqvarn Hotells häftiga trollstubbar och svampar som gäller. Andra trevliga boenden är exempelvis Hotell Wictoria, Lugnåsbergets Ekohotell, Hotell Vänerport och First Camp Ekudden.

Upptäck fler naturområden