({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Hus vid kusten

Fotograf: Roger Borgelid

Naturupplevelser i Västsverige

  • Pål Johansson

Du som är på jakt efter spännande naturupplevelser har verkligen hittat rätt hos oss i Västsverige. Här finns Europas närmaste vildmark i Dalsland, Bohusläns unika skärgård med de vackra släta granitklipporna mot den öppna horisonten och Västergötlands vackra slätter, berg och skogar. Platser som bör upplevas – året om!

Praktfulla Dalsland

I Dalsland ryms såväl de öppna, bördiga slätterna som de djupa skogarna och bergen, som gjorda för vandring, cykling, svampplockning och spännande vildmarksäventyr. Här finns alltifrån de adrenalinfyllda äventyren till de mer stillsamma naturupplevelserna. Från höghöjdsbanor, bergsklättring och actionspäckade cykelturer över stock och sten till lugna promenader och utflykter på hästryggen eller på en dressin.

Fotograf: Christiane Dietz

I Dalsland är det aldrig långt till vattnet. Förutom närheten till vårt innanhav Vänern med sina goda möjligheter till båtliv, sportfiske och svalkande bad, så finns här en stor mängd sjöar, tjärnar och vattendrag.

"Det är inte enbart den sagolikt vackra naturen som kommer att trollbinda dig"

För att inte tala om Dalslands Kanalsystem på över 250 kilometer som länkar samman landskapets långsmala sjöar. Ett kanotmecka som från början var en viktig transportväg för virke och järnmalm, men som i dag fungerar som en vacker och välbesökt upplevelseväg paddlare från hela världen. 

Fotograf: Roger Borgelid

Hänförande Bohuslän

Det är svårt att inte hänföras av Bohusläns unika natur och storslagna skärgård med de kala granitklipporna och fiskesamhällena som likt ett pärlband tornar upp sig längs kusten. Förutom sol, bad och krabbfiske inbjuder landskapet till så mycket mer.

"Den bohuslänska naturen är vackrast i världen"

Havet och skärgården lockar med segling och båtliv likaväl som spännande turer med kajaken och magiska dykupplevelser under ytan. I hamnarna hittar du mängder av båtar som erbjuder skärgårdsturer eller säl-, undervattens- och ostronsafarin.

Fotograf: Roger Borgelid

Sportfiskaren har stor potential att få sina drömmar uppfyllda, oavsett om målet är inställt på storlaxen i Örekilsälven, årets första havsöring längs kusten, gammelgäddan i någon insjö eller sommarens makrillfångst. Den som hellre vill se hur proffsen jobbar kan följa med ut på fisketurer eller höstens hummerfiske.

Men Bohuslän är inte bara kust. Ett fantastiskt sätt att uppleva landskapet är till fots eller på cykelsadeln, bland annat genom vandringleder, Kuststigen samt den 370 kilometer långa Bohusleden från Mölndal i söder till Strömstad i norr. Den äventyrliga kan dessutom ge sig i kast med någon av Bohusläns kluriga klättringsområden. 

Fotograf: G Assner

Upplevelserika Västergötland

I Västergötland möter Vänern de milsvida slätterna och de stora skogarna och bergen som inspirerar till spontanitet och äventyr. Här kan du dra på dig vandrarkängorna och ge dig ut i någon av alla leder som genomkorsar landskapet.

Fotograf: Roger Borgelid


Känn medeltidshistoriens vingslag och njut av stillheten och de fantastiska omgivningarna på pilgrimsleden eller packa väskan och bege dig ut på en vandring längs Sveriges längsta byggnadsverk; Göta Kanal. Den vackra kanalen, som vanligtvis förknippas med båtar och sjöfart, upplevs lika bra vandrandes eller cyklandes som på vattnet.

"En vandring längs Göta kanal är en rofylld upplevelse"

Utmed kanalen finns dessutom mängder av möjligheter till vilopauser och intressanta ”strandhugg”. Som cyklist bör du dessutom testa på den 15 mil långa Sjuhäradsrundan. Här färdas du genom djupa skogar och kulturlandskap med ett rikt växt- och djurliv och över 100 sjöar, som gjorda för en avslappnande stunds fiske eller bad. Eftersom rundan går på en gammal banvall är 12 mil helt bilfri.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Du vet väl att en av Europas viktigaste fågelsjöar ligger här i Västergötland? Hornborgasjöns trandans lockar varje vår hela 150 000 nyfikna besökare Men den vackra sjön och dess omgivningar bjuder på mycket mer än så. Från en stor mängd vandringsleder och stigar tar du dig lätt runt i området och njuter av mer eller mindre ovanliga fågelarter och ett mångsidigt naturlandskap fyllt av en rik flora och fauna.

Så oavsett om ditt mål är spännande vildmarksupplevelser, kustäventyr ovan och under ytan eller inspirerande utflykter till fots och på cykelsadeln så är det hos oss i Västsverige du hittar det. Naturupplevelserna med det där lilla extra.