({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Två barn i färgglada kläder åker slalom på Ulricehamn Ski Center samtidigt som de håller varandra i handen.

Åka skidor med barn – 10 bästa tipsen!

Så ser du till att hela familjen får en trevlig dag i snön!

Skidåkning med barn är hur mysigt som helst, oavsett om det med längdskidor eller slalomskidor under fötterna. Men att lära barn åka skidor kan också innebära en del prövningar. Här kommer våra bästa tips för en lyckad tur i backen eller spåren!

1. Ha koll på utrustning och liftkort dagen innan

Att inleda dagen med att stå i långa köer för att hyra utrustning eller köpa liftkort gör lätt att barnens humör går från förväntan till trötthet, och det innan ni ens kommit ut i snön. Köerna är oftast som längst på morgonen så boka gärna liftkort och eventuell utrustning i förväg. Om det är möjligt är det bästa naturligtvis att anlända till anläggningen på eftermiddagen innan första skiddagen.

 

2. Klä er smart

Finns det något roligare än att vara ute i snön? Typ inte. Men med snö följer också kyla och risk för väta. Här finns egentligen inga genvägar utan det bästa är att klä sig enligt lager på lager-principen. Då är det dessutom lätt att ta av något lager i värmestugan under lunchen. Ett par extra vantar är heller aldrig fel. Givetvis är hjälmen obligatorisk, och det borde den vara även för dig som vuxen. Lev som du lär!

 

3. Bestäm en samlingsplats ifall ni tappar bort varandra

Redan innan ni ger er iväg längs spåren eller tar första liften upp på morgonen, bestäm en plats där ni kan återses ifall ni skulle tappa bort varandra. Ett tips är att låta de små bestämma samlingsplats, då är det större chans att de kommer ihåg den. Så fort barnen blivit varma i kläderna och börjar få kläm på skidåkningen är det lätt att det roliga tar över och att de glömmer bort att kolla åt vilket håll föräldrarna åkte. Det är också smart att lägga en lapp med dina kontaktuppgifter i barnens jackficka.

4. Använd fantasin och gör skidturen till ett äventyr

Att snöra på sig pjäxorna och ge sig ut i naturen ska vara något glädjefullt. Testa att åka utanför skidspåren ibland där naturliga gupp gör skidfärden mer spännande, ta en tur bland träden i kanten av skidbacken eller lek följa John där ni turas om att leda. Frågelekar i liften upp eller att berätta gemensamma historier där man fyller i varandras meningar är alltid skoj. Eller varför inte ta en paus för att leka en lek med skidor på fötterna?


5. Ha nödproviant i beredskap

Lite russin, nötter eller något annat gott gör susen som mellanmål under skidturen. Passa på att prata om hur skidåkningen går, vad som är roligast och vad som är svårast.


6. Skidskola

De flesta skidanläggningar har idag skidskola i flera olika svårighetsgrader. Låt barnen gå i skidskola så får de in rätt teknik från början och får chansen att träffa andra barn. Då får du dessutom tid att åka lite själv.

7. Ge mycket beröm

Barn har kort minne (oftast, även om man ibland blir förvånad över vilka saker de faktiskt lägger på minnet), så deras behov av bekräftelse är större än för vuxna. Speciellt om de testar på saker som de inte brukar göra. Var generös med beröm, hejarop och peppningar! Din egen inställning kan mycket väl vara avgörande för barnens helhetsintryck av skiddagen.

8. Avsluta dagen tidigt

Tidigare än du tror. Trötthet, frusna fingrar och tår, kurrande magar och skakiga ben kan lätt sätta käppar i hjulet framåt eftermiddagen. Det är viktigt att de sista minnena från dagen är positiva, så avsluta hellre dagen lite tidigare och fortsätt myset inomhus med egen after ski. Det kommer alltid en dag imorgon också!

9. Hyr utrustning istället för att köpa nytt

Skidåkning är som roligast när man har grejer under fötterna som är anpassade till sin egen kroppsstorlek. Och små barn växer fort. Därför lönar det sig ofta att hyra utrustning på plats, då kan man även få hjälp med rätt inställningar. Åker ni mycket och ändå vill ha egen utrustning är kläd- och prylbytardagar ett billigare sätt att hoppa upp ett pinnhål i storlek.

10. Tålamod, tålamod och lite mer tålamod

Som vi nämnde inledningsvis, att åka skidor med familjen är hur mysigt som helst. Men det ställer också höga krav på flexibilitet och tålamod. Är du inställd på överraskningar redan från början är chansen också större att dagen blir precis så där mysig som den kan bli.

Soligt vinterlandskap där en person står i snön med skidor på fötterna och stavar i händerna.

Gör skidsemestern så smidig som möjligt!

Här finns tips på färdiga paketerbjudanden som kombinerar övernattning med fantastisk skidåkning. Perfekt för dig som planerar en skidresa i vinter!

Tre barn i färgglada kläder på skidor på toppen av Ulricehamn Ski Center.

Utförsåkning

Visste du att du kan åka alpint på flera platser i Västsverige, mindre än två timmar från Göteborg?

En tjej och kille som är klädda i skidutrustning för längdskidor kollar in i kameran.

Längdskidåkning

Att åka längdskidor är en härlig friluftsaktivitet som passar de allra flesta, både proffs, Vasaloppsåkare och dig som aldrig provat förut.

skidbacke

Skidorter i Västsverige

Läs mer om de olika skidorterna som finns i Västsverige, som alla erbjuder kvalitativa skidanläggningarna för utförsåkning och längdskidåkning.