({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Skidorter och skidanläggningar i södra Sverige

Njut av vintern på skidorter nära dig!

I Västsverige finns några av de bästa skidorterna i södra Sverige, med några av de största skidanläggningarna för utförsåkning och längdskidåkning. Här hittar du skidspår och skidbackar för såväl elitåkare som motionärer och barnfamiljer.

Lassalyckan i Ulricehamn.

Skidorten Ulricehamn

– Två kompletta vintersportanläggningar!

Tack vare den kuperade och snösäkra terrängen har Ulricehamn blivit en av de bästa och mest populära orterna för vintersport i södra Sverige. Oavsett om du är nybörjare i skidbacken, tränar längdskidor på elitnivå eller vill ta med barnen på en första skidsemester är du välkommen till Ulricehamn, endast en dryg timme från Göteborg.

Skidorten är uppdelad på två platser runt Ulricehamn; Lassalyckan för längdskidåkning och Ulricehamn Ski Hike and Bike för utförsåkning.

Lassalyckan är ett officiellt Vasaloppscenter med boende, instruktörer, hög service och givetvis skidspår i toppklass för både klassisk skidåkning och skate.

Ulricehamn Ski Hike and Bike har 8 nedfarter och 7 liftar samt ett mycekt uppskattat parkområde med hopp, räcken och boxar. Det finns barnbackar, skidskola, skiduthyrning, restaurang, grillplatser och värmestugor.

Ulricehamns Kallbadhus.

Endast fem minuter från de respektive skidanläggningarna i Ulricehamn väntar den charmiga småstaden med shoppinggator, mysiga caféer och en förföriskt vacker strandpromenad längs sjön Åsunden. Varför inte kombinera skidåkningen med bowling, simning eller ridning?

I kommunen finns många boendemöjligheter, alltifrån eleganta herrgårdar och hotell till enklare pensionat och stugbyar. Några tips är Hotell Lassalyckan, Årås Kvarn och Vandrarhem, Hotell Bogesund och Hotell Nyboholm.

Läs mer om Skidorten Ulricehamn

Vy över Skövde i vinterskrud.

Skövde och Billingen

– Mycket att uppleva!

Platåberget Billingen i Skövde, endast tre kilometer från Skövde resecentrum, är ett äkta svenskt vinterparadis. Här finns allt som behövs för att hela familjen ska få en oförglömlig vintersemester. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder Billingen knappt 30 kilometer längdskidspår samt ett av Sveriges längsta konstsnöanläggning med 11 kilometer konstsnöspår (vara 10 kilometer elbelyst). Billingebacken bjuder på härlig utförsåkning med tillhörande funpark för snowboard och skidor.

Billingecenter är en mötesplats och samlingspunkt för alla som tillbringar sin fritid uppe på Billingen. Här hittar du restaurang, värmestuga, omklädningsrum med dusch och bastu, vallarum, testcenter, gym och sportbutik.

Passa på att ta med barnen till Skogsmulleriket och träffa Skogsmulle och hans vänner. Längs promenadslingan runt Åsbotorpsjön kan ni titta in i flera spännande små hus, bland annat Fjällfinas kåta, Laxes Bäverhydda och Billingetrollets grotta. På Billingen finns också gott om pulkabackar, och möjlighet att öva på piruetter och spela ishockey på utomhusisbanan, med ett stort skyddande tak över.

Upplevelsebadet på Arena Skövde.

Det bästa med Skövde är att det finns mer att göra vid sidan av skidåkningen. För visst behöver man en paus från trånga pjäxor emellanåt? Då rekommenderas ett besök till Arena Skövde med bowling, simhallar och framför allt Sveriges bästa upplevelsebad med flera rutschkanor, vågbassäng och vildfors. Här finns också Spa Aqua Vitalis som ger bra återhämtning. Ett annat tips är Balthazar Science Center där man kan gnugga geniknölarna.

På Billingen finns flera boendemöjligheter. Välj mellan Billingens mysiga stugby eller lyxa till det med en hotellvistelse på Hotel Billingehus. Just nu renoveras hotellet och det beräknas öppna till sommaren 2023.

Läs mer om Skövde och Billingen

Mössebergsbacken i Falköping.

Falköping och Mösseberg

– Nära till allt för barnfamiljen!

För dig som söker en lugn och mysig plats att spendera vintriga dagar på tillsammans med barnen är Falköping det klockrena valet. Här finns allt på ett bekvämt avstånd.

På Mössebergs skidanläggning, Falköping finns fyra roliga nedfarter och lika många liftar. För längdåkare finns ett konstsnöspår som är upp till 2,5 kilometer långt. Skidspår prepareras även på motionsspåren i olika längd och svårighetsgrad i mån av natursnön.

Vid foten av skidbacken ligger en skiduthyrning och skidbutik. För köldbitna kinder och kurrande magar finns Café Snöflingan i anslutning till barnbacken. Givetvis kan du också äta medhavd matsäck i anläggningens värmestuga.

Wrågården utanför Falköping.

I Falköping är det nära till det mesta, inte minst mellan skidbacken och boendet. Endast 250 meter från Mössebergsbackens högsta punkt hittar du Mössebergs Camping och Stugby. Övernattning kan också bokas på Hotell Falköping eller Mössebergs Kurort, där du dessutom kan njuta av spa-avdelningens fridfulla relax.

Vid sidan av skidåkningen finns en rad olika aktiviteter att sysselsätta sig med. Djurparken vid utsiktstornet på Mösseberg har bland annat getter, hästar och åsnor. På Odenbadet finns virvelbassäng och rutchkana, och för ostälskaren är Falbygdens Osteria rena paradiset.

En kort bit utanför Falköping hittar du Wrågården med sin populära älgpark, och ytterligare en bit bort ligger Dalénium Science Center med experiment för alla åldrar.

Läs mer om Falköping och Mösseberg

Tre barn i färgglada kläder på skidor på toppen av Ulricehamn Ski Center.

Utförsåkning

Visste du att du kan åka alpint på flera platser i Västsverige, mindre än två timmar från Göteborg?

Soligt vinterlandskap där en person står i snön med skidor på fötterna och stavar i händerna.

Smidig skidsemester

Här finns tips på färdiga paketerbjudanden som kombinerar övernattning med fantastisk skidåkning. Perfekt för dig som planerar en skidresa i vinter!

En tjej och kille som är klädda i skidutrustning för längdskidor kollar in i kameran.

Längdskidåkning

Att åka längdskidor är en härlig friluftsaktivitet som passar de allra flesta, både proffs, Vasaloppsåkare och dig som aldrig provat förut.

Barn åker skidor i Västsverige.

10 tips för att åka skidor med barn

Skidåkning med barn är hur mysigt som helst, men det innebär också en del prövningar. Här kommer våra bästa tips för en lyckad tur i backen eller spåren.