({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
 • Kvinna som vandrar Kuststigen genom Lysekil

  Dagsvandring i Västsverige

30 tips på vandringsturer över dagen

Planera för en vandringsupplevelse i Västsverige. Här hittar du tips på 30 vandringsturer som du kan uppleva över dagen. Lederna tar dig genom regionens varierande natur med Västergötlands böljande kulturlandskap, Dalslands vidsträckta vyer och Bohusläns kustmiljöer. Utmed vägen hittar du caféer, restaurang, sevärdheter och boenden - allt för att göra din upplevelse till det bästa.
Hitta din favoritled redan idag!

 

3 vandringsleder i Sjuhärad

Ge dig ut på en härlig vandringstur i området kring Sjuhärad. Njut av vacker natur, god mat och spännande sevärdheter längs vägen. Här nedan hittar du tre tips på dagsturer i området. 

Vänga mosse

Vandringsleden Vänga mosse bjuder på en lätt och härlig vandring på upp till 5 km beroende på hur du väljer att gå slingan. En del av vandringen är tillgänglighetsanpassad och går på breda träspänger över mossen.

 • Endast 500 m från leden ligger Vänga kvarn, ett bageri och café omgiven av vacker natur.

Familjevänlig vandringsled. Passar även för barnvagn. 

 


Åsundenleden

Åsundenleden är en 49 km lång vandringsled runt sjön Åsunden i Ulricehamns kommun. Leden går genom ett omväxlande jord- och skogsbrukslandskap och passerar två vackra naturreservat med härliga vyer över sjön på ett flertal ställen.

 • Boka ett dagsturpaket hos Outdoor Support där det ingår både transport, lunch- och fikapaket, turbeskrivning och kartor samt servicejour. 
 • Missa inte att avsluta vandringen med bastu och bad på Ulricehamns Kallbadhus med utsikt över Åsunden.
 • Strosa bland butiker, caféer och restauranger i den mysiga stadskärnan.
 


Hofsnäs naturstigar

Hofsnäs naturstigar är ett vandringsområde nära Torpa stenhus och Hofsnäs herrgård i Torpanäsets naturreservat som karaktäriseras av ett lummigt landskap med gamla ekar och hagmarker. Här finns tre lättvandrade rundslingor att välja på mellan 1 - 4,8 km.

 • Njut av en fika, lunch eller middag hos Hofsnäs Herrgård. Här finns även en saluhall där du kan köpa med dig godsaker från lokala producenter. Öppet på helgerna. 

Familjevänlig vandringsled. Passar även för barnvagn.

5 vandringsturer i Dalsland

Njut av den magiska naturen i det sjörika landskapet Dalsland. Här får du tips på fem dagsturer med det lilla extra, både vad gäller leden och det du kan uppleva längs din väg. 

Baldersnäs ”Världens ände”

Den sex kilometer långa vandringsleden Världens ände ligger på en halvö i Laxsjön i Dalsland. Leden går genom ett landskap som ännu bär tydliga minnen av en tid då platsen var ryktbart i hela Europa.

Familjevänlig vandringsled.

 


”Vandra i Ronjaland” i kombination med Pilgrimsleden

Vandra i Ronjalands leder går i ett område där flera scener i filmen Ronja Rövardotter spelades in. Det finns slingor från 4 km upp till 4 mil. Området är starkt kuperat och bjuder på fina vyer över omgivningarna. Tre av lederna ansluter till Pilgrimsleden vilket möjliggör att nya rutter och rundor kan skapas efter eget tycke och smak.

 • Missa inte ett besök hos Not Quite i den lilla brukorten Fengersfors. Här möts du av ett levande kulturcentrum med ateljéer, konstnärer, utställningar (t.o.m 11 september) och ett mysigt café.
 • Stanna en extra natt hos Nordic Refuge eller Villa Weidling.

Familjevänlig vandringsled.

 


Stenebyleden

Vandringsleden är ca 1,2 km lång och består av en landgång, helt i trä, som är 150 cm bred. Leden sträcker sig längs Stenebyälven och ett större hägn med vilt i direkt anslutning till Steneby naturreservat och dess jättegrytor. Leden lämpar sig för både barnvagn och rullstol.

 • Dalslandsaktiviteter ligger precis intill leden och erbjuder både café och restaurang samt en mängd spännande aktiviteter såsom höghöjdsbana, hästridning och zipline.
 


Storspåret

En 20 km lång vandringsled som startar vid Hanebols gård i Åmål och slutar i Edsleskog, där den sedan ansluter till Pilgrimsleden. Vandringsleden är skyltad och går längs stigar, traktorvägar och grusvägar. Du passerar fler fina sjöar och det finns flera vackra platser att göra ett stopp på. Från hållplatsen Edsleskog affär kan du ta bussen tillbaka till Åmål. 

 


Kroppefjällsleden

Den 54 km långa Kroppefjällsleden är en riktig höjdare för dig som söker ett rejält äventyr i mörkgröna skogar. Från Ragneruds vandringsdestination utgår flera rundslingor på 1 - 6 km som passar fint för en dagstur.

 • Unna dig något gott efter turen. Hos Ragnerud Kök serveras vällagad mat från lokala råvaror, köket har öppet fredagar och lördagar. Under lördagar och söndagar kan du njuta av härbakade godsaker på Ragneruds Café.  

Familjevänlig vandringsled.

11 salta dagsturer på Västkusten

Upptäck Bohusläns vackra vandringsleder som både erbjuder rundslingor på öar och flera etapper utmed Kuststigen. Här nedan hittar du 11 tips till kustnära vandring. 


Dyröleden

Upplev den bohuslänska naturen genom den 5 km långa vandringsleden runt ön Dyrön. Dyröleden är bitvis utmanande, för trots sin ringa storlek bjuder Dyrön på ett kuperat klipplandskap. Utmed leden finns fantastiska vyer, framför allt över Marstrandsfjorden helt hänförande.

 • Bara tio meter från havet vid Dyröns södra udde ligger Dyröns bastu 
 • Restaurang med Västkustens smaker hittar du hos Trålverket på ön.
 • Vill du stanna över natt så boka in dig hos Salt & Sill, Klädesholmen - Sveriges första flytande hotell. 
 


Marstrand och Koön

På leden runt Marstrandsön, på 5 km, kan du uppleva naturen och den fascinerande historien. Promenera genom Smugglarrännan, utforska Trollskogen och njut av utsikten över Carlstens mäktiga fästning som tronar högst upp på ön.

Koön heter den ö där östra halvan av Marstrands samhälle ligger, och här finns tre leder med olika svårighetsgrad (den längsta mäter 5 km). Vandra över klippor, stanna till vid grillplatser, spana in gamla kanonvärn och njut av utsikten över Pater Noster och Åstol.

 • Hos Ottos vardagsrum och kök på Marstrands Havshotell serveras både lunch, afternoon tea eller middag. Detta kan kombineras med morgon, lunch eller kvällsspa. Här kan du även boka boende.

Familjevänlig vandringsled.

 


Tofta naturreservat

I Tofta naturreservat mellan Kungälv och Marstrand bjuds det på omväxlande och lätta vandringar över klippor och strandängar på 1,5 – 4,5 km. Här kan man ta sig ett uppfriskande bad eller bara njuta av utsikten över havet.

 


Kosteröarna

Utanför Strömstad ligger de natursköna Kosteröarna som till stor del är naturreservat. De två huvudöarna Nord- och Sydkoster är perfekta att upptäcka till fots längs stigar och markerade leder. På Nordkoster finns två markerade rundslingor (4 km och 3,5 km) som tar dig ut i varierande natur. På Sydkoster finns färgmärkta vandringsleder som tar dig både runt och över hela Sydkoster. 

 • Hos Kosters Trädgårdar på Sydkoster kan du slå dig ner och njuta av en fika eller mat. Det finns även mäjlighet att boka guidning. (öppet under helgerna)
 • På Sydkoster ligger även Pensionat Ekenäs som har både sitt café öppet och boende om du vill stanna över natt. 
 • Naturum Kosterhavet på Sydkoster, är ett bemannat informationscentrum med utställning, interaktiva stationer, filmvisningar och olika aktiviteter.

Familjevänlig vandringsled.

 


Ramsvikslandet

Upplev storslagen vandring på Naturreservatet Ramsvikslandet, som också är känt som Klippornas rike, består av vidsträckta klippområden med ljunghedar, ängar och mindre våtmarker. Vandringsleden är en del av Kuststigen och Soteleden etapp 5 och det finns olika slingor mellan 1,5 km - 15 km.

 • Vila benen och ät en bit mat hos Ramsviks Stugby eller köp med dig ett lunchpaket (t.o.m 1 okt) att ta med på turen. Upplev mer av området och boka in en övernattning. 
 


Kuststigen: Nordens Ark-Lyckan, etapp 17

I Sotenäs går Kuststigen på delar av den betydligt mer utbredda Soteleden. Kuststigen etapp 17
 7,5 km börjar vid Nordens Ark och går längs Åbyfjorden utanför djurhägnen och vidare mot Rödsberget där det finns vindskydd och rastplats med magisk utsikt över Åbyfjorden.


Hafstens vandringsled

Havstensklippan är något du inte får missa om du gillar natursköna utsikter. Utsikten täcker hela naturreservatet, skärgården och havstensfjorden så långt ögat når. Det finns två vandringsleder att välja på för att ta dig till toppen, en mer utmanande och en medelsvår ca 2 km. 

 • Havstensklippan ligger också Hafsten Resort med en året runt öppen restaurang och boende. 

Familjevänlig vandringsled.

 


Kuststigen: Lysekil – Skal, etapp 12

Här tipsar vi om tre förslag hur du kan uppleva vandring i området kring Lysekil. Det första förslaget är att ta bussen från Lysekil till Skal där du startar din vandring på etappen Kuststigen Lysekil-Skal  12,5 km. Denna del av Kuststigen bjuder på det vackra och spännande naturreservatet i Stångehuvud och en sagolik utsikt över havet.

Vill du gå en kortare tur så kan du välja någon av Lysekils stadspromenader som går genom Lysekils centrala delar. 

 • Tillbaka i Lysekil avslutar du en händelserik dag med middag på Strandflickorna. Här kan du även välja att boka en mysig övernattning. 

Ett annat alternativ är att ta båten från Lysekil till Fiskebäckskil. Vandra Kuststigen Skaftö rundslinga eller Fiskebäckskil – Grundsund (tur och retur).

 


Kuststigen: Gustavsberg – Ammenäs, etapp 2

Kuststigens andra etapp  8 km följer Byfjordens strand från Gustavsberg in under den majestätiska Uddevallabron för att slutligen nå Ammenäs.

 • Kombinera vandringen och båttur. Ta båten från Uddevalla centrum ut till Ammenäs och vandra tillbaka (12 km totalt). Turerna körs av Skärgårdsbåtarna på helgerna fram till och med den 25 september. 
 


Kuststigen: Vettebergsleden

Rundslingan Vettebergsleden 4 km startar och slutar vid busstationen i Fjällbacka och går upp över Vetteberget. En rad trappor längs stigen gör vandringen lite mer tillgänglig, men stigen är bitvis både brant och kuperad. Uppe på Vetteberget väntar en fantastisk utsikt över skärgården och havet. Här kan du uppleva Vargklämman från filmen om Ronja Rövardotter.

 • Restaurangerna Bryggan eller Mamsell och Grano på Stora Hotellet bjuder dig på mat från havet. Hos både Stora Hotellet och Bryggan Fjällbacka kan du även somna gott i ombonade rum.

Familjevänlig vandringsled.

 

 

Sundsbyleden

I naturen runt Sundsby Säteri finns ett flertal stigar och leder som erbjuder många olika upplevelser. Sundbyleden har en längd på 4,5 km och tar dig genom varierande natur med utsikt över Stigfjorden, en tyst och fridfull lövsal i den lilla bokskogen samt väldigt spännande klättring genom trånga passager och grottor. Detta är ett fantastiskt utflyktsmål för både vuxna och barn.

 • Efter vandringen passar det fint med en fika eller en lunch på mysiga Sundsby Säteri. Här finns även bageri och en gårdsbutik med bröd, bakverk och produkter från svenska producenter att köpa med dig hem. 

Familjevänlig vandringsled.

7 vandringsturer du inte få missa i Skaraborg

Skaraborgs varierande vandringsleder tar dig ut på Kållandsö vid Vänern, uppe på det blommande berget Kinnekulle, på Hökensås och Billingen trolska skogar. Här hittar du sju varierande dagsturer för hela familjen. 


Tranebergsleden

På Västra Kållandsö finns Tranebergsleden på 12 km i varierande terräng och med ett rikt växt- och djurliv. Leden bjuder på fridfulla naturupplevelser både sjönära och i skogen.

 


Biosfärleden Trolmen-Hällekis, etapp 5

Vill du uppleva Sveriges vackraste tågbana och även se det blommande berget Kinnekulle? Då är detta vandringsleden för dig. En vandring mellan Trolmen- Hällekis 14 km utgår från att du tar Kinnekulletåget till Trolmen station och därifrån påbörjar din tur genom det sagolikt vackra landskapet vid Kinnekulle. 

 


Trollstigen Billingen

Upplev Trollstigen - en vandringsled i tre delar. De tre turerna tar dig alla genom Billingens unika natur och du får uppleva både rasbranter, historiska platser och vidunderliga utsikter. Alla tre turer följer till största delen samma led och du väljer själv om du vill ta en kort promenad, ett något längre äventyr eller en ordentlig dagstur. Välj mellan längderna 2,6 km, 8,1 km eller 12,4 km. 

 • Uppe på Billingen ligger boendet Billingens stugby & camping.  
 • Restaurang Berget ligger i Billingecenter. Här lagas vällagad mat gjord på svenska råvaror lagad från grunden.
 • Kombinera din tur med andra aktiviteter som MTB-cykel och höghöjdsbana på Upzone.
 • Vill du en tur och äta i centrala Skövde finns restauranger: Hållbar restaurang och Den lilla krogen.

Familjevänlig vandringsled.

Flämsjön Runt

Flämsjön Runt tar dig på en naturskön och omväxlande vandring på mysiga småstigar, skogsvägar och mindre grusvägar, genom beteshagar med ek och ädellövskog. Leden går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även Remningstorps arboretum och naturreservatet Eahagen.

 


Pilgrimsleden: Falköping-Gudhem 

Vandringsleden mellan Falköping och Gudhem är 13,2 km lång. Under din vandring på pilgrimsleden mellan Falköping och Gudhem kan du uppleva vidunderlig utsikt och vacker natur på Mösseberg. I Gudhem finns en medeltida klosterruin med spännande historia.

 


Hökensås vandringsled

Vandringsled Hökensås 11,5 km startar och slutar vid First Camp Hökensås. Leden är relativt lättvandrad och varierar mellan bredare skogsväg, smal mjuk stig och mindre stigar med rötter och stenar. Under vandringen kan du stanna vid en porlande bäck, ta en avstickare till någon av fiskesjöarna som leden passerar och bara njuta av lugnet.

 • Ladda och vila hos First Camp Hökensås, som ligger där leden startar.
 • Boka in ett vandringsäventyr med Maplelake adventure - Quiz-promenad, femkamp eller överlevnadstema i kombination med picknick.
 


Brommöleden

I Vänerns skärgård, strax utanför Mariestad hittar du vackra Brommö. Här på den nästan helt bilfria ön finns den 14 km långa vandringsleden Brommöleden. Vandra i en natur som påminner om västkusten - med sanddyner, berghällar och klarblått vatten.

5 dagsturer runt Göteborg

Här hittar du tips på fyra dagsturer strax utanför Göteborg - tre leder inåt landet och en ute i Göteborgs skärgård. Planera in en vandringstur och njut av vacker natur, god mat och spännande sevärdheter. 

 

Pilgrimsleden Göta Älv, etapp 1

Pilgrimsleden Göta Älvs första etapp på 13 km sträcker sig från Masthuggskyrkan till Nylöse och bjuder på en vandring med mycket historia. Turen börjar med en magisk utsikt över Göteborg för att sedan ta dig vidare genom mysiga Haga och Göteborgs centrala delar för att avslutas vid Gamlestaden. Även etapp 2 & 3 är perfekta för dagsturer i kombination med kollektivtrafik med utgångspunkt från Göteborg.

 • Missa inte att fika på någon av alla mysiga caféer i Haga.
 


Gotaleden

Gotaleden är en stadsnära vandringsled som är indelad i nio etapper, över totalt 71 km, mellan Göteborg och Alingsås. Närheten till tågstationer utmed de olika etapperna gör det enkelt att anpassa vandringen som du vill. Dom två finaste etapperna lämpar sig perfekt för dagsturer med trevliga mat- och fikastopp. 

Etapp Lerum-Floda , etapp 5

Etapp Jonsered-Lerum , etapp 4

 • Slingan är 10 km
 • Hos Aspenäs Herrgård i Lerum kan du både äta gott och stanna över natt.  
 


Bohusleden: Stensjön-Skatås, etapp 2

Bohusleden består av 27 etapper och sträcker sig 35 mil genom natursköna Bohuslän. Bohusledens andra etapp 8 km sträcker sig från Stensjön i Mölndals kommun och tar dig via Gunnebo slott till Skatås som ligger i Delsjöområdets naturreservat.

 • Ta en fikastund eller en bit mat hos Gunnebo Slott & Trädgårdar. Här finns även möjlighet till att strosa i parken eller gå en guidad tur på slottet. 
 


Göteborgs Skärgårdsleden - en del av Kuststigen, etapp 1 och 2

Skärgårdsleden blir sammanhängande vandringsled som är hela 27 km lång över Hönö, Fotö, Öckerö och Hälsö. Etapp 1, 10 km och etapp 2, cirka 9 km är lagom dagsetapper och kan enkelt kombineras med kollektivtrafiken. Sök din resa på Västtrafiks reseplanerare med hållplats Hönö Klåva.

 

 


Edsvidsleden i Trollhättan

Upptäck den vackra naturen vid Göta älv under en dagstur på Edsvidsleden som tar dig på en naturskön vandring inte långt från Trollhättans centrum. Leden är 14 km och bjuder på vacker natur längs den blå ådern Göta älv, storslagna utsikter, avkopplande ängar och härlig blåbärsgranskog. Edsvidsleden går bitvis i kuperad terräng och utmed leden finns flera platser för fikastopp samt grillplatser och vindskydd.