({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Vandring på Kinnekulle

Fotograf: Roger Borgelid

Förslag på vandringsrundresa med bil

Den här rundresan är inspiration för dig som med bil vill besöka Västsveriges många naturpärlor – den tar dig upp förbi den bohuslänska kusten, genom Dalslands skog och Västergötlands vida landskap.

Det bjuds på otrolig vandring av olika slag i kombination med unika naturnära boenden och lokalproducerad mat, paddling i både hav och sjö, kulturupplevelser, svensk fika, och njutning i allra högsta grad.

En fin period att besöka Västsverige för att vandra är på vår och höst. Ta del av naturens färger som skiftar och njut av lugnet som infinner sig denna tid. Lägg upp resan på det sätt som passar dig bäst. Vi rekommenderar att du väljer ut de delar som lockar mest, och stannar lite längre på dessa platser så att du i lugnt tempo får chans att uppleva den variation av vandring, kultur och smakupplevelser som erbjuds i hela Västsverige.

 

Stopp ett

Välkommen till Göteborg – Sveriges näst största stad. Här finns väldigt mycket att uppleva på relativt liten yta, och för att få en äkta känsla för staden föreslår vi att ta hjälp av en expert: en local. Möt Peter och upplev Göteborg till fots – ta del av stadens historia, kika på gömda pärlor och njut av en svensk fika tillsammans. Vill du hellre upptäcka på egen hand kan du vandra en tur i vackra Änggårdsbergen, fika i mysiga Haga eller göra en utflykt till historiska Gunnebo Slott och Trädgårdar.

Utbudet av goda restauranger och sköna boenden är stort. Kanske en middag på Natur passar följt av en härlig natt på Hotel Eggers. Fler tips hittar du här.

 

Stopp två

Med Göteborg som utgångspunkt kör du norrut, längs den Bohuslänska kusten, till Sveriges sjunde största ö – Tjörn. Öns skiftande natur innefattar släta granithällar och slingrande grusvägar, lummiga dalar och blomstrande kustängar – perfekt för cykling, vandring, paddling och salta skärgårdsäventyr.

Från Rönnängs brygga går reguljära båtturer ut till öar som Dyrön och Åstol. Vandra den 5 kilometer långa Dyröleden med magisk utsikt över skärgårdsidyllen Marstrand och fyren Pater Noster. Grönskande skogspartier varvas med unika klippväggar och längs leden finner du Sveriges kanske vackraste eluppvärmda bastu. Missa inte en god skaldjurslunch på Trålverket!

Vill du ta del av kulturutbudet på Tjörn bör du besöka Nordiska Akvarellmuseet eller Skulptur i Pilane. Bo på Sveriges första flytande hotell Salt & Sill på Klädesholmen och ät på deras välrenommerade restaurang med mat direkt från havet. En sillplanka, någon?

Kuststigen Dyröleden

 

Stopp tre

En timma norr om Uddevalla, mitt emellan havet och sjön Vänern, ligger Ulkeröds Gård. En vackert belägen gård med anor från 1600-talet. Här genomsyras allting av en ekologisk grundtanke och förutom vackert landskap, hittar du även ett hjorthägn på markerna vilket gör att gården kan erbjuda närproducerat vilt i restaurangen. Den bästa vandringen är etapp 16 av Bohusleden som bjuder på mycket vatten, strömmande forsar och stenstränder.

Du får skjuts till etappens start, picknick i ryggsäcken och efter 6 km blir du hämtad igen och körd tillbaka till gården där middag väntar.

Etapp 16 Bohusleden Kaserna - Borgmästarbruket

 

Stopp fyra

Bege dig västerut mot havet igen, och anländ i pittoreska Grebbestad. Traska omkring i samhället och den fina hamnen och glöm inte en god fika med kaffe och kanelbulle på Sjögrens i Backen. Med Skärgårdsidyllen kan du såväl vandra som paddla kajak, med eller utan guide. Vattnen kring Grebbestad är bland de bästa i världen när det kommer till paddling och vad gäller vandringen kan du välja bland etapper på både Bohusleden och Kuststigen eller varför inte bland öar och skär?

Bo och ät hos Skärgårdsidyllen eller på Everts Sjöbod – oavsett vad du väljer, så kan vi lova dig en äkta skärgårdskänsla.

Etapp 22 Bohusleden Porsås - Nornäs

Etapp 23 Bohusleden Nornäs-Vassbotten

Etapp 24 Bohusleden Vassbotten - Håvedal

Kuststigen Tanumstrand - Tanumshede

Kuststigen - Vettebergsleden

 

Stopp fem

Nu är det dags att byta hav mot sjö och upptäcka natursköna Dalsland. Strax utanför Mellerud ligger det unika hotellet Upperud 9:9 som har en hundraårig historia som spannmålssilo, men som idag är modernt designade studios i två etage. Naturen som omger Upperud 9:9 är storslagen. Snöra på dig vandringskängorna och ge dig ut på Pilgrimsleden som går precis utanför dörren. Du får med dig ett lunchpaket och kan välja på en 7 eller 18 kilometer lång vandring samt om du vill ha med dig en guide. Längs vandringen finns mycket att uppleva, inte minst ett fascinerande landskap med olika skogstyper och många, många småsjöar (visste du att 25 % av Dalslands yta består av vatten?).

Finns tid kan du även besöka Dalslands Konstmuseum och kulturmeckat Not Quite med konsthallar, galleri, kafé och butik.

Pilgrimsleden Norra Dalsland

 

Stopp sex

Kör längs Vänern söderut till Trollhättan och Göta Älv. Här i Trollhättan omges du av den gamla slussmiljön där tre olika slussleder möts. De mäktiga fallen och imponerande slussarna är helt klart ett av stadens vackraste besöksmål. Här finns också Edvidsleden, som bitvis är en del av Pilgrimsleden Göta Älv. Vandra en vacker sträcka på 14 kilometer, få med lunchpaket från Alberts Hotell där du också bor och äter middag.

Maten som serveras är modern svensk mat med spännande smaker där inspirationen hämtas från det nordiska kökets enkelhet.

Edsvidsleden

 

Stopp sju

Kör genom Porslinsstaden Lidköping och vidare till Lundsbrunns Resort. En kurort med historiska byggnader, god mat och spa som du kan avnjuta efter en härlig dag i naturen. Även här kan du få med dig ett lunchpaket och ge dig ut på vandringsäventyr.

Kinnekulleleden med sträckan Hällekis-Trolmen tar dig längs Vänerns kant (Sveriges största sjö), men också genom Kinnekulles vackra natur och förbi Råbäcks slott och Hällekis säteri med trädgård och café.

Etapp 5 Biosfärldeden Trolmen - Hällekis

 

Stopp åtta

Med två destinationer kvar på denna underbara rundresa kör du vidare söderut, genom Falköping, till Ulricehamn. Ulricehamn ligger vackert beläget vid sjön Åsunden, och här rekommenderar vi att du vandrar en del av Åsundenleden. Genom Outdoor Support får du transport och kan även addera en guide om du önskar. Turen på 12 kilometer går genom vackra lövskogar och nära sjön, på sina ställen är det riktigt kuperat.

Bo mitt i centrala Ulricehamn på Hotell Bogesund . Känner du för ett härligt bastubad så rekommenderar vi ett besök på Ulricehamns Kallbadhus .

Åsundenleden

 

Stopp nio

Det har blivit dags att runda av, och bege sig hemåt. Kör tillbaka till Göteborg. Finns tid kan du passa på att uppleva staden innan det är dags för hemfärd.

Fotograf: Per Pixel Petersson