({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Solnedgång i skärgården

Fotograf: Roger Borgelid

16 skäl att älska Västsverige

Det finns hur många skäl som helst att älska Västsverige! Vi hade gärna nämnt flera hundra utav dem men bestämde oss för att plocka ut de vi tycker allra bäst om. Vi hoppas att du gillar vår lista och hittar massor av härliga tips och upplevelser i Västsverige!

Upptäck Västsverige på 2 min

Det finns många kända platser att besöka i Västsverige och ännu fler du förmodligen inte hört talas om än. Se filmen och upptäck det bästa, vackraste och mest intressanta i Västsverige.

1. Bo i ett glashus 

Boka en avkopplande vistelse i något av de unika glashusen i Dalsland och låt stress och vardagskrav begravas djupt ner i den dalsländska vildmarken.

Fotograf: Copenhagen Wilderness

2. Båtluffa i Bohuslän

Att båtluffa är det perfekta sättet att upptäcka den bohuslänska skärgården. Spendera några dagar bland saltstänkta granitklippor, pittoreska fiskebyar och klassiska skaldjursrestauranger. 

3. Ladda batterierna i den dalsländska naturen

Ju mer tid vi spenderar i naturen, desto bättre mår vi. Det är världens forskare eniga om. Den intensiva naturen i Dalsland är därför helt oslagbar för dig som söker en rejäl boost av återhämtning och välbefinnande. Cykla, vandra, paddla - här hittar du 10 natursköna tips i Dalsland.

4. Besök Bohusläns charmiga öar och fiskesamhällen

Käringön, Fiskebäckskil, Marstrand... här hittar du listan med öar och fiskesamhällen i Bohuslän som du bara måste besöka!

Fotograf: Jonas Ingman

5. Cykla, vandra eller paddla i fantastisk natur

Du som är på jakt efter spännande naturupplevelser har verkligen hittat rätt hos oss i Västsverige. Paddlavandracykla, åk skidor.. här finns något för alla oavsett om du söker det stora äventyret eller vill njuta av lugnet och tystheten. 

Fotograf: Lukasz Warzecha

6. Upptäck besöksmål med det lilla extra

Läckö Slott, Göta kanal, Dalslands kanal, Nordens Ark, Pilane… Här hittar du listan med Västsveriges mest besöka och uppskattade upplevelser. 

Fotograf: Jonas Ingman

7. Njut av storstadsliv - inom gångavstånd

Göteborg är det möjligt att shoppa och besöka ett museum på samma dag som du fiskar vid havet eller glider fram med kanot längs en glittrande insjö. Avstånden är korta och kollektivtrafiken tar dig lätt som en plätt från kaféstråk och sevärdheter till karga klippor och susande skogsdungar.

Tips! Det räcker att åka en liten bit utanför stadsgränsen för att komma till platser som bjuder på fantastiska upplevelser. Kolla in Strax utanför Göteborg för besöksmål som är extra sevärda och enkla att besöka.

8. Laga mat i oslagbar natur

Laga mat tillsammans med goda vänner, upptäck nya och spännande råvaror och kom oslagbart nära den svenska naturen. Boka ditt bord på "The Edible Country" och se fram emot en upplevelse utöver det vanliga.

Fotograf: Tina Stafren

9. Hälsa på sälar i Sveriges första marina nationalpark

Kosterhavets nationalpark sträcker sig från Strömstad i norr till Grebbestad i söder och är landets artrikaste havsområde. Tillsammans med den norska systernationalparken Ytre Hvaler bildas ett helt unikt område med över 6 000 olika växt- och djurarter, varav 200 inte påträffats någon annanstans i Sverige. 

10. Paddla i världens vackraste skärgård

Få platser på jorden kan erbjuda så bra vatten för kajakpaddling som Bohuslän med sin unika släta granitskärgård bestående av tusentals öar! Från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr så bjuder Bohuslän på häftiga paddlingsupplevelser. Här finns något för alla. Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler.

"Den bohuslänska naturen är vackrast i världen"

Fotograf: Roger Borgelid

11. Njut av skaldjur i världsklass

Hummer, kräfta, ostron, räkor och musslor – i Bohuslän kan du njuta av skaldjur i världsklass. Bortanför det Bohuslänska sommarlivet hittar du mer av det genuina Bohuslän; det salta, karga och vindpinade lugnet. Följ med ut på saltstänkt skaldjursfiske med tillredning och avnjutning av skaldjur i världsklass. 

12. Slussa genom en av Europas vackraste vattenvägar

Det är något magiskt med Dalslands kanal! Kanalen tar dig till hjärtat av Sveriges sjörikaste landskap genom ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Kanalens stora sevärdhet, Akvedukten i Håverud är en sevärdet du inte får missa. Akvedukten är den enda plats i hela Europa där landsväg, järnväg och vattenväg möts.

Fotograf: Roger Borgelid

14. Upptäck årtusendets svenska byggnadsverk

Göta kanal är ett av Sveriges mest kända besöksmål och har utsetts till årtusendets svenska byggnadsverk. Längs den 190 kilometer långa kanalen finns 58 slussar och många museer, matställen och övernattningsmöjligheter. Upplev kanalen med egen båt, passagerarbåt, på cykel eller till fots. 

15. Dansa in våren vid Hornborgasjön

Upplev årets stora skådespel - trandansen vid Hornborgasjön. I månadsskiftet mars/april varje år anländer tusentals tranor för att rasta och dansa vid en av Sveriges bästa fågelsjöar; Hornborgasjön. Men det är inte bara tranor som kommer lång väga ifrån, hit kommer även ca 150 000 besökare, för att uppleva vårens stora skådespel.

Fotograf: Jesper Anhede

16. Njut av en gofika

Njut av gofika i någon av alla White Gudie Caféer som finns i Västsverige, följ med på Fikavandring i Kaféstaden Alingsås eller upptäck ett smultronställe nära dig med hembakt och nybryggt kaffe.

Fotograf: Ulf Svane Photography