Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Solnedgång i skärgården

    Fotograf: Roger Borgelid

16 skäl att älska Västsverige

Det finns hur många skäl som helst att älska Västsverige! Vi hade gärna nämnt flera hundra utav dem men bestämde oss för att plocka ut de vi tycker allra bäst om. Vi hoppas att du gillar vår lista och hittar massor av härliga tips och upplevelser i Västsverige!

1. Upptäck Västsverige 

Vi bara älskar den här lilla filmen om Västsverige! På 4 minuter får du följa med på en resa som tar dig med till det bästa, vackraste och mest intressanta i Västsverige. 

2. Västsveriges mest besökta

Läckö Slott, Göta kanal, Dalslands kanal, Nordens Ark, Pilane… Här hittar du listan med Västsveriges mest besöka och uppskattade upplevelser. 

Fotograf: Roger Borgelid

3. Göteborg - en öppen och nära storstad

Göteborg finns det mesta du kan förvänta dig av en metropol – men inom gångavstånd. Här är det möjligt att shoppa och besöka ett museum på samma dag som du fiskar vid havet eller glider fram med kanot längs en glittrande insjö. Avstånden är korta och kollektivtrafiken tar dig lätt som en plätt från kaféstråk och sevärdheter till karga klippor och susande skogsdungar.

Fotograf: Stefan Edetoft

4. Naturen - Unik skärgård, häftig vildmark och vackra slätter

Bohuslän unika skärgård, Dalslands häftiga vildmark och Västergötlands vackra slätter, berg och skogar – Naturen i Västsverige bör upplevas – året om! 

Fotograf: Jonas Ingman

5. Naturaktiviteter

Du som är på jakt efter spännande naturupplevelser har verkligen hittat rätt hos oss i Västsverige. Paddla, vandra, cykla.. här finns något för alla oavsett om du söker det stora äventyret eller vill njuta av lugnet och tystheten.

Fotograf: Roger Borgelid

6. Bohusläns charmiga öar och fiskesamhällen

Käringön, Fiskebäckskil, Marstrand... här hittar du listan med öar och fiskesamhällen i Bohuslän som du bara måste besöka!

Fotograf: Mikael Almse

7. Kosterhavets Nationalpark

Sveriges första marina nationalpark inbjuder till en aktiv semester för hela familjen. Möjligheterna att utforska den unika miljön är många både i vattnet och på land, oavsett om du är ute efter svårslagna naturupplevelser, skön avslappning eller spännande aktiviteter. 

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

8. Paddla i världens vackraste skärgård

Få platser på jorden kan erbjuda så bra vatten för kajakpaddling som Bohuslän med sin unika släta granitskärgård bestående av tusentals öar! Från Göteborgs skärgård i söder till Kosteröarna i norr så bjuder Bohuslän på häftiga paddlingsupplevelser. Här finns något för alla. Orörda nationalparker, mysiga sjöbodar, vilda vatten och spegelblanka kanaler.

"Den Bohuslänska naturen är vackrast i världen"

Fotograf: Roger Borgelid

9. Världens bästa skaldjur

Hummer, kräfta, ostron, räkor och musslor – i Bohuslän kan du njuta av skaldjur i världsklass. Bortanför det Bohuslänska sommarlivet hittar du mer av det genuina Bohuslän; det salta, karga och vindpinade lugnet. Följ med ut på saltstänkt skaldjursfiske med tillredning och avnjutning av skaldjur i världsklass. 

10. Dalsland - Europas närmaste vildmark

Landskapet är litet, men det är bara till ytan, för mellan Vänerns obrutna horisont, Norges berg, Värmlands skogar, Bohusläns klippor och Västergötlands kulturlandskap ryms ett helt universum av variation. Här finns ett sjösystem i absolut världsklass, berg och dalar, storskog och småskog, med vindskydd, tältplatser, vandringsleder och dagsturer. Om du har kängor, löparskor, cykel eller paddel spelar ingen roll, här finns något för alla.

Fotograf: Roger Borgelid

11. Världens vackraste vattenvägar 

Det är något magiskt med Dalslands kanal! Kanalen tar dig till hjärtat av Sveriges sjörikaste landskap genom ett pärlband av stora och små sjöar, vikar, fjordar och bi-leder som binds samman av ca 12 km grävd/sprängd kanal. Kanalens stora sevärdhet, Akvedukten i Håverud är en sevärdet du inte får missa. Akvedukten är den enda plats i hela Europa där landsväg, järnväg och vattenväg möts.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

12. Upplevelserika Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges mest kända besöksmål och har utsetts till årtusendets svenska byggnadsverk. Längs den 190 kilometer långa kanalen finns 58 slussar och många museer, matställen och övernattningsmöjligheter. Upplev kanalen med egen båt, passagerarbåt, på cykel eller till fots. 

13. Fantastisk naturupplevelser vid Hornborgasjön 

Upplev årets stora skådespel - trandansen vid Hornborgasjön. I månadsskiftet mars/april varje år anländer tusentals tranor för att rasta och dansa vid en av Sveriges bästa fågelsjöar; Hornborgasjön. Men det är inte bara tranor som kommer lång väga ifrån, hit kommer även ca 150 000 besökare, för att uppleva vårens stora skådespel.

Fotograf: Jesper Anhede

14. Unika råvaror

Bördiga slätter med sjöar i inlandet och salta hav längs med kusterna. Landskapen i Västsverige stoltserar med stor rikedom av unika och intressanta råvaror som överraskar.

Fotograf: Jesper Anhede

15. Godaste fikat

Vi gillar inte bara fika, vi älskar fika! Njut av gofika i någon av alla White Gudie Caféer som finns i Västsverige, följ med på Fikavandring i Kaféstaden Alingsås eller upptäck ett smultronställe nära dig med hembakt och nybryggt kaffe.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

16. Evenemang med det lilla extra 

Här hittar du evenemangen som känns lite extra bra i magen. Evenemang som är värda en resa. Skördefester, konstnätter, festivaler och mycket mycket mer. Planera in i kalendern redan nu!

Fotograf: None