({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jonas Ingman

Alingsås – småstaden med kaféer, shopping och parker

Endast en halvtimme från Göteborg ligger Alingsås – den mysiga småstaden med mycket att göra för hela familjen. Här duggar kaféerna tätt bland innergårdar, shoppingstråk och vackra parkmiljöer.

På gång!

Så tar du dig till Alingsås

Alingsås ligger nära sjön Mjörn, knappt fem mil nordost om Göteborg. Det snabbaste och enklaste sättet att ta sig till Alingsås är med tåget. Med Västtåget tar du dig från Göteborgs centralstation till Alingsås på mindre än en halvtimme.

Sök i To Go Reseplanering

 

Trivsam stad med lång fikahistoria

Alingsås är en trivsam trästad där mycket av den gamla bebyggelsen har bevarats. Lillån rinner genom centrum och i den strosvänliga stadskärnan hittar du många mysiga innergårdar och unika butiker att besöka.

Inte helt oväntat är det just fikatraditionen som lockar många till Alingsås. Här i Sveriges fikahuvudstad kantas smala kullerstensgator av snickarglada trähus med konditorier och bagerier i nästan varje gatuhörn. Det finns ett trettiotal kaféer, varav de äldsta daterar tillbaka till slutet av 1800-talet. Längre ner på sidan finns en lista över stadens främsta kaféer. Och vill du ha en historielektion kan du läsa mer här om hur Alingsås blev Sveriges fikahuvudstad.

 

Tre kaféer att besöka i fikahuvudstaden Alingsås

 

Nygrens café

Ett mysigt och hemtrevligt café beläget i gemytlig äldre magasinsbyggnad. Här bakas allt på plats med mängder av kärlek och självklart är bröd och bakverk gjorda av finaste råvaror. Ekologiskt är själen i både mat och bakverk, som också består av flera alternativ för de med specialkost såsom gluten och laktosfritt. 

  • Caféet erbjuder: Hembakt bröd, bak- och kakverk, gamla och nya svenska klassiker, sallader och smörgåsar med mycket grönt.
  • Kuriosa: Nygrens café ligger inne på en historiskt intressant innergård som på 1700-talet inrymde både gästgiveri och handelsverksamhet.

 

Nolbygård ekobageri och kafé

Ett stenkast från Alingsås stadskärna ligger Nolbygårds Ekobageri & Kafé. Här njuter du av ekologiskt bröd och andra läckerheter i en tidstypisk miljö, där allt från dåtidens vackra tapetmönster till möblemanget bidrar till att bevara och lyfta fram husets hundraåriga historia.

  • Caféet erbjuder: Luncher och fikabröd som är bra både för dig och miljön. 
  • Kuriosa: Nolbygård Ekobageri och Kafé är en del av "Hållplats Nolbygård". Det är en plats där social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är en ledstjärna för verksamheterna på gården. 

 

Ekstedts bageri och café

Ekstedts Bageri & Café bakas allt från grunden med fokus på det traditionella hantverket där bra råvaror och tid, är de viktigaste ingredienserna. Här finns anor från 1886 som skapar en mysig historisk stämning. Njut av allt från nygräddat bröd till traditionella svenska småkakor, kondiskakor och bakelser. 

  • Caféet erbjuder: Fika på den gemytliga lilla serveringen eller när vädret tillåter på den generösa innergården precis i anslutning till det egna bageriet. Är kaffe inte något för dig? Ekstedts har ett stort urval av lösviktste att välja mellan.
  • Kuriosa: Innergården på Ekstedts Bageri & Kafé tar emot 120 personer. Kaffet som serveras mals på plats och det är alltid nyrostat från lokala Alingsås Kafferosteri.
 

 

Åk med en hundraåring

Ett historiskt resmål är Gräfsnäs slottsruin och park som ligger två mil norr om staden. Sommartid är platsen fylld av marknader, fester och artistframträdanden. Då är även kaféet öppet och den intilliggande badplatsen ett uppskattat utflyktsmål för alla badsugna familjer.

Anten-Gräfsnäs museijärnväg

En ånglokstur längs Anten-Gräfsnäs museijärnväg är en riktig lusttur med utsikt över sjön Anten. När tåget stannar till för att fylla på vatten i Kvarnabo kan du passa på att titta närmare på det nästan 100 år gamla ångloket. Res under sommartid eller juletid då ångloksturen förvandlas till en sprakande Tomteresa.


Slottspark och vattenpalats

I västra delarna av centrum ligger Nolhaga slottspark, en oas med lummig grönska, vackra skulpturer och perfekta picknickytor. Mitt i parken tronar Nolhaga slott, byggt i italiensk nyrenässansstil år 1880. Titta in i djurparken Barnens Lantgård, som är gratis att besöka och som samlar flera utrotningshotade lantraser och gott om fågelarter. Här finns även nyöppnade Nolhaga Parkbad – ett vattenpalats med bassänger, upplevelsebad, relaxavdelning och kafé.


Ångbåtstur med Herbert

Boka en tur med Ångbåten Herbert på Alingsås största sjö Mjörn, en klassiker sommartid. Kika in i det gamla originalmaskineriet med högintressant historia, samtidigt som du kluckar förbi mysiga vikar och bryggor att landstiga på. Visste du att Mjörn har en egen uttalad republik? Det stämmer, den unika ögruppen Republiken Risön har både nationalsång och egen valuta. Boka din biljett på: www.herberts.se


Shoppa i mysiga gårdsbutiker

Trots att Alingsås är en förhållandevis liten stad finns det gott om shoppingställen här. I centrum ligger små butiker bland pastellfärgade trähus och kullerstensbelagda gator, och i utkanterna finner du de välkända kedjorna på något av stadens handelsområden. Dessutom finns det flera mysiga gårdsbutiker att upptäcka för dig som söker antikt och unikt.

Fotograf: Göran Åkesson


Upptäck jättegrytor i Brobacka

I Brobacka naturreservat finner du ett av landets största fält för jättegrytor. Det var vid istidens avslutning som älvarnas mäktiga krafter skapade ett 40-tal svarvningar i naturen, det vill säga jättegrytor. Bästa sättet att upptäcka grytfältet är genom att följa den 1,5 kilometer långa vandringsled som leder fram till två spännande utsiktsplatser. Den ena över sjön Anten och Brudsängen med den spännande historian om nålsögat samt den andra på Räknebergets topp med en storslagen vy över sjön Mjörn, som också är den perfekta selfieplatsen.

 

Psst! Stanna gärna en dag extra!

Vill du stanna över natt rekommenderas Grand Hotel Alingsås, precis intill järnvägsstationen.

 

Strax utanför Göteborg

Strax utanför Göteborg finns mycket spännande att se och göra. Utforska skärgården kring Hönö, Marstrand, Styrsö, Donsö och Vrångö. Eller gör ett besök inåt landet till Gunnebo slott, Alingsås, Floda och Nääs.

 

På gång!

Så tar du dig till Alingsås

Alingsås ligger nära sjön Mjörn, knappt fem mil nordost om Göteborg. Det snabbaste och enklaste sättet att ta sig till Alingsås är med tåget. Med Västtåget tar du dig från Göteborgs centralstation till Alingsås på mindre än en halvtimme.

Sök i To Go Reseplanering

Andra har också läst: