({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Höstlov i Alingsås

Fotograf: Jonas Ingman

Höstlovet på en budget – 23 tips på plånboksvänliga aktiviteter

Höstlovet ska självklart vara en rolig händelse för alla, oavsett storlek på plånboken. Så här kommer våra bästa tips på plånboksvänliga aktiviteter för höstlovet.

 

1. Lek i Skrotnisses verkstad

TROLLHÄTTAN. Trollhättan har blivit känd som en riktig lekplatsstad. Här finns flera fantasifulla lekplatser med olika teman. Du kan bland annat mecka med bilarna i Roy och Rogers mack, hälsa på hos Glass-Oskar, utforska jättevalen och ta en tur ut i rymden. Fantasin sätter inga gränser! Läs mer om Trollhättans lekplatser här.

2. Klia en minigris på magen

LYSEKIL. Minigrisarna på Toric Farmlodge utanför Lysekil älskar att bli kliade på magen. Det är lätt att förstå varför det kallas för ”kelgris” när man träffar grisfamiljen Carola, Nasse och kultingarna. På gården finns även ponnyer, kaniner, katter, getter, höns och marsvin. Det finns också ett café. Öppet under höstlovet 3-5 november.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

3. Gör ett besök till Hornborgasjön

SKARABORG. Varje vår dansar tusentals tranor in våren vid Hornborgasjön, men platsen bjuder på betydligt mer än så. Gör ett besök till naturum för att lära dig mer om den unika sjön och dess natur. Här möter du kunniga guider och hittar flera aktiviteter för barn.

4. Lär dig skillnaden mellan eka, snipa och julle

UDDEVALLA. För mer än hundra år sedan var ekan den vanligaste allround-båten och den ägdes av nästan alla hushåll utmed Västkusten. Därtill fanns det snipor och jullar – men vad är egentligen skillnaden mellan dessa båttyper?

I Båthallen på Bohusläns museum i Uddevalla finns en fin samling med gamla allmogebåtar från 1800-talet och här kan barnen lära sig allt om båtliv, fiske och det farliga livet utmed kusten förr i tiden.

Fotograf: Jonas Ingman

5. Rasta käpphästen på Nääs

LERUM. Området kring Nääs slott utanför Lerum har mycket att utforska. I slottsparken finns en terrängbana för käpphästar (ta med egen ”häst” eller hyr en i receptionen), gungor, en balansbana och en 450 meter lång labyrint att springa i.

6. Ta en titt i Billingetrollets grotta

SKÖVDE. Skogsmulleriket på Billingen är en riktig familjefavorit och ett uppskattat sätt för barnen att lära sig mer om djur och natur. Här kan du gissa bajset i Skogsmulles koja, träna balansen vid Fjällfinas kåta, provsitta Billingetrollets trolltron och mycket annat.

Passa på att vandra den vackra Trollstigen på 2,6 kilometer. Utmed stigen finns lådor med uppdrag som Billingetrollet vill att du ska utföra. Ett roligt äventyr!

Fotograf: Gustaf Elias

7. Åk på tidsresa till bronsåldern

TANUM. På Vitlycke museum i Tanum kan du spana in några av Sveriges mest kända hällristningar och göra en tidsresa tillbaka till bronsålderns spännande värld. Följ med en guide eller gå på egen promenad bland bronsåldersbyggnaderna.

8. Hitta den bästa grillplatsen mellan Vänern och Vättern

SKARABORG. Mysfaktorn är väl sällan så hög som när hela familjen samlas runt en sprakande eld med korv och marshmallows i ryggsäcken. Tänk bara på att elda säkert. Här hittar du tips på bra grillplatser runt om i Skaraborg.

Fotograf: Jesper Anhede

9. Mys med djuren på Mösseberg

FALKÖPING. Påfåglar, höns, afrikanska dvärggetter, kaniner, grisar, dovhjortar, åsnor, minishetlandsponnyer och alpackor. På Mössebergs djurpark i träffar du en härlig blandning av små och stora djur.

Det är lätt att spendera en hel dag uppe på Mösseberg. Förutom djurparken finns en häftig äventyrslekplats, trampbilar, MTB-stigar, motionsspår och en discgolf-bana.

10. Klappa sjöstjärnor

STRÖMSTAD/KOSTER. På naturum Kosterhavet finns ett klappakvarium där du får närkontakt med några av Kosterhavets djur. Här kan du även få kartor till vandringsleder, låna en upptäckarväska och ta del av en fascinerande utställning för alla åldrar. Gratis inträde! För att ta dig hit tar du Kosterbåten från Strömstad ut till Sydkoster. 

11. Lös klurigheter med Birger Uggla

SKARA. Gå en kulturvandring där hela familjen hjälper Birger Uggla att lösa klurigheter och lära sig mer om Skaras fascinerande historia. Vid varje kulturplats finns en skylt med en QR-kod som leder till en fråga.

Gör även ett besök till Bokäventyret för att delta i höstlovsaktiviteter, såsom höstpyssel, ansiktsmålning, vandrande teater och pyjamasparty. OBS! Entré till Bokäventyret 40 kr för barn och 50 kr för vuxna. Missa inte kaféet Lilla Holken där du kan ta en paus och njuta av en lättare fika.

12. Cykla mountainbike i en bikepark

VÄSTSVERIGE. Du som har en egen mountainbikecykel har flera cykelparker att utforska. Några tips är pumptrackbanan på Lassalyckan i Ulricehamn, Lagunen Bikepark med en kids zone utanför Strömstad och Billingen Bikepark i Skövde. Alla cykelparker är gratis att cykla på!

Fotograf: Mats Lind

13. Vandra Rosenstigen i Varnhem

VARNHEM/SKARA. Den 2 kilometer långa Rosenstigen är en charmig vandringsled med mycket spännande att titta på för barnen. Bland annat går du över en å på en gammal stenbro och på små kalkstenstrappor. Missa inte att kliva in i Varnhems Klosterkyrka och Kata Gård.

Här kan du hitta fler vandringsleder i Västsverige som passar bra för kortare dagsturer.

14. Jaga storslagna utsiktsplatser

SKARABORG. Jättadalen på Billingen, Hallebergs rasbranter, Ålleberg, stenbrottet på Kinnekulle, Ryds grottor… ja, listan över storslagna utsiktsplatser på bergen i Västergötland kan göras lång. Det världsunika platåbergslandskapet är Sveriges första Unesco Globala Geopark och det är såklart helt gratis att utforska.

Fotograf: Jonas Ingman

15. Besök ett Mini-Zoo

TIBRO. Tibro Mini-Zoo är ett omtyckt utflyktsmål för hela familjen. Här får ni bekanta er med getter, får, höns, grisar, fåglar, kaniner, marsvin och ankor i en mysig miljö. Inne på området finns grillplats och flera fina fikaplatser för en picknick.

16. Barnens Lights in Alingsås

ALINGSÅS. Ljusevenemanget Lights in Alingsås har blivit en riktig västsvensk höstklassiker. Från slutet av september till början av november kan du beundra de vackra ljusinstallationerna i mysiga Alingsås, och som vanligt har barnen en alldeles egen del av slingan – skapad med hjälp av barn och för barn. Evenemanget är gratis!

17. Aktivera familjen på en lantgård

UDDEVALLA. På Emaus Langård kan du leka, promenera, ha picknick eller delta i olika aktiviteter. Det finns en lekplats och uteleksaker att låna som kubb, luffarschack, tramptraktorer och käpphästar. Runt lantgården leder en rullstols- och barnvagnsvänlig stig med tipspromenad. 

18. Äventyr på hemmaplan - ge dig ut på vandringstur

VÄSTSVERIGE. Planera för en vandringsupplevelse i Västsverige. Här hittar du tips på 30 vandringsturer som du kan uppleva över dagen. Lederna tar dig genom regionens varierande natur med Västergötlands böljande kulturlandskap, Dalslands vidsträckta vyer och Bohusläns kustmiljöer. Utmed vägen hittar du caféer, restaurang, sevärdheter och boenden - allt för att göra din upplevelse till det bästa.

Fotograf: Lukasz Warzecha

19. Lär dig leva som en boende

VÄSTSVERIGE. Träffa, klappa och mys med djuren som lever på en lantgård på någon av 4H-gårdarna som finns i Västsverige - Odenslunds 4H-gård i Borås, Tånga Heds 4H-gård i Vårgårda och i Göteborg finns 4H-gård i Tolsered en i Kättilsröds. Här får du lära dig om djuren på en lantgård, testa på livet som en boende och rida på ponnys. 

20. Trix och hopp på actionparks

TROLLHÄTTAN. Gör ett besök på Skate- och aktivitetsparken i Trollhättan, parken är öppen för alla, alla dagar i veckan. Skateparken är en stor betongpark med kanter och lutning, räcker och en ramp som är inspirerad av en backyard pool att åka och surfa i. På banor nybyggda under 2017 kan du åka kickbike, cykel, inlines och skateboard. I parken finns också en särskild pumptrack-bana för cykel med kullar och doserade kurvor. Här finns även Trollhättans första käpphästbana. Området för käpphästar har två paddockar varav en är för dressyr och den andra är uppbyggd som en riktig hoppbana. 

GÖTEBORG. Bakom biosalongen Bergakungen i Göteborg hittar du närmare 2000 kvadratmeter böljande landskap i betong. Ett måste att besöka för alla actionsportare med gropar, hopp, kanter och hinder för alla som åker skateboard, kickbike av trickmodell, inlines och BMX. Här finns också en mindre läktare och ett litet torg med bänkar att pausa på.

21. Hälsa på hos djuren på Gunnebo lantgård

MÖLNDAL/GÖTEBORG. Gunnebo slott utanför Göteborg bjuder på trevliga omgivningar för lek, promenader och möjlighet att träffa djur. På slottets lantgård finns bland annat kaniner, hönor och ankor.

22. Dagsutflykt till Göteborgs skärgård

Ta en promenad bland skärgårdsvillorna på Brännö, Styrsö eller Vrångö. Att ta sig ut med färja till de södra öarna i Göteborgs skärgård kostar inte mer än en vanlig spårvagnsbiljett hos Västtrafik. Glöm inte att packa picknick-korgen!

Fotograf: Andreas Olsson

23. Lek loss på en lekplats 

GÖTEBORG. Besök någon av Göteborgs många lekplatser. Här finns något för alla åldrar, både barn och vuxna. I Slottsskogen ligger Plikta, som är ett av Göteborgs första utflyktslekplats, här finns en fantasifull miljö som lockar till lek och rörelse. I samma kan ni ge er på upptäcktsfärd via en slingrande stig i Azaleadalen naturlek som tar dig upp till bergets topp och på vägen finns olika stationer där insekter och andra djur bor. Ta spårvagnen till hållplats Ringön på Hisingen. Här ligger den nyinvigda Jubileumsparkens, en utflyktslekplats där du kan leka på och med ett tjugotal fantasifulla och färgglada lekskulpturer

Se fler budgettips i Göteborg.

Hitta fler höstlovsaktiviteter i Västsverige