({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Fotograf: Jonas Ingman

Höstlovet på en budget – 19 tips på gratis-aktiviteter

Höstlovet ska självklart vara en rolig händelse för alla, oavsett storlek på plånboken. Så här kommer våra bästa tips på gratis-aktiviteter för höstlovet.

 

1. Lek i Skrotnisses verkstad

Trollhättan har blivit känd som en riktig lekplatsstad. Här finns flera fantasifulla lekplatser med olika teman. Du kan bland annat mecka med bilarna i Roy och Rogers mack, hälsa på hos Glass-Oskar, utforska jättevalen och ta en tur ut i rymden. Fantasin sätter inga gränser! Läs mer om Trollhättans lekplatser här.

2. Klia en minigris på magen

Minigrisarna på Toric Farmlodge utanför Lysekil älskar att bli kliade på magen. Det är lätt att förstå varför det kallas för ”kelgris” när man träffar grisfamiljen Carola, Nasse och kultingarna. På gården finns även ponnyer, kaniner, katter, getter, höns och marsvin. Det finns också ett café. Öppet under höstlovet 3-6 november.

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

3. Gör ett besök till Hornborgasjön

Varje vår dansar tusentals tranor in våren vid Hornborgasjön, men platsen bjuder på betydligt mer än så. Gör ett besök till naturum för att lära dig mer om den unika sjön och dess natur. Här möter du kunniga guider och hittar flera aktiviteter för barn.

4. Lär dig skillnaden mellan eka, snipa och julle

För mer än hundra år sedan var ekan den vanligaste allround-båten och den ägdes av nästan alla hushåll utmed Västkusten. Därtill fanns det snipor och jullar – men vad är egentligen skillnaden mellan dessa båttyper?

I Båthallen på Bohusläns museum i Uddevalla finns en fin samling med gamla allmogebåtar från 1800-talet och här kan barnen lära sig allt om båtliv, fiske och det farliga livet utmed kusten förr i tiden.

Fotograf: Jonas Ingman

5. Rasta käpphästen på Nääs

Området kring Nääs slott utanför Lerum har mycket att utforska. I slottsparken finns en terrängbana för käpphästar (ta med egen ”häst” eller hyr en i receptionen), gungor, en balansbana och en 450 meter lång labyrint att springa i.

6. Ta en titt i Billingetrollets grotta

Skogsmulleriket på Billingen är en riktig familjefavorit och ett uppskattat sätt för barnen att lära sig mer om djur och natur. Här kan du gissa bajset i Skogsmulles koja, träna balansen vid Fjällfinas kåta, provsitta Billingetrollets trolltron och mycket annat.

Passa på att vandra den vackra Trollstigen på 2,6 kilometer. Utmed stigen finns lådor med uppdrag som Billingetrollet vill att du ska utföra. Ett roligt äventyr!

Fotograf: Gustaf Elias

7. Spå in i framtiden

Man kan spå i nästan allting – kråkkrax, granbarr, kaffe eller klassiska spåkort. På Västergötlands museum i Skara bjuds alla barn i åldern 9-12 in till en magisk workshop under höstlovet. Tillsammans med författaren Tuvalisa Rangström diskuterar ni dåtidens häxkonst och lär er de bästa spådomstipsen.

8. Åk på tidsresa till bronsåldern

Vitlycke museum i Tanum kan du spana in några av Sveriges mest kända hällristningar och göra en tidsresa tillbaka till bronsålderns spännande värld. Följ med en guide eller gå på egen promenad bland bronsåldersbyggnaderna.

9. Gör en grillutflykt i Skaraborg

Mysfaktorn är väl sällan så hög som när hela familjen samlas runt en sprakande eld med korv och marshmallows i ryggsäcken. Tänk bara på att elda säkert. Här hittar du tips på bra grillplatser runt om i Skaraborg.

Fotograf: Roger Borgelid

10. Mys med djuren på Mösseberg

Påfåglar, höns, afrikanska dvärggetter, kaniner, grisar, dovhjortar, åsnor, minishetlandsponnyer och alpackor. På Mössebergs djurpark träffar du en härlig blandning av små och stora djur.

Det är lätt att spendera en hel dag uppe på Mösseberg. Förutom djurparken finns en häftig äventyrslekplats, trampbilar, MTB-stigar, motionsspår och en discgolf-bana.

11. Klappa sjöstjärnor

naturum Kosterhavet finns ett klappakvarium där du får närkontakt med några av Kosterhavets djur. Här kan du även få kartor till vandringsleder, låna en upptäckarväska och ta del av en fascinerande utställning för alla åldrar. Gratis inträde!

12. Lös klurigheter med Birger Uggla

I Skara finns en kulturvandring där hela familjen hjälper Birger Uggla att lösa klurigheter och lära sig mer om Skaras fascinerande historia. Vid varje kulturplats finns en skylt med en QR-kod som leder till en fråga.

Gör även ett besök till Bokäventyret för att delta i höstlovsaktiviteter, såsom höstpyssel, ansiktsmålning, vandrande teater och pyjamasparty. OBS! Entré till Bokäventyret 40 kr för barn och 50 kr för vuxna.

13. Cykla mountainbike i en bikepark

Du som har en egen mountainbikecykel har flera cykelparker att utforska. Några tips är pumptrackbanan på Lassalyckan i Ulricehamn, Lagunen Bikepark med en kids zone utanför Strömstad och Billingen Bikepark i Skövde. Alla cykelparker är gratis att cykla på!

Fotograf: Mats Lind

14. Vandra Rosenstigen i Varnhem

Den 2 kilometer långa Rosenstigen är en charmig vandringsled med mycket spännande att titta på för barnen. Bland annat går du över en å på en gammal stenbro och på små kalkstenstrappor. Missa inte att kliva in i Varnhems Klosterkyrka och Kata Gård.

Här kan du hitta fler vandringsleder i Västsverige som passar bra för kortare dagsturer.

15. Hälsa på hos djuren på Gunnebo lantgård

Gunnebo slott utanför Göteborg bjuder på trevliga omgivningar för lek, promenader och möjlighet att träffa djur. På slottets lantgård finns bland annat kaniner, hönor och ankor.

16. Jaga storslagna utsiktsplatser

Jättadalen på Billingen, Hallebergs rasbranter, Ålleberg, stenbrottet på Kinnekulle, Ryds grottor… ja, listan över storslagna utsiktsplatser på bergen i Västergötland kan göras lång. Det världsunika platåbergslandskapet är Sveriges första Unesco Globala Geopark och det är såklart helt gratis att utforska.

Fotograf: Jonas Ingman

17. Besök ett Mini-Zoo

Tibro Mini-Zoo är ett omtyckt utflyktsmål för hela familjen. Här får ni bekanta er med getter, får, höns, grisar, fåglar, kaniner, marsvin och ankor i en mysig miljö. Inne på området finns grillplats och flera fina fikaplatser för en picknick.

18. Barnens Lights in Alingsås

Ljusevenemanget Lights in Alingsås har blivit en riktig västsvensk höstklassiker. Från slutet av september till början av november kan du beundra de vackra ljusinstallationerna i mysiga Alingsås, och som vanligt har barnen en alldeles egen del av slingan – skapad med hjälp av barn och för barn. Evenemanget är gratis!

19. Dagsutflykt till Göteborgs skärgård

Ta en promenad bland skärgårdsvillorna på Brännö, Styrsö eller Vrångö. Att ta sig ut med färja till de södra öarna i Göteborgs skärgård kostar inte mer än en vanlig spårvagnsbiljett hos Västtrafik. Glöm inte att packa picknick-korgen!

Se fler budgettips i Göteborg.

Fotograf: Jonas Ingman

Hitta fler höstlovsaktiviteter i Västsverige