({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Två barn på en brygga.

Fotograf: Martina Söderhielm

Matreportage i Dalsland med Martina Söderhielm

En solig sensommarmorgon packade vi bilen och gav oss iväg för en roadtrip till Dalsland, för att uppleva en för oss hittills dold pärla i vårt avlånga land. Det vi snabbt konstaterade är att sensommar och skördetid i Dalsland är magiskt på så många sätt – sjöarna, ljuset, skogarna, maten och människorna!

 

Den ekologiska gården Engsro Gård 

Första stoppet blev Engsro Gård utanför Brålanda. Vi klev ur bilen och möttes av ett gäng kossor bligandes från hagen, faluröda väggar, sus från träden och ett varmt välkomnande av David Geets - kanske mer känd som ”den franske kocken”  i Brålandatrakterna.

Barnen hittade genast en riktigt svängig gunga i ett högt träd och vi vuxna fick lite tid att följa med till Davids odlingar. För mig som hobbyodlare var det en stor inspiration att få se Davids arbete och höra honom berätta om hur han växel-odlar och planerar så att det snabbt går att så nya grödor när en sort tar slut, för att maximera skörden under säsongen. Så ska jag också försöka tänka när det är dags att planera nästa års köksträdgård!

Engsro Gård


"Att uppleva den lokala maten, där det är så nära från jord till bord att du bokstavligt talat sitter i odlingarna när du äter, är en häftig känsla, och extra kul är det att uppleva detta genom sina barns ögon."

Martina Söderhielm

Strax intill odlingarna fick vid slå oss ner vid ett vackert dukat bord, självklart var porslinet också lokalproducerat. Vi bjöds på en spännande trerätters lunch med lokala råvaror. Det mest spännande, enligt mig, var desserten – en långlagrad ost från Bryggeriet i Götene tillsammans med närodlade blåbär. En riktigt oväntad succékombo!

Jenny Ståhlberg från Billingehus, som gästspelade i köket denna dag, såg till att barnen fick händerna fulla med nyplockade, stora blåbär från en blåbärsodling som ligger bara några kilometer bort från Engsro.

Att uppleva den lokala maten, där det är så nära från jord till bord att du bokstavligt talat sitter i odlingarna när du äter, är en häftig känsla, och extra kul är det att uppleva detta genom sina barns ögon. När de förstår sammanhanget, hur det vi har på tallriken faktiskt har hamnat där - det är en häftig upplevelse!


Bara några minuters gångväg bort från Engsro ligger Eventorps Gård

Eller ”Hallonriket” som barnen kallade det. På Eventorps Gård odlas nämligen de största, mest perfekta hallon vi någonsin skådat och smakat! Vi fick följa med in och kika i de stora odlingstunnlarna med långa rader av hallon, det var en upplevelse bara det!

Därefter blev det våffelfika med hallon och grädde och till det ett glas iskallt hallonsaft, såklart. Kanske den godaste hallonsaft jag smakat, med perfekt sötma och den där riktiga hallonsmaken, precis som den goda hemkokta saften man minns från barndomen.

Eventorps gård

Här finns det också massor av söta gårdsdjur, till barnens stora förtjusning. Vi hälsade på kaniner, getter, hönor, minigrisar, åsnor, minishettisar och alpackor.

Under tiden barnen var upptagna av djur och roliga leksaker, passade jag på att smita in i den välfyllda gårdsbutiken, med massor av hallonprodukter såklart. Hallonlakrits-sirapen ringlad över vaniljglass kan jag verkligen rekommendera. Eventorps Gård är verkligen ett toppenställe och ett bra utflyktsmål för hela familjen!

Övernattning hos Upperud 9:9

Efter dagens trapatser landade vi på hotellet Upperud 9:9 där vi skulle bo för natten. Hotellbyggnaden är ursprungligen en gammal silo, som Kerstin Söderlund och hennes familj varsamt har renoverat och byggt om till ett superfint hotell, restaurang och café.

Vi fick ett helt fantastiskt hotellrum med snygga, medvetna färgval och vacker inredning, enorm takhöjd och fransk balkong ut mot den glittrande sjön.

Fotograf: Martina Söderhielm

Eftermiddagssolen strålade så vi bytte snabbt om till badkläder och gav oss ner till badbryggan för ett dopp! Precis vid bryggan finns en bastu med vacker utsikt över sjön. Här infann sig verkligen lugnet och vi satt länge på bryggan och filosoferade i dagens sista strålar. Det är verkligen något magiskt med sjöarna i Dalsland, så lugna och rogivande.

Sen var det dags för middag! Vi tog plats i den charmiga lilla matsalen och serverades en färgsprakande meny med lokala råvaror och massor av grönsaker i alla dess färger! En fin komponerad måltid där ”äta med ögat” verkligen var ett uttryck som passade bra in. Det märks verkligen att gänget på Upperud 9:9 kan sitt mathantverk och har kunskap om hur man använder det allra bästa råvarorna som är i säsong.

Innan läggdags tog vi en liten promenad längs sjökanten, satte oss på det stora trädäcket som vetter ut mot sjön, dinglade med benen över vattnet och njöt av lugnet i den varma sensommarkvällen.

På morgonen gick Jacob ner och tog ett dopp innan frukost. Jag fångade honom på bild uppe från hotellrummet. Ett spegelblankt vatten i total tystnad. Vackert!

Upperud 9:9

Hotellfrukost brukar ju alltid smaka gott, men den här frukosten var verkligen utöver det vanliga. Sån skillnad det blir när någon lagt ner så mycket kärlek i det som serveras. Gröten dekorerad med små ringsblomsblad, det goda hembakade brödet och buffén dekorerad med nyplockade blommor. Det är små detaljer som gör den stora skillnaden! 

Mätta och belåtna gav vi oss iväg på nästa äventyr! Vi hade nämligen en tid att passa, en avgång med kanalbåten från akvedukten i Håfverud. På vägen hämtade vi upp en korg med gofika från Brukets Godaste i Fengersfors, bullar och mackor gräddade i vedeldad stenugn. Den snurrade kardemummabullen seglade snabbt upp som min favorit!


Båttur på Dalslandskanal & Håfverud

Framme i Håfverud var det dags att kliva på båten. Det var riktigt spännande för hela familjen att vara med om slussningen i flera steg som tog oss uppåt i Dalslands kanal. Vilket arbete det måste varit med att planera och bygga dessa slussar en gång i tiden!

Efter de lite smått hissnande slussningarna gled vi ut i den blanka kanalen på en fin båttur i Dalslands kanal.

För att sen komma tillbaka till Håfverud testade vi såklart att åka rälsbuss – ett måste när man är i Dalsland. Det söta lilla retro-tåget tog oss genom det vackra landskapet och den trevliga konduktören bjöd in vår femåring att stå med framme i loket och lät henne tuta högt när vi var framme på stationen. Oj så hon skrattade!

Håverud

Vid akvedukten i Håfverud är det mysigt att strosa runt bland de fina byggnaderna och de små butikerna och restaurangerna längs slussområdet. Man kan verkligen förstå att detta är en av Dalslands med besökta sevärdheter. Här finns också ett stort Visit Dalsland Center med turistinfo, utställningar och butik med lokal mat och hantverk.

Resans slutdestination blev Nuntorp gård

Sista besöket på vår resa blev Nuntorp Gård, en gård som sedan 40-talet har bedrivit skolverksamhet och utveckling inom den gröna näringen. Men idag är Nuntorp också ett jättemysigt utlfyktsmål med massor av aktiviteter, restaurang, café och en stor gårdsbutik med namnet Skafferiet – ett väldigt passande namn då de har samlat stora delar av  Västsveriges fantastiska, lokalproducerade skafferi här, allt från mjöl och honung till charkuterier och sjöpungstonic. En superfin butik där vi passade på att köpa med oss massa godsaker hem!

Fotograf: Martina Söderhielm

Vi passade på att fylla magarna med en god blåbärspaj innan vi hoppade in i bilen för den sista resan hemåt.

Väl hemma, mätta och belåtna i både mage och själ, konstaterade vi att Dalsland var så mycket mer än vad vi trodde och det finns så mycket mer att uppleva och upptäcka i detta vackra landskap. Med andra ord, vi kommer definitivt tillbaka!