({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

UNESCO Globala Geopark

Platåbergslandskapet mellan Vänern och Vättern

UNESCO Globala Geopark ligger mellan Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern, och består enkelt uttryckt av Västgötaslätten och de femton platåberg som ramar in området. Årmiljoner av geologiska händelser har format det unika platåbergslandskapet och den stora variationen av naturtyper vilket i sig har bidragit till spännande kultur- och industrihistoriska miljöer.

7 platåberg att besöka

Trots bergens gemensamma nämnare är varje berg unikt. Siluett, natur och historia skiljer sig från berg till berg. Här har vi samlat de platåberg som erbjuder möjlighet till ett större utbud av aktiviteter såsom vandrings- och cykelleder, sevärdheter, besöksmål, kaféer, restauranger och boenden.

Geoparksrundor

Rundorna i platåbergens geopark kan upplevas året om i din egen takt. Här kan du fördjupa dig i det tema som du är mest intresserad av. Är det hur bergen använts som levebröd under tidernas gång? Eller vill du njuta av hänförande utsikter? Håll koll på den här sidan - fler turer är på gång!

En person står framför Silverfallet, det är vintertid och fallet har frusit.

Vinterrunda

Snötyngda granar i djupa skogar, frusna vattenfall som tagna ur en saga och snötäckta mossar som gjorda för härlig skidåkning.

Kvinna som står med ryggen mot kameran och kikar ut över en vacker utsikt.

Utsiktsplatser

På platåbergen kan du som besökare få storslagna skönhetsupplevelser. Här hittar du en variationsrik natur, men också de mest betagande utsiktsplatserna. 

En grotta med inslag av orange på väggarna

Bergen som levebröd

Följ med på en spännande rundresa där du lär dig mer om vilka ekonomiska och emotionella band som funnits mellan bergen och lokalbefolkningen.

Kulturlandskapet mellan bergen

Sakta har platåbergslandskapet förändrats – från urtid till nutid. Efter istiden blev området kring platåbergen betydande för rikets utveckling. Stenen blev till levebröd för människan och högkulturer växte fram vilket har resulterat i ett landskap fyllt av värdefull kultur- och industrihistoria.
Klicka på bilderna för tips på spännande besöksmål i platåbergslandskapet.

Vad är en geopark?

Geoparken har geologiska fenomen och platser som bara finns här eller på ett fåtal platser i världen.
Platåbergens Geopark är 3690 km2 stort och Sveriges första Unesco globala geopark. Den innefattar nio kommuner i Västra Götaland: Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skövde, Skara och Falköping. Det finns 177 stycken Unesco globala geoparker i 46 länder och några av parkens många uppgifter är att:

  • sprida kunskap om de geologiska värden som finns i området.
  • berätta om sambandet mellan geologi och natur-och kulturarv.
  • utveckla besöksnäringen och turismen i området på ett hållbart sätt.
  • öka förståelsen kring hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet.

Filmtajm

Relaterat innehåll