({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

9 utflyktstips för våräventyret

Möt våren i Skövde

Välkomna våren med en härlig dagsutflykt och upptäck en mängd olika natur-och kulturupplevelser, aktiviteter och små mysiga gårdsbutiker och caféer. Utflykter som hör våren till helt enkelt. 

Ryds ängar

1. Vårvandring på Ryds ängar

Sprudlande lövskog, brunch och discgolf

Bara ett stenkast från Skaraborgs sjukhus hittar du Ryds ängar, där lövskogsbeklädda sluttningar varvas med beteshagar och ängsmarker. På våren blommar här mängder av gullvivor, mandelblom och körsbärsträd och det är svårt att förstå att man befinner sig så nära tätorten.

Tips!

 • Ett stenkast från Ryds ängar ligger Karstorp Säteri med vacker utsikt över Karstorpssjön. Stanna till efter vandringen på ”After walk” för en lunchbuffé på lördagar eller kanske en god söndagsbrunch innan söndagspromenaden. 
 • Avsluta dagsutflykten med en omgång discgolf i vårsolen i den stadsnära oasen Karstorps fritidsområde.
 • Ryds ängar har flera ingångar till naturreservatet med bra parkeringsmöjligheter. Är det fullt på en parkering är det enkelt att bara köra vidare till nästa och ställa sig. Det går också utmärkt att ta stadsbussen till vårvandringen. För mer info och tidtabell, se vasttrafik.se. Sök på hållplats "Ulveket". 

Askeberga Skeppssättning

2. Askeberga Skeppssättning

Sveriges näst största

I en glänta mitt i det gamla odlingslandskapet utanför Tidan hittar du detta imponerande stenmonument bestående av 24 stora mystiska stenar – Askeberga Skeppssättning. En spännande gåta som fortfarande väntar på sitt svar.

Tips!

 • Gör ett fikastopp på Österbergs konditori, inte långt från skeppssättningen. Ett klassiskt konditori där 50-talsandan lever kvar. Öppet måndag till fredag.
 • Sväng förbi det unika Vaholms brohus. En övertäckt bro som sträcker sig över ån och genast för tankarna till de vackra broarna i Madison County.
 • Avrunda dagens utflykt med ett besök vid Kulturreservatet Vallby Sörgården där du får uppleva det gamla bondesamhället genom en välbevarad 1800-talsgård i ett levande jordbrukslandskap.

Gulfmacken i Timmersdala

3. Gulfmacken i Timmersdala

50-talscafé fyllt av nostalgi

Besök Gulfmacken i Timmersdala och res tillbaka i tiden. Här möts du av ett klassiskt retrocafé med rutiga golv, röda skinnsoffor och allehanda teakmöbler. Slå dig ned för en fika, spela en låt på jukeboxen, utmana någon i pinball eller bara förundras av 50-talskuriosan som radats upp på hyllorna.

Tips!

 • I närheten ligger Sotalidens naturreservat och Stora stolan där du bland annat kan vandra längs kulturstigen som kantas av ramslök. Här finns även gamla gruvgångar i alunskiffern och ett vattenfyllt sandstensbrott som idag används som fiskesjö.

Skogsmulleriket

4. Skogsmulleriket

Upptäcktsfärd för barnen med djur och natur

Naturen är världens bästa lekplats. Ta med barnen på utflykt till Skogsmulleriket och lär er mer om djur och natur. Hälsa på i de olika små husen runt den tillgänglighetsanpassade slingan runt sjön och hjälp Skogsmulle att hitta sin svans i det interaktiva appäventyret.

Tips!

 • Inte långt från Skogsmulleriket startar Billingetrollets trollstig. En 2 kilometer lång runda där barnen får lösa uppgifter längs vägen. Stigen slutar i Skogsmulleriket.
 • I Skogsmulleriket finns även flera grillplatser med vindskydd för den som vill ta med eget och grilla.
 • Det är enkelt att resa hållbart till Billingen. Med busslinje 8 tar du dig från resecentrum till berget på bara några minuter. Se tidtabell på vasttrafik.se

Lycke lilla höjen

5. Lycke lilla höjen

Blomsterprakt och lammys

Gör en utflykt till vackra Vallebygden och ta en promenad i naturreservatet Lycke lilla höjen. Här blommar varje år tusentals vilda körsbärsträd och hela området förvandlas till en idyll som påminner om Astrid Lindgrens Nangijala. Härifrån har du dessutom milsvid utsikt till grannberget Kinnekulle.

Tips!

 • Ett stenkast från Lycke lilla höjen ligger Lycke Lamm. Förutom att hälsa på söta små lamm och deras mammor kan du även besöka gårdsbutiken där de bland annat säljer lammskinn, egen honung och inredning.
 • Besök Lycke lilla höjen i skymning och ät kvällsmaten på åsryggen medan du ser solen gå ned bakom Kinnekulle.

6. Vårbad, lunch och finshopping vid Simsjön

Välkomna våren med ett dopp i det blå

Med våren kommer också ljusare tider. Vad passar bättre än att omfamna denna årstid med ett härligt kallbad? Njut av stillheten längst ut på Simsjöns brygga och låt djupa andetag visa vägen ner i det lugna vattnet. Det kalla badet gör att många upplever ett ökat välbefinnande med mindre stress, bättre självkänsla och en ökad lyckokänsla i kroppen.

Tips!

 • Ett kallt uppfriskande bad kräver något varmt och gott i magen. Låt en god lunch, tillagad på lokala råvaror, hos Golfrestaurangen värma dig efter doppet.
 • Avrunda utflykten med ett besök vid guldkornet Qvarnegården i Rådene. Här hittar du inredning, antikt och blommor i en lantlig miljö. Glöm inte kolla öppettider innan ditt besök.
 • Premiär för kallbad? På kallbad.nu kan du hitta tips och råd inför ditt bad.

7. Hornborgasjön

Rikt fågelliv och mängder av sevärdheter

Ingen vår i Skaraborg utan tranor vid Hornborgasjön. Se vårens budbärare bjuda upp till dans i ett mäktigt skådespel vid Trandansen. I området kring fågelsjön finns också mycket annat att upptäcka med många historiskt intressanta sevärdheter och mysiga små gårdsbutiker och caféer.

Tips!

Rhododendrondalen

8. Trollstigen

Vandringsled genom varierad natur

På platåberget Billingen slingrar sig vandringsleden Trollstigen genom skogar, förbi rasbranter och vidsträckta utsikter. Leden är delad i tre distanser så att du kan välja den längd som passar för just din vandring. En vandringsled som inte bara låter dig uppleva Billingens unika natur utan också utforska dess historiska platser.

Tips!

 • Köp med lunch eller fika från Restaurang Berget och njut av en härlig lyxpicknick längs din vandring.
 • Leden går genom den dolda pärlan Rhododendrondalen. Missa inte att stanna till i denna parkliknande oas och förundras över det annorlunda växtliv som finns här. Sent på våren blommar dessutom de stora rhododendronbuskarna och området förvandlas till en sagolik plats.
 • Välj någon av de två längre sträckorna och stanna till vid de mäktiga diabaspelarna vid Ryds grottor. Därifrån kan du njuta av en härlig utsikt över Skövde och det Skaraborgska landskapet. Passar perfekt för ett picknickstopp.
 • Önskar du vandra en längre sträcka startar även Billingeleden från fritidsområdet på Billingen.

9. Kulturcykla mellan Skövde och Varnhem

Härlig cykeltur i vårsolen

Ge dig ut på ett historiskt äventyr på två hjul och kulturcykla längs den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem. Längs vägen passerar du många spännande pärlor som exempelvis Varnhems klosterkyrka och Kata gård. 

Tips!

 • Missa inte att stanna till vid Skövdes äldsta kyrka i Våmb. En medeltida kyrka från 1100-talet med många historiska detaljer.
 • Fyll på energidepåerna med en fika hos Klosterkafét precis intill klosterkyrkan.
 • Vandra den fina vandringsleden Rosenstigen på 2 kilometer som tar dig förbi kalkstenstrappor och en vacker stenbro.