({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

{{settings.Localization.Data.TravelPlanner.MaxItemTitle}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Stilla sinnet i glashusen från The 72 Hour Cabin i Dalsland, Västsverige

Hösten 2017 fick fem personer med stressiga yrken chansen att finna nya perspektiv på livet. Allt inom loppet av 72 timmar, med den dalsländska naturen som enda hjälpmedel. Nu kan du också stilla sinnet i något av de unika glashusen.

Naturen i Dalsland är storslagen, vild och vacker. Med sina djupa skogar, fjäll, bördiga slätter samt otaliga sjöar och öar är möjligheterna till stora naturupplevelser oändliga. Hit kommer du för att vandra, cykla, paddla, klättra, rida, fiska, plocka svamp eller bara njuta av den totala tystnaden. Dalsland är med andra ord en plats för alla sinnen.

Fotograf: Lasse Forsberg

Med detta i åtanke var det ingen större överraskning att det hälsofrämjande projektet The 72 Hour Cabin landade i just Dalsland. Projektet, som initierats av Visit Sweden och Turistrådet Västsverige, gick ut på att mäta hur en vistelse i den dalsländska naturen påverkar välbefinnandet hos fem personer med stressiga livssituationer. Deltagarna flyttade in i varsin stuga av glas på ön Henriksholm i Dalsland. De gjorde upp eld, paddlade kanot och provade annat som svenskar gärna gör i naturen. Om natten kunde de betrakta stjärnhimlen genom stugornas glastak. Samtidigt följde forskare från Karolinska institutet deltagarnas välbefinnande. De positiva resultaten har gjort att glashusen nu finns tillgängliga för alla som vill stilla sinnet i den dalsländska vildmarken.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Fler glashus på gång i Dalsland

Glashusen är ritade av arkitektstudenten Jeanna Berger, dotter till Henriksholms ägare Staffan och Maria Berger. När Jeanna ritat husen tog svågern Jonas Fred Hell och hans kollega Robert Fridh från Fridh & Hells Bygg AB i Bengtsfors över och förverkligade hennes vision. Tack vare det stora intresset för projektet har fler glashus nu tagits fram, bland annat på Baldersnäs Herrgård och hos Dalslands Aktiviteter. Samtliga glashus ser likadana ut, däremot skiljer sig omgivningarna åt.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Glashusen på Henriksholm, Ånimskog

De fem ursprungliga glashusen ligger vackert belägna på den privatägda ön Henriksholm i sydöstra Dalsland. Med sin avlånga form och varierande natur är ön praktiskt taget en miniatyr av Sverige. Naturen kännetecknas av berg, skog och ängsmarker där du kan se alltifrån rådjur och rävar till den sällsynta vitryggiga hackspetten. Den artrika sprickdalssjön Ånimmen, som omger ön, är hem för bland annat abborre, gädda, ål, lake och brax. När du besöker något av glashusen på Henriksholm ingår vandringstips, metspö och tillgång till eka.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

Glashusen vid Baldersnäs Herrgård, Dals Långed

Den pampiga sekelskiftesherrgården Baldersnäs breder ut sig på en grönskande halvö i Laxsjön. Här är glashusen placerade med utsikt över sjön, i en lummig, avskild del av den Engelska parken. Härifrån är den njutningsfulla naturen alltid nära till hands, vare sig du väljer att uppleva den till fots eller via kanotens lugna framfart. I herrgården serveras god mat och den närliggande sjöbastun inbjuder till avkoppling och relax.

Fotograf: Roger Borgelid

Glashusen vid Dalslands Aktiviteter, Dals Långed

Glashusen hos Dalslands Aktiviteter är placerade på en avskild höjd nästan 40 meter ovanför sjön Iväg, i hjärtat av Dalsland. Husen bjuder in till en spektakulär utsikt över både sjö och skogar. Förutom att njuta av den fridfulla naturen finns möjlighet till mer aktiv rekreation i form av fiske, kajakpaddling eller guldvaskning i Stenebyälven. För dig som gillar djur rekommenderas en tur på hästryggen eller ett besök till älgparken där du får hälsa på skogens konung. Du kan också få en guidad skogstur där du lär dig att följa djurens spår och göra upp eld utan tändstickor. Eller varför inte testa den anrika grenen bågskytte, där fullt fokus läggs på andning, kroppshållning och det där magiska ögonblicket när pilen lämnar strängen.

Fotograf: Roger Borgelid

Destination