({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Gå till innehåll Tillbaka till början
  • Fotograf: Jonas Ingman

Här finns glashusen

Naturen i Dalsland är storslagen, vild och vacker. Med sina djupa skogar, fjäll, bördiga slätter samt otaliga sjöar och öar är möjligheterna till stora naturupplevelser oändliga. Med detta i åtanke var det ingen större överraskning att det hälsofrämjande projektet The 72 Hour Cabin landade i just Dalsland.

Resultatet efter att Turistrådet Västsverige och Visit Sweden sjösatt sin gemensamma satsning – The 72 Hour Cabin – i september 2017 talade sitt tydliga språk. De fem internationella deltagarnas stressnivåer minskade med så mycket som 70 procent, blodtrycket sjönk, ångestnivån dämpades och kreativiteten som problemlösningsförmåga ökade.

De positiva resultaten har gjort att glashusen nu finns tillgängliga för alla som vill stilla sinnet i den dalsländska vildmarken. Inför 2018 har dessutom nya glashus byggts på flera platser. Även dessa hus är ritade av Jeanna Berger och har det där karaktäristiska utseendet som svensk design kännetecknas av – avskalat, funktionellt och med material från naturen.

Glashusen på Henriksholm, Ånimskog

De fem ursprungliga glashusen ligger vackert belägna på den privatägda ön Henriksholm i sydöstra Dalsland. Med sin avlånga form och varierande natur är ön praktiskt taget en miniatyr av Sverige. Naturen kännetecknas av berg, skog och ängsmarker där du kan se alltifrån rådjur och rävar till den sällsynta vitryggiga hackspetten. Den artrika sprickdalssjön Ånimmen, som omger ön, är hem för bland annat abborre, gädda, ål, lake och brax. När du besöker något av glashusen på Henriksholm ingår vandringstips, metspö och tillgång till eka.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

 

Glashusen vid Baldersnäs Herrgård, Dals Långed

Den pampiga sekelskiftesherrgården Baldersnäs breder ut sig på en grönskande halvö i Laxsjön, i närheten av Dals Långed. Här är de två glashusen placerade på varsin höjd med utsikt över sjön, i en lummig, avskild del av den engelska parken. Herrgårdsrestaurangen Öjentorps Kök är certifierad enligt Smaka på Västsverige och serverar förstklassig mat med inspiration från den dalsländska vildmarken. Den närliggande sjöbastun inbjuder till avkoppling och relax.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Glashusen vid Dalslands Aktiviteter, Dals Långed

Glashusen hos Dalslands Aktiviteter är placerade precis intill sjön Iväg, en bit ifrån Dals Långed, i hjärtat av Dalsland. Förutom att njuta av den fridfulla naturen och den spektakulära utsikten över både sjö och skog, finns möjlighet att boka diverse aktiviteter. Här kan man testa kajakpaddling eller guldvaskning i Stenebyälven, ta en tur på hästryggen eller ett besök till älgparken och hälsa på skogens konung. Det går också att få en guidad skogstur och lära sig att följa djurens spår och göra upp eld utan tändstickor, samt testa på den anrika grenen bågskytte.

Fotograf: Jonas Ingman


Boka din vistelse redan idag!

Dalsland är sannerligen en plats för alla sinnen. Hit kommer du för att vandra, cykla, paddla, klättra, rida, fiska, plocka svamp, äta god mat eller bara njuta av den totala tystnaden. Och stressa ner såklart. Vill du också låta dina bekymmer begravas djupt ner i den västsvenska vildmarken? Boka ett av glashusen.