({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
.

Fotograf: Jonas Ingman

Swedish Design Museum To Go - West

Välkommen till en spännande utställning förpackad i en ryggsäck - sannolikt världens första designutställning to go!

 

 

 Bokningen fö Swedish Design Museum To Go är tillfälligt stängd.

 

 

Vad är Swedish Design Museum To Go?

Det är en designutställning i en ryggsäck. Så vitt vi vet är det den allra första designutställningen i världen där du får ta med dig föremålen ut på upptäcktsfärd. Det är ett samarbete mellan Visit Sweden och fyra regioner runt om i Sverige - bland annat Västsverige med Göteborg i spetsen.

 

Utställningens kurator: Frida Ramstedt

- Jag heter Frida Ramstedt och driver trendenser.se en av Nordens största bloggar om inredning och design. Jag har bott mitt i centrala Göteborg i många år och för mig var det en ära att få lov att välja ut designobjekt till Swedish Design Museum To Go West. Jag har utgått från saker som både symboliserar och är skapade med anknytning till västkusten.

 

Praktisk information

Swedish Design Museum To Go West består av en ryggsäck som är packad med flera ikoniska designföremål från Göteborg och Västsverige. Kopplat till varje föremål finns platser du rekommenderas att besöka. Du tar helt enkelt med dig ryggsäcken och förvandlar på så vis hela Västsverige till ditt alldeles egna museum. Ryggsäcken bokas hos Visit Sweden och hämtas ut på turistbyrån vid Kungsportsplatsen i Göteborg.

Läs bokningsvillkoren och boka väskan här (engelska).

 

 

Ryggsäckens innehåll

Detta är de designföremål som finns i ryggsäcken.

 

Kaffekoppen Dancing Dune

Dancing Dune är formgiven av Anna Elzer Oscarsson och tillverkas i Porslinsfabriken i Lidköping - Sveriges kanske minsta porslinsfabrik. Serien är lekfullt skapad i jordnära färger.

Skor från Icebug

Företaget Icebug grundades av mor och son från Göteborg. Idén föddes på en servett under en fika på ett kafé. Deras skor är skapade för att du enklare ska komma ut i naturen med världens bästa grepp.

Pläd från Ekelund

Sedan 1692 har Ekelunds Linneväveri skapat hemlängtan med sina hållbart tillverkade handdukar, dukar och mattor.

Skogen memory

Biologen Daniel Thorell har skapat det vackra sällskapsspelet Skogen memory för att hitta ett nytt sätt att lära sig om skogen och dess arter.

Mössa från EmmaMalena

Det lokala designföretaget EmmaMalena startades av två vänner när de fick överta en fiskarebod ute på Käringön i Bohuslän. Deras mönster är inspirerade av västkustens fiskarsamhällen.

Jays Headphone

För hörlurstillverkaren Jays är det viktigaste att det finns en perfekt balans i allt de gör - en harmoni mellan funktion och utformning. Företaget har sitt huvudkontor i Göteborg.

Ballografpenna

Företaget Ballograf grundades 1945 av Eugen Spitzer, som flydde till Sverige under andra världskriget. I fabriken i Göteborg tillverkas varje år över 4 miljoner kulspetspennor och stiftpennor.

Block från Rum för Papper

Företaget Rum för Papper håller till i Göteborg där de tillverkar skriv- och skissblock med ett vänligt, tillbakablickande och inbjudande formspråk. Bland annat det egna märket Pappersbruk.

Krusell Powerbank

1991 bildades företaget Krusell I Hindås, strax utanför Göteborg. Deras produkter är lika trendiga som de är funktionella, men en kombination av teknologi och minimalistisk design. Powerbanken har en retrostil och är liten nog att få plats med i fickan.

 

 

Upplevelser kopplade till föremålen

Det skulle inte vara ett museum to go om det inte innebar att man förflyttade sig någonstans. Därför har utställningens kurator Frida Ramstedt valt ut några av sina favoritplatser i regionen med koppling till de åtta designföremålen.

 

Fika och designshopping

Fikatraditionen är starkt rotad i Västsverige. En kort tågtur från Göteborg ligger Alingsås som genom sin rika historia blivit känd som Sveriges fikahuvudstad. Men även göteborgarna är stolta över sitt stora utbud av kaféer. Ett av dem är Da Matteo som finns på flera platser i stan. Ta med koppen Dancing Dune till kaféet på Magasinsgatan och njut av det lokalrostade kaffet. I området kring Magasinsgatan finns några av stans vassaste butiker för design och inredning, blanda annat Grandpa och Artilleriet.

När det blir läge för en andra fikapaus rekommenderas en kort promenad bort till Haga, kanske stans mest strosvänliga kvarter. Café Husaren på Haga Nygata är hem för den klassiska Hagabullen, en kanelbulle lika stor som en tallrik.

 

Vandra bland arkitektur

Kliv i skorna från Icebug, dra på en skön spellista i hörlurarna från Jays och ge dig ut på upptäcktsfärd. På flera platser i Västsverige finns en unik möjlighet att se spektakulär arkitektur i en naturnära miljö. Ett förslag är vandringslederna ute på Kållandsö vid Vänern nära porslinsstaden Lidköping, där du hittar naturum Vänerskärgården – Victoriahuset. Den Göteborgsbaserade firman White Arkitekter tog inspiration från områdets skira vass och råa drivved, vilket gör att den ribbliknande träfasaden smälter in i omgivningen. Strax intill ligger Läckö slott, utsett till Sveriges vackraste slott.

Trähus vid en sjö

Fotograf: Jonas Ingman

Ett annat alternativ är att vandra delar av Pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem i Skaraborg. På en kulle bredvid Varnhems klosterkyrka ligger Kata Gård som tros vara en av Sveriges äldsta kyrkor. Den gamla kryptan ramas numera in av en minst sagt unik överbyggnad skapad av AIX Arkitekter. Träbyggnaden har fått stor uppmärksamhet internationellt och bland annat varit i final på World Architecture Festival och blivit nominerad till Building of the Year på Arch Daily.

 

Ta båten till Käringön

En av de bästa sakerna med västkusten är hur enkelt det är att ta sig ut i skärgården även för dig som inte har en egen båt. Såväl Västtrafik som de många lokala rederierna har avgångar flera gånger dagligen till mysiga öar och kustsamhällen. Varför inte klä dig varmt med mössan från EmmaMalena och bege dig på en dagstur till Käringön – platsen där Emma och Malena lade grunden för sitt företag?

Käringön hör till en av de mysigaste på platserna på kusten, och trots sin ringa storlek (och det faktum att ön är helt bilfri) finns här flera restauranger, boenden och butiker (bland annat Emma och Malenas butik). Ett tips är att slå sig ner på klipporna på filten från Ekelunds och spela ett parti Skogen memory.

 

Museer och platser för eftertanke

Ditt första museibesök borde vara Röhsska Museum of Design and Craft, som bara ligger några minuters promenad från Kungsportsplatsen där du hämtar ut ryggsäcken. Här finns omkring 50 000 föremål, allt från modern skandinavisk formgivning till arkeologiska fynd från Kina. Ta med blocket Pappersbruk och ballografpennan och bara spåna fritt bland dina tankar och idéer. Palmhuset i Trädgårdsförening och Håberget i Botaniska Trädgården är två andra ställen där det är lätt att slå sig till ro och bara låta tankarna flöda fritt en stund.

Fotograf: Jessica Herne- Lobster and Swan

Vill du fortsätta utforska museer med design, formgivning och mode finns flera att välja bland inom två timmars färd från Göteborg. Bland annat Textilmuseet i Borås, Glasets Hus i Limmared och Rörstrand Museum i Lidköping.

 

 

Boka ryggsäcken

Bokningen sker hos Visit Sweden där du även kan läsa all bokningsinfo.

Redan fullbokat? Bara lugn, det går fint att upptäcka alla platser kopplade till föremålen utan att ha ryggsäcken med sig. Och är du intresserad av att köpa något av designföremålen finns de tillgängliga i butiker och på nätet.