({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Tåg genom Kinnekulle

Fotograf: Viggo Lundberg

Klimatsmarta vandringar – ta tåget direkt till vandringsleden

Hoppa på tåget, påbörja vandringen från perrongen och ge dig direkt ut i naturskönt landskap. Visst låter det härligt? Här hittar du 7 tips på vandringsleder som tar dig genom Bohusläns fiskesamhällen, Dalslands vildmark och Västergötlands kulturbygd.


Tågresor har blivit mer populärt och allt fler svenskar väljer tåg framför flyg och bil, enligt SJs Sifo-undersökning. Genom att ta tåget i stället för bilen gör du gott för miljön. Klimatberäkna din resa här.

Tips! Planera dina tågresor till nedanstående vandringsleder på Västtrafiks "Reseplaneraren" eller på SJ.


Gotaleden

Gotaleden är en stadsnära vandringsled som är indelad i nio etapper, över totalt 71 kilometer. Med start i Göteborg sträcker sig leden genom stadsnära skogsmiljöer, böljande landskap, branta bergsryggar, vackra sjöar, historiska bruksmiljöer och välskötta slottsträdgårdar. Närheten till tågstationer utmed de olika etapperna gör det enkelt att anpassa vandringen som du vill. Utmed leden finns gott om mat- och boendeställen.

Stationer: Göteborg – Alingsås, med 7 mellanliggande stationer.

 

Pilgrimsleden Falköping-Varnhem

Den 44 kilometer långa Pilgrimsleden går från Falköping i söder till Varnhem i norr. Däremellan passeras inte mindre än två medeltida klosterruiner, en av Europas viktigaste fågelsjöar (Hornborgasjön) och ett vackert böljande kulturlandskap. Pilgrimsleden passerar precis utanför Centralstationen i Falköping och leder dig vidare mot platåberget Mösseberg.

Station: Falköping 

 

Biosfärleden

Vill du uppleva Sveriges vackraste tågbana och även se det blommande berget Kinnekulle? Då är Biosfärleden, vandringsleden för dig. Tågresan mellan Mariestad och Lidköping över Kinnekulle valdes inte för inte till Sveriges vackraste tågsträcka 2018. Kliv av på någon av sträckans pittoreska små stationer, som Trolmen, Råbäck eller Blomberg, och vandra rakt ut i den magiska naturen. Med sina 45 kilometer bjuder vandringen på en variationsrik natur med många sevärda stopp. Här finns stora hällristningsområden, ett kalkbrott, vattenfall och flera vackra kyrkor och herrgårdar. 

Stationer: Forshem, Hällekis, Råbäck, Blomberg, Trolmen och Källby

Tips! Läs mer om att tågluffa på Kinnekulle.


Vandra längs Göta kanal

En vandring längs dragvägarna intill Göta kanal är en rofylld upplevelse där du kommer nära naturens växlingar, kanallivet och de pittoreska småstäderna som avlöser varandra i en behaglig rytm. Ännu bättre blir upplevelsen om du unnar dig god mat och en skön säng i slutet av varje etapp. Ta tåget till Töreboda och anslut till leden (etapp Töreboda – Tåtorp) en 16 kilometer lång vandring. 

Station: Töreboda 

Fotograf: Jonas Ingman


Bohusleden

Bohusleden är en klassisk vandringsled som med sina 37 mil sträcker sig från Strömstad i norr till Lindome i söder. 

Vill du njuta av utsikten över Kosterhavet och doften av tång och salt ska du bege dig till Strömstad och ansluta till etapp 27 av Bohusleden (Strömstad-Högstad). En 15 kilometer lång vandring som tar dig genom varierande natur, slingrande stigar i skogsterräng och utsikt över båtar och skär. 

Station: Strömstad 

Fotograf: Lukasz Warzecha LWimages Studio

Vill du uppleva ett av Göteborgs största naturområden rekommenderar vi Etapp 6 på Bohusleden. En 16 kilometer lång sträcka som sträcker sig mellan Angereds kyrka till Fontin i Kungälv. Vandringen går in i det vackra naturreservatet Vättlefjäll och avslutas förbi Bohus fästning i Kungälv. Med tåget kan du ansluta till leden från Bohus station.

Station: Bohus station 

Fotograf: Lukasz Warzecha


Pilgrimsleden Norra Dalsland

Pilgrimsleden i norra Dalsland är en 80 kilometer lång vandringsled för den sanna naturälskaren. Här bjuds du stundtals på helt otroliga vyer över vildmarken, i terräng som liknar Höga Kusten. Längs med den 81 km långa vandringen finns mycket att uppleva, inte minst i form av ett fascinerande landskap med olika skogstyper och många småsjöar. Lägerplatser med eldstad, vindskydd för övernattning, hotell och vandrarhem utmed vägen gör att leden passar för såväl endags- som flerdagsturer. Med tåget ansluter du till leden i Mellerud eller Åmål. 

Stationer: Mellerud och Åmål

 

Kuststigen

Kuststigen är en led som går genom ett landskap med stor variation. Kuststigen sträcker sig från Göteborg i söder, upp längs västkusten och hela vägen till Oslo i norr.

Stationer: Tanum station, Strömstad, Uddevalla, Ljungskile

Fotograf: Melanie Haas


Pilgrimsleden Göta Älv

Pilgrimsleden Göta älv är en av Sveriges mest fascinerande vandringsleder. Här finns otroligt mycket spår av historien samtidigt som landskapet bjuder på ikoniska naturupplevelser. Hela leden är 13 mil lång och går från centrala Göteborg till Vänersborg.

Stationer: Gamlestan, Jonsered, Bohus (2 km), Lödöse Södra, Trollhättan, Vänersborg

Fotograf: Amplifyphoto/ Markus Holm

 

Sjuhäradsleden

Sjuhäradsleden är en 14 mil lång vandringsled genom skiftande miljöer och vacker natur med många sevärda platser. Du vandrar på varierande underlag genom skogsmark, jordbrukslandskap och städer. Ta tåget till Hindås eller Borås och anslut till etapp 3 till 7. Etapper som passar utmärkt för en dagstrip.

Stationer: Hindås och Borås. Obs! På grund av banarbete så trafikeras inte sträckan under sommaren, fram till den 21 augusti 2023. 

Fotograf: Jonas Ingman

 

Faktaruta

Stationer och hållplatser för varje vandringsled:

Gotaleden: Jonsered, Aspen, Lerum, Stenkullen, Floda, Norsesund, Alingsås

Pilgrimsleden Falköping: Falköpings resecentrum

Biosfärleden: Mariestad, Lugnås, Forshem, Hällekis, Råbäck, Trolmen, Källby, Filsbäck, Lidköping

Göta kanal: Töreboda

Bohusleden: Jonsered, Bohus, Uddevalla (3 km promenad från tågstationen), Munkedal (3 km promenad från tågstationen), Strömstad

Pilgrimsleden Norra Dalsland: Åsensbruk, Tisselskog, DVVJ kör sommartid 13 juni – 26 augusti

Kuststigen: Tanum station, Strömstad, Uddevalla, Ljungskile

Pilgrimsleden Göta älv: Gamlestan, Jonsered, Bohus (2 km från tågstationen), Lödöse Södra, Trollhättan, Vänersborg

Du kanske även gillar