({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
Platå på Kinnekulle

Fotograf: Viggo Lundberg

Kulturvandra bland herrgårdar och hällristningar

Historien är ständigt närvarande i det bördiga kulturlandskapet på och kring Kinnekulle, vilket gör det perfekt för nyfikna vandringsupptåg. Låt den natursköna, och bitvis kuperade, Kinnekulleleden ta med dig på en resa djupt in i Sveriges fascinerande natur- och kulturarv.

Kinnekullegården, strax nedanför toppen av det drygt 300 meter höga platåberget, är en bra utgångspunkt för att vandra på Kinnekulle. Inleder du norrut innebär den första passagen en riktig skogstur genom trollbunden storgranskog.

Vid foten av berget passerar du Vänerns strandkant, med flera mysiga klippor för fikapauser och bad. Efter en välförtjänt vila vänds blicken åter mot berget, men ganska snart pockar Hellekis Säteri, med anor från medeltiden, på uppmärksamheten. Det vackert ljusgula bostadshuset är privat, men trädgården, caféet och restaurangen är ett populärt inslag för hungriga vandrare.

Fotograf: Monika Manowska

En inblick i stenhuggarens vardag

Fortsätt förbi det gamla kalkbrottet, som visar upp bergets många färgskiftningar. Känner du till minnesregeln ”USA KL 3” som berättar om Kinnekulles olika bergarter? Urberg, Sandsten, Alunskiffer, Kalksten, Lerskiffer och längst upp TRapp (diabas).

Leden fortsätter söderut, förbi Råbäcks hamn och vidare genom resterna av den gamla kalkbana som under slutet av 1800-talet användes för att frakta kalk ner till hamnen. Kvarlevorna från kalkbrytning och kalkbränning syns högre upp på berget, och nere i hamnen finns ett museum där du kan ta ett kliv tillbaka till stenhuggeriets glansdagar.

Stenbrottet på Kinnekulle.

Munkängarna.

Hällristningar från bronsåldern

Vandringen går sedan över gröna ängsmarker och precis innan den vänder norrut kommer du fram till Lasses Grotta, där Lasse i Berget och hans fru Inga levde i närmare 30 år. Efter deras bortgång plundrades grottan, men till alla nyfikna vandrares glädje har den på senare tid renoverats.

En avstickare från leden tar dig till Husaby kyrka, uppförd på 1000-talet. Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung, sägs vara döpt på denna plats. Lite längre bort ligger Flyhovs hällristningar, med över 450 figurer samlat på ett tiotal hällar. Det är därmed Västergötlands största samling av hällristningar från bronsåldern.

Misa inte att spana in Handens Hus - en fin gammal gård där du kan köpa hantverk, antikt och allmoge.

Fotograf: Monika Manowska

Med Vänern i sikte

Tillbaka längs leden väntar Martorpsfallet, som likt de flesta vattenfall ändrar storlek beroende på om det är torrt eller ej. Under sommaren är flödet något mindre, men på vårkanten forsar det rejält över kalkstensformationerna. Väl uppe på startplatsen igen rekommenderas ett besök till utkikstornet på Högkullen. Härifrån kan du vid klart väder blicka ut mot Läckö Slott samt Vänern, och njuta av en storslagen avslutning på en trevlig vandringstur.

Fotograf: Jonas Ingman

Hela Kinnekulleleden mäter 45 km och går mestadels längs stigar, bitvis på mindre skogsvägar och kortare sträckor på något större vägar. Leden passar bra för en tvådagarsvandring och i området finns flera möjligheter till boende och mat. 

 

 

 

Fler kulturvandringar i Västsverige

Valleområdet, Skara

Vid den västra sluttningen av platåberget Billingen har inlandsisen lämnat efter sig det vackra Valleområdet med ett mjukt böljande kulturlandskap och ett pärlband av små sjöar. Under vårkanten, när körsbärsträdens vita blommor smyckar området, är det som att kliva rakt in i Astrid Lindgrens Nangijala. En brant stig tar dig upp till Jättadalen, en djupt skuren bäckravin med lodräta stup, grottor och höga diabasblock. Härifrån har du en milsvid utsikt över Vallebygdens mosaik av sjöar och åkerfält.

Fotograf: Roger Borgelid


Pilgrimsleden Varnhem - Falköping

Det historiska området kring Varnhem inspirerade Jan Guillou till böckerna om tempelriddaren Arn. Följer du de klassiska pilgrimsstråken finns mycket att upptäcka, bland annat klosterruinerna i Gudhem och Varnhem. På höjden bakom Varnhems klosterkyrka ligger Kata Gård, ruinen från en av Sveriges äldsta kyrkor. Längs vandringen passeras även naturum vid Hornborgasjön – en av Europas viktigaste fågelsjöar – som varje vår är skådeplats för tusentals dansande tranor.

Fotograf: Mårten Bergkvist


Pilgrimsleden Mellerud - Edsleskog

Att pilgrimsvandra i Dalsland är att ta ett steg rakt ut i stora vildmarksområden, med blandade skogstyper och otaliga småsjöar. Upplev det historiska arvet under den vandring mot Nidaros (Trondheim) som så många gjorde under medeltiden. Längs turen passeras många platser med historisk anknytning, alltifrån stengärdsgårdar och torpargrunder till flera vackra kyrkor från 1200-talet. I Upperud kan du stanna till vid Dalslands kanal, äta god mat och övernatta i den gamla spannmålssilon, som numera inhyser ett modernt designhotell.

Fotograf: Gaby Karlsson Hain

 

Du kanske även gillar