({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Jonas Ingman - M2B AB

Upptäck Västsverige

  • Pål Johansson

Att hävda att Västsverige har något för alla sinnen och smaker är ingen överdrift. Här tar du dig med lätthet från storstaden Göteborgs puls och nöjesliv via de västgötska slätterna som myllrar av historia och tradition vidare längst Bohuskustens vindpinade granitklippor och fiskesamhällen upp till Europas närmaste vildmark Dalsland.

Historien

Historiens vingslag är påtagliga och ständigt närvarande var du än befinner dig. Varje plats bär en alldeles egen berättelse från en tid som flytt. I en handvändning befinner du dig bland bronsålderns bohuslänningar vid de världsberömda hällristningarna i Tanum och i en annan har du färdats tillbaks till stormaktstiden och promenerar i de sagolika omgivningarna till barockslottet Läckö på Kållandsö. Upplev det medeltida Västergötland på helig mark vid Billingens västsluttning där den vackra Varnhems klosterkyrka, som anlades av cisterciensermunkar på 1200-talet, tornar upp sig. Eller varför inte ta en åktur på Sveriges största byggnadsverk, den imponerande Göta Kanal, som ringlar sig genom vackra naturmiljöer fyllda av kulturhistoriska sevärdheter? Låt något av regionens alla museum guida dig eller utforska landskapen på egen hand på jakt efter kulturella och historiska guldkorn.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Naturen

I Västsverige möts det söta och salta, det rofyllda och det storslagna i omgivningar som inbjuder till besök oavsett årstid. Utforska den praktfulla dalsländska vildmarken till fots, på cykelsadeln eller långsamt glidande i en kanot och njut av ett Sverige i miniatyr. 

Från Öckerö i söder till Strömstad i norr möts du av en saltstänkt Bohus-palett med pittoreska fiskesamhällen och de karaktäristiskt karga granitklipporna mot den fria horisonten. En unik maritim miljö som är lika fantastisk ovan ytan i segelbåten eller kajaken som under densamma iklädd dykarutrustning. Det är inte för inte som Bohusläns skärgård anses som landets finaste och har rankats som världens sjunde vackraste vildmarksområde enligt TV-bolaget CNN. I Västergötland rullar du genom böljande sädesfält, mystiska trollskogar och fiskrika insjöar som bara väntar på ditt besök.
Lägg därtill närheten till landets två största sjöar, Vänern och Vättern, som lockar till såväl härligt båt- och badliv som sportfiske i absolut toppklass.

Fotograf: Roger Borgelid

Maten

Det är just den magiska naturen som är grunden till allt, inte minst de kulinariska upplevelserna som vår region bjuder på. Ur det friska havet hämtas läckerheter som räkor, musslor, makrill och plattfisk – som gjorda för att avnjutas på någon trevlig uteservering i kvällssolens sken med en lätt svalkande västanvind. Eller varför inte följa med på en fisketur och fånga dem på egen hand?
Ur Vänern hämtas den förstklassiga löjrommen, i skogarna växer ramslök och allehanda matsvampar och den bördiga jorden bjuder på ett skafferi av hållbart producerade råvaror som når nya gastronomiska höjder i kockarnas händer och kastruller.
Den fikasugna behöver aldrig färdas särskilt långt för att kunna avnjuta en kopp nybryggt kaffe och hembakta godsaker på något mysigt café i en idyllisk miljö.

Fotograf: Jonas Ingman, vastsverige.com

Människorna

Oavsett var du än befinner dig i Västsverige så kan vi lova att du kommer stöta på jordnära och trevliga människor, inte sällan med den där västsvenska glimten i ögat. Passionerade personer med ett engagemang och en förmåga att förvalta såväl traditioner som natur men samtidigt varsamt utveckla sina verksamheter.

Fotograf: Jespe Anhede

Evenemangen

Året runt erbjuder Västsverige ett stort utbud av små och stora evenemang och aktiviteter för alla smaker. Här finns de mest fartfyllda upplevelserna i Nordens största nöjespark, naturupplevelser och idrottstävlingar såväl på land som till havs, men även de mer stillsamma mat- och skördefesterna, kulturevenemangen och djurparkerna. Sommartid kan den musikintresserade välja och vraka mellan alltifrån stadsfester och större festivaler som Way Out West och Uddevalla Solid Sound till mindre spelningar i mer intima miljöer.

Allt detta plus så mycket mer är Västsverige!

Visste du att:

  • räkor, havskräftor och andra skaldjur smakar bäst under den kalla årstiden?
  • säsongens första hummer brukar gå under klubban för tusentals kronor och att rekordpriset sattes 2012 då det första partiet såldes för över 100 000 kronor kilot?
  • Sveriges största byggnadsverk – Göta Kanal, till stor del grävdes för hand av 58 000 soldater?
  • Sveriges längsta ostdisk finns på Falbygdens Ost och är hela 25 meter lång? 
  • Bohuslän är Sveriges mest utpräglade skärgårdslandskap, med 3 000 öar och 4 500 holmar
  • Sveriges enda korallrev finns i Kosterhavets nationalpark?
  • Vänern har 22 000 öar?
  • akvedukten i Håveryd är sammanfogad av 33 000 nitar? 
  • Dalslands kanal har utsetts till en av världens vackraste vattenvägar?