({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
  • Möt hösten i Göteborgs skärgård

4 öar att besöka i höst

Upptäck Göteborgs skärgård. Här hittar du tips på turer med vandring, båtturer, evenemang, mysiga caféer och restauranger. Men även boende för dig som vill förlänga vistelsen. Planera en utflykt med havsluft och höstfärger i Göteborgs skärgård.

Tänk på! Kolla alltid besöksmålets öppettider före ditt besök.

Höstupplevelser på Hönö

Hönö är en ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. Möt hösten på Hönö i Göteborgs skärgård.

Vandra på Hönö.

Vandra Göteborgs Skärgårdsled

Göteborgs Skärgårdsled, en del av Kuststigen, är en sammanhängande vandringsled på 27 km och tre etapper - etapp 1, etapp 2 och etapp 3 - som sträcker sig från Burö i norr, via Öckerö och Hönö, till Fotö i söder. Res med Västtrafik till hållplats Färjeläget Lilla Varholmen och vidare med vägverkets avgiftsfria färja till Hönö. Påbörja vandringen av etapp 1 vid Hönö färjeläge. 

Tips! Hos Havskattens hotell och vandrarhem och Nimbus kan du boka boende och njuta av bastubad och Skärgårdshotellet i Hönö klåva erbjuder boende, god mat och vandringspaket.

 

Söndagstur till Hönö

Planera in en mysig söndagstur med båt till Hönö. Kungsö kör från Stenpiren, i centrala Göteborg, till Hönö klåva, tur och retur varje söndag september ut. Båten gör två stopp i Göteborg innan den fortsätter sin färd genom skärgården och anländer hamnen i Hönö Klåva där mysiga butiker och restauranger väntar dig. 

Tips! Du kan även passa på att vandra etapp 2 på Göteborgs Skärgårdsled.

Ät gott med skärgårdsvy

Tullhuset restaurang - längst ut i Hönö Klåva i Göteborgs skärgård ligger Tullhuset. I höstens utbud finns musikkvällar, lunch, skaldjursfrossa och hummermeny.

Turer till Vinga, sälsafari och hummerfiske

Följ med på havsfiske med Marine events eller boka ett skaldjurspaket med fiske, middag och hotellnatt med Kastor boattrips. Hönö båtturer kör historiskt guidade turer med sälsafari och stopp på Vinga. Välj och vraka!

Shopping på kajen

Flanera bland fiskebåtar och sjöbodar och kolla in vårnytt i tjugotalet butiker i Hönö klåva. 

Missa inte Lilling Cottage, en annorlunda blomster- och inredningsbutik med restaurang. Här serveras medelhavsinriktad mat & ljuvliga pizzor.

Upptäck öarna på två hjul

I Hönö klåva hamn hyr du en cykel av Paolos. Köp med dig något gott från Klåva fiskaffär och sök dina egna smultronställen.

Så tar du dig till Hönö

Kungsö trafikerar Stenpiren (centrala Göteborg) - Hönö Klåva hela våren, sommaren och hösten. Båten går varje söndag september ut.  

Från Lilla Varholmens Färjeterminal på Hisingen går vägverkets avgiftsfria färja (tar 12 min) till Hönö färjeläge.

Reseplaneraren TOGO

 

 

Styrsö, Donsö, Vrångö i Göteborgs skärgård.

Höstupplevelser på Styrsö, Donsö och Vrångö

Styrsö är centralorten i den södra delen av Göteborgs skärgård. Här är avstånden små, vägarna smala och bebyggelsen idyllisk. Från Styrsö går det även en bro över till Donsö. Natursköna Donsö är ett vandringsvänligt badparadis med stränder och klippor runt hela ön.

Vrångö är den sydligaste av de året runt-bebodda öarna i Göteborgs skärgård. Vrångö är känd för sin vackra natur och bjuder på en blandning av sandstränder och bohuslänska klippstränder.

Isbolaget.

Ät och bo gott på Donsö

Njut av västkustens godaste espresso - på Café Popsicle i hamnen. Här är allt som serveras hembakat och hemlagat. Öppet onsdag-söndag mellan 22/8 – 30 september. Torsdag-söndag under oktober. 

Ät gott i ett gammalt Isbolag - längst ut på hamnpiren på Donsö ligger Isbolaget. Här både äter du gott och bor bekvämt. Öppet fredagar och lördagar under september.

 

Ta en tur till Styrsö

Cykeltur - hyr en cykel av Isbolaget och cykla över bron till Styrsö. 

Vandra - Packa picknickkorgen och ta båten ut till vandring på Styrsö. På den södra delen av Styrsö finns fina promenadslingor.

Öbergska caféet - njut av en god smörgås, sallad eller varför inte pannkakor. Öppet tisdagar-söndagar.

Upplev Vrångö - skärgårdens sydligaste ö 

Hamnkrogen Lotsen - njut av dagens fångst av skaldjur och fisk samt utsikten över hamninloppet. Öppet dagligen 5-18 september och onsdag-söndag mellan den 19 september-2 oktober.

Popsicle Café Vrångö - det populära caféet på Donsö utökar och tar under våren över driften av tidigare Skärgårdens Café. Öppet onsdag till söndag mellan 5 sep-30 september.

Förläng helgen hos Kajkanten - boka en skärgårdsupplevelse med boende i sjöbod. Sätt guldkant på din vistelse och beställ en skaldjurslåda med havets läckerheter som levereras till sjöboden. Här finns även möjlighet att boka in relaxflotten med vedeldad bastu, badtunna och badstege för havs...

Solnedgång från lotsutkiken - är helt klart värt ett besök. Förr satt lotsarna och spanade efter fartyg att hjälpa in till Göteborg. Idag bjuder platsen på en panoramavy med utsikt mot bland annat Vinga fyr, Öckeröarna och fastlandet.

Vandra - Packa picknickkorgen och ta båten ut till vandring på Vrångö. Ön bjuder på två fantastiska promenadslingor på 4 och 3 kilometer, varav den ena är tillgänglighetsanpassad HCP av Västkuststiftelsen. 

Så tar du dig ut till skärgårdens södra öar

Donsö: Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Vrångö.

Styrsö: Med båt Västtrafiks båtlinje 281 eller 282  från Stenpiren (centrala Göteborg) alternativt från Saltholmen till hållplats Styrsö Bratten. 

Vrångö: Hoppa på buss Ö-snabben 114 eller spårvagn 11 vid Brunnsparken och åk till Saltholmen. Här byter du till färja 281 mot Styrsö/Vrångö. Hela resan tar 57 minuter och du kan ta dig hit året om.

 

 

Båtluff i Göteborgs skärgård

Letar du efter god mat, storslagen natur och avkoppling? Då måste du bara ta dig till Donsö och Vrångö. Passa också på att enkelt ta dig vidare till närbelägna Styrsö när du ändå har vägarna förbi.

Hönö – en pärla på Västkusten

Hönö – en perfekt plats att tillbringa en heldag på. Här finns klippor, fiskebåtar, sjöbodar, mysiga matställen, butiker och underbar natur. En ö full av liv året om och som bjuder på flera magiska smultronställen.