({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Roger Borgelid

Han har gjort favorithobbyn till sitt jobb

Crister Blüme har lyckats med det som många bara drömmer om – att omvandla sin hobby till sin huvudsysselsättning i arbetet. Sedan 2003 arbetar Crister nämligen med att utveckla nya outdoorevenemang i det Västsverige och Dalsland där han är uppvuxen. Ett uppdrag som klippt och skuret för en dalslänning som älskar träning i alla former och att vara ute i naturen.

-        Jag kom från IT-branschen och arbetade med produktutveckling där, när jag fick ett erbjudande från den lokala turistorganisationen hemma i Bengtsfors. Frågan var om jag kunde försöka ta fram ett förslag till hur en kanottävling på Dalslands kanal skulle kunna se ut.

Crister återgick till sin kammare, och när han var färdig levererade han sitt förslag: Dalsland Kanot Maraton  (DKM+) var därmed fött. Crister anställdes som projektledare och har blivit kvar sedan dess. Dalsland Kanot Maraton (DKM+) är med sina 55 kilometer längs den ringlande Dalslands kanal Nordens största kanottävling. I augusti varje år lockar man flera hundra deltagare, både glada motionärer och den yppersta eliten. 

-        Majoriteten av de deltagande i kanotloppet är faktiskt utländska deltagare, påpekar Crister. 

Fotograf: Thomas Wallin

Men Crister och de andra på Camp Dalsland, har inte nöjt sig med Dalsland Kanot Maraton. Under årens lopp har ytterligare tre stora tävlingar tillkommit: Dalsland X-Country startade 2009 och har blivit en av Sveriges tio största mountainbiketävlingar. 2012 drog trailloppet Dalsland X-Trail, där deltagarna går på stigar längs Dalslands kanal igång. I år, 2017, var det dags för det senaste nytillskottet: Dalsland Swimrun. Swimrun är precis vad det låter som – en kombination av löpning i naturen och simning i öppet vatten. En testtävling genomfördes i slutet av augusti med gott resultat. Nästa år hålls den första officiella. Vad är då receptet bakom framgången? Crister Blüme har två förklaringar: 

-         Jag brukar säga att en bra råvara är grunden för god kvalitet. Vår miljö och vårt unika landskap är råvaran här, och vi gör vad vi kan för att förädla den. Här i Västsverige och Dalsland finns extremt bra grundförutsättningar i form av mycket vatten, vackra skogar och höga berg med fantastisk utsikt. Det är en massa små detaljer som gör att helheten blir väldigt bra. Sedan har vi också en mycket positiv lokalbefolkning som sluter upp. Vi har totalt 500 volontärer engagerade i våra evenemang varje år. Deras insatser är ovärderliga! 

Så var det då det där med att ha lyckats att göra sin hobby till sitt jobb. Hur fungerar det egentligen? Blir hobbyn lidande på bekostnad av jobbet eller tvärtom? Eller går det att kombinera? För Cristers del är det ingen tvekan: 

-        Faktum är att jag tränar och tävlar ännu mer nu än tidigare. Jag åker runt och gör en del andra tävlingar i de sporter som vi själva arrangerar tävlingar i. Det blir lite av en konkurrentanalys. Vad gör de bra som vi också kan få inspiration av? Det är alltid bra med nya uppslag. 

Tre Dalslandstips: 

  • Paddling på Stenebyälven : ”En bra blandning  mellan mysig paddling och lite äventyrlig paddling.

  • Alla bra stigar för mountainbikeyckling: ”Vi har otroligt många bra cykelstigar. Är man bara lite kreativ och tar med sig mobiltelefon och ett bra kartprogram finns hur mycket som helst att upptäcka". 
  • Gammelgårdens Friluftsmuseum: ”Dalslands eget svar på Skansen i Stockholm. Här finns en mängd olika hus och stugor som är flyttade hit från olika delar av Dalsland. De står placerade på Majberget med fantastisk utsikt över Bengtsfors.