({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Den fiskande holländaren

Var är det bästa stället att bygga upp ett sportfiskeföretag om inte i Dalsland? Andy van Assema är holländaren som blev kär i det dalsländska landskapet, och tog med sig fru och barn till den lilla orten Fengersfors. Här startade han Sportfishing Dalsland – och lockar nu fiskesugna gäster från hela Europa.

Sportfiske har varit en brinnande passion i Andys liv ända sedan barndomen. Han har fiskat sig runt Sverige, och när tankarna på att starta ett upplevelseföretag med sportfiske som huvudnäring började gro var valet givet: Västsverige, Dalsland och Fengersfors. 

—     Jag kan inte tänka mig en bättre plats! Att hitta så här orörd och lugn natur, belägen precis mittemellan två internationella flygplatser i Oslo och Göteborg, slår det mesta. Och så finns här en stor variation när det gäller fiskevatten – alltifrån små insjöar och älvar till Vänerskärgården mellan Åmål och Mellerud, säger Andy. 

Andy erbjuder bland boende, guidade fisketurer och båtuthyrning ifall man vill ge sig ut på egen hand. Hållbarhet står i fokus, och han arbetar enligt den så kallade ”Catch & Release”-principen, där man slänger tillbaka all fisk som nappar. Här är det fiskeupplevelsen som står i centrum – inte jakten på god råvara. De dalsländska vattnen är rika på gädda. 

—     Det roligaste och kanske också effektivaste fisket är när man fiskar gädda under tidig vår. Då ser vi ofta huggen i ytan, så då blir det verkligen extra spektakulärt. Våra båtar är välutrustade för trolling och vertikalt fiske också, så om fisken är djupare ner så fiskar vi djupare, berättar Andy.   

Under de första åren fick Andy mycket besök från sina landsmän i Holland, och även grannarna från Belgien och Tyskland var frekvent förekommande. På senare tid har det tillkommit gäster från en rad europeiska länder. 

—     Det är fransmän, skottar, italienare, österrikare, norrmän – ja till och med en och annan kanadensare har faktiskt kommit hit. Många av gästerna har vänner som har varit här tidigare, och så har de berättat om oss för sina fiskeintresserade vänner och därmed lockat hit ännu fler. Det är den bästa marknadsföringen man kan få – att nöjda gäster rekommenderar oss till andra.

Tre Dalslandstips från Andy van Assema

  • Dalslands Aktiviteter
  • Baldersnäs Herrgård
  • Dalslands Gästgiveri

”Alla dessa tre företag jobbar efter samma filosofi: De prioriterar hög kvalitet, utvecklar hela tiden sina verksamheter, och har dessutom hållbarhet i fokus.”