({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Fotograf: Roger Borgelid

Rundvandringar över dagen

Ge dig ut på en härlig vandringstur över dagen. I Västsverige finns flera vandringsleder som passar utmärkt för dagsturer.

12 km, medel

Trollstigen

Upplev den 12,4 kilometer långa Trollstigen. En stadsnära vandring, där du ändå befinner dig mitt ute i Billingens skogar nära Skövde. Här vandrar du genom den pittoreska Rhododendrondalen, spanar in Ryds grottor och hälsar på i det mysiga Skogsmulleriket.

14 km, medel

Edsvidsleden Trollhättan

Edsvidsleden är en vandringsled i vackra Älvrummet, inte långt från Trollhättans centrum. Leden är 14 kilometer och bjuder på vacker natur längs den blå ådern Göta älv, storslagna utsikter, avkopplande ängar och härlig blåbärsgranskog.

8 km, medel

Vildmarksleden Årås

Mitt emellan Ulricehamn och Mullsjö ligger vandrarhemmet Årås kvarn, som är start- och slutplats på den 8,5 kilometer långa Vildmarksleden. Gammelskog, betesängar och en vidsträckt högmosse möter dig under vandringen. På sommaren rekommenderas ett bad i sjön Jogen.

1-4 km, medel

Tofta Naturreservat

I Tofta naturreservat mellan Kungälv och Marstrand bjuds det på omväxlande och lätta vandringar över klippor och strandängar. Här kan man ta sig ett uppfriskande bad eller bara njuta av utsikten över havet. Kombinera med ett besök på Tofta Herrgård.

1-5 km, lätt

Hofsnäs naturstigar

Halvön vid Torpanäsets naturreservat i Tranemo kommun är en vacker plats bestående av ett öppet eklandskap och hagmarker med betesdjur. Välj mellan olika slingor där den längsta mäter 4,8 kilometer. Glöm inte spana in närliggande Torpa stenhus, ett herresäte från 1500-talet.

11,5 km, medel

Vandringsled Hökensås 11,5 km

På Hökensås finns flera familjevänliga vandringsleder, bland annat denna som är 11,5 km lång. Leden startar och slutar vid First Camp Hökensås och bjuder på porlande bäckar, mysiga små fiskesjöar och en storslagen natur som påminner om istidens härjningar i trakten.

2-5 km, lätt

Vänga mosse (Vängaleden)

Den 4,9 kilometer långa vandringsleden vid Vänga Mosse, strax norr om Borås, bjuder på enkel vandring i ett öppet klimat. Det är en familjevänlig slinga med två fågeltorn och en närliggande kvarn med café. En del av leden går längs en bred, tillgänglighetsanpassad träspång.

11 km, medel

Djäknarundan

Djäknarundan är en slinga på 11 kilometer, vid Granvik i södra Tivedsskogarna. Skogsvägar och stigar tar dig genom en mullig granskog mellan små sjöar. Istidens spår syns i form av berg och håligheter. Att hoppa från klipporna vid Djäknesundets badplats är härligt en varm sommardag.

9 km, medel

Flämsjön runt

En naturskön och omväxlande vandring på mysiga småstigar, skogsvägar och mindre grusvägar, genom beteshagar med ek och ädellövskog. Leden går bitvis nära Flämsjön, och du passerar även Remningstorps arboretum och naturreservatet Eahagen.

5 km, svår

Dyrön

Dyröleden tar dig ett varv (5 kilometer) runt gemytliga Dyrön. Trots sin ringa storlek stoltserar ön med ett dramatiskt landskap. Upptäck den snäva ravinen mellan två höga klippväggar, hälsa på fritt strövande mufflonfår och njut av en fantastisk utsikt över skärgården.

5 km, lätt

Marstrand

Upplev naturen och den fascinerande historien under ett varv runt Marstrandsön (5 kilometer). Stanna till för ett dopp vid nakenbadet, promenera genom Smugglarrännan, utforska Trollskogen och njut av utsikten över Carlstens mäktiga fästning som tronar högst upp på ön.

2-5 km, lätt-svår

Koön (vid Marstrand)

Koön heter den ö där östra halvan av Marstrands samhälle ligger, och här finns tre leder med olika svårighetsgrad (den längsta mäter 5 kilometer). Vandra över klippor, stanna till vid grillplatser, spana in gamla kanonvärn och njut av utsikten över Pater Noster och Åstol.

3-14 km, medel

Sydkoster

Sydkoster är den större av de två Kosteröarna och karaktäriseras av ett lummigt landskap med lövskog, blomsterrika strandängar och långa sandstränder. En vandring runt hela ön är cirka 14 kilometer, men det går även att göra kortare etapper på 3–7 kilometer vardera.

5 km, medel

Nordkoster

Två vandringsslingor (cirka 5 kilometer vardera) finns på Nordkoster vid Kosthavets nationalpark. Istiden har lämnat häftiga klapperstensfält efter sig, som tillsammans med utsikten från fyrarna på Högen (Kosters högsta punkt) är det mest sevärda under denna trevliga vandring.

14 km, medel

Brommöleden

Ön Brommö ligger i Vänerns insjöskärgård, strax utanför Mariestad. Här finns en 14 kilometer lång vandringsled som tar dig genom vildvuxna blåbärsskogar med goda badmöjligheter, både från klippor och sandstränder. Perfekt för en dagsutflykt, men kom ihåg att ta med picknickkorgen!

4-7 km, medel

Läckö, Kållandsö

Upptäck området kring Läckö slott till fots. Den 4 kilometer långa stigen ut till Roparudden tar dig till den yttersta spetsen i Vänerns vackra skärgårdsmiljö. Och på västra kanten av Kållandsö går den 7 kilometer långa Tranbergsleden genom ett kulturhistoriskt område med artrik natur.

 

Fler områden att vandra i