Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

  • Två personer vandrar på äng

    Fotograf: Roger Borgelid

Soteleden

Soteleden är en varierande vandringsled i ett spektakulärt landskap, mitt på den bohuslänska kustlinjen. Leden mäter cirka 70 kilometer och bjuder på en härlig blandning av skogs-, bergs- och kustupplevelser.

Omväxlande natur

Att vandra längs Soteledens tjugo delsträckor är en ren njutning med många tvära kast vad gäller omgivningen. Ena stunden spanar du ut över den bohuslänska skärgården, där det salta vattnet stänker upp mot klipporna. I nästa ögonblick vaggas du in i trolska skogsmiljöer med storskalig tall- och granskog som varvas med lövträd, myrmarker och ljunghedar. Leden passerar flera gemytliga västsvenska kustpärlor, såsom Smögen, Kungshamn, Malmön, Ramsvik, Hunnebostrand och Bovallstrand. Vissa sträckor av leden är uppbyggda som ett nätverk av leder, det gäller exempelvis den del som passerar över de lätt rödfärgade klipporna på Ramsvikslandet.

Smögen

Fotograf: Åsa Dahlgren

Lätt att hitta

Leden består av ett tjugotal delsträckor, varav några är fristående, vilket innebär att du kan påbörja din vandring på flera olika ställen. Det är lätt att följa leden då den är utmärkt med blå/vita markeringar på stolpar, träd och på vissa ställen stenrösen. På en del skyltar står det även Kuststigen, där de båda lederna sammanlöper. Det finns även bra kartmaterial över leden. Broschyrer kan köpas på bland annat turistbyråer i området, samt finns att ladda hem från Sotenäs webbplats.

Nordens Ark och Klippornas rike

Utmed leden finns rikligt med natur- och kulturupplevelser som för tankarna tillbaka till de människor som förr i tiden var bosatta i trakten. Passa på att göra ett besök till stenhuggerimuseet i Hunnebostrand och upptäck naturreservatet ”Klippornas rike” på Ramvikslandet. Klipporna och bergen lämpar sig utmärkt för naturlig och spännande klättring. Intill Åbyfjorden ligger Nordens Ark där det är lätt att spendera en eftermiddag och spana efter de sällsynta djurarterna. En del av Bohusleden går på Bohus-Malmön där det finns gott om välskötta badplatser och populära sandstränder. Längs hela leden finns dessutom utsiktsplatser, övernattningsstugor och vindskydd.

par vandrar i solnedgången

Fotograf: Roger Borgelid

Vandra bekvämt utan packning

På flera boendeanläggningar i Sotenäs kan du boka paket med vandring, mat, boende och kringaktiviteter. Du kan också boka paketet ”Vandra utan packning”, som är ett perfekt alternativ för dig som vill bo bekvämt och vandra utan tung packning. När du anländer till nästa boende är packningen redan på plats, du kan äta en god middag och i lugn och ro förbereda dig för en ny dag i den vidsträckta naturen.

Fler vandringsleder i Västsverige