({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Mats Lind

Mountainbikecykling i Västsverige

Västsverige erbjuder en varierande och spektakulär natur som passar utmärkt att utforska från cykelsadeln. Karga klippor, kuperade skogspartier och böljande ängar. Här finns något för alla. Dessutom satsas det för fullt med att bygga ut fler mountainbike-leder i några områden.

Vi börjar i Ronja Rövardotters hemtrakter. Dalsland är känt för sina fantastiska vyer, sjöar och skogar. Områdena kring Bengtsfors är ypperliga att utforska på egen hand från cykelsadeln. Dels finns mängder med fina stigar som erbjuder fin cykling av varierade svårighetsgrader och dessutom finns mountainbike-tävlingen Dalsland X-country med start och målgång i Bengtsfors. Det finns en längre bana på 57 kilometer och en kortare på 35 kilometer.

- Banan erbjuder både en fin utsikt, ringlande stigar vid sjöarna och pittoreska grusvägar. Banan är inte tekniskt svår så vem som helst kan cykla den, säger Crister Blüme som är verksamhetsansvarig på Camp Dalsland.

Fotograf: Roger Borgelid

Tvärs över Vänern ser man landmärket Kinnekulle. Ett berg omgivet av slättmarker som ofta benämns som ett cykelparadis. Kinnekulleleden som är 45 kilometer lång är en klassiker. Den utgår från toppen av Kinnekulle och följer sedan Vänerns strand tillbaka upp igen. Leden är inte tekniskt svår men innehåller en hel del höjdmeter så den kan vara utmanande på så sätt. Men utsikten är magisk och är en populär rutt för cykelentusiaster.

Fotograf: Linda Fröberg

Platåbergen Halle- och Hunneberg som ligger vid Vänerns sydspets är ett välbesökt turistmål men erbjuder även bra cykling. Här finns inga dedikerade cyklingsleder utan man får samsas med vandrare på vandringslederna. Det finns hela 16 stycken att välja mellan. Vem vill inte trampa sig genom orörda naturlandskap.

Man behöver naturligtvis inte hålla sig till välmärkta leder när man cyklar mountainbike. Minsta stig är tillräckligt för att utforska naturen på egen hand. Tänk dock extra på allemansrätten och det slitage som sker då vädret och årstiden gör stigarna extra känsliga. Självklart visar man extra hänsyn till vandrare eller ryttare som kan ha lättskrämda hästar - stanna kliva av och gör plats, hälsa!

Billingen utanför Skövde erbjuder en stadsnära naturupplevelse. Här finns totalt 28 kilometer med mountainbikeleder och även en bikepark med doserade kurvor, gupp och hinder. Skövde cykelklubb arrangerar också Billingenracet där du kan testa dina färdigheter från cykelsadeln i maj varje år. Bland nyutslagna björkar och vitsippor får du uppleva både singeltrack, löparspår och branta stigar.

Fotograf: Roger Borgelid

Cykelcentrum Mösseberg i Falköping är en perfekt mötesplats för dig som gillar cykel. Öppna landskap, utmanande platåberg eller skönt slingrande vägar, här finns cykling för både  nybörjare och elit. På lummiga Mösseberg finns tre  utmanande MTB-spår på 0,6, 2,5 och 3,5 km. På cykelcentrum.nu nu hittar du tips och inspiration till cykelvänliga boenden och natursköna rutter runt Falköping.

Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn har utmärkta mountainbike-leder. Platsen är också certifierat Vasaloppscenter och då ställs höga krav på träningsmöjligheter för skidåkning, löpning samt mountainbike eftersom det går Vasalopp i alla tre disciplinerna. Här finns fyra olika leder mellan tre och 15 kilometer som är uppmärkta med olika färger. Här kan du hitta både kuperade och tekniska utmaningar och lättare leder.

Fotograf: Mats Lind

På Västkusten finns mängder av vandringsleder men relativt få dedikerade mountainbike-leder. Är du osäker på var du får cykla fråga den lokala turistbyrån - respektera markägare! Utanför Ljungskile ligger den lilla spårcentralen Stenshult som erbjuder roliga slingor där du antagligen har naturen för dig själv.

Bohusleden går genom hela Bohuslän och erbjuder ibland väldigt tekniska partier. Området kring Strömstad rekommenderas för fin cykling. Här arrangeras också varje år Grenserittet som är en 81 kilometer lång mountainbiketävling med start i Strömstad och målgång i norska Halden. Tävlingen samlar 1000-tals deltagare varje år. 

8 tips för cykelturen 

  1. Ta med rejält med vatten, på vissa av stigarna kan det vara mil till närmsta vattenkran.
  2. Tänk på att du tar dig fram snabbt på cykelsadeln och att det tar lång tid att gå tillbaka samma väg. Ta därför med ett litet reparationskit för att kunna hantera en punktering.
  3. Använd glasögon. Kvistar och mygg gör ont att få i ögonen.
  4. Använd hjälm. En självklarhet.
  5. För en behaglig resa - köp ett par cykelbyxor med vaddering i rumpan!
  6. Beakta, respektera och ta hänsyn. Stanna, kliv av, hälsa och gå till sidan när du möter vandrare, ryttare och djur (betesdjur och vilt)
  7. Cykla inte om vädret och/eller årstiden gör att stigarna är känsliga och kan förstöras. Respektera markägaren!
  8. Sist men inte minst. Är du osäker på var man kan och får cykla mountainbike - tag kontakt med den lokala turistinformationen.

 

Andra har också läst